Βασίλισσα Ελισάβετ: Τέλος η μοναρχία για τα Μπαρμπέιντος – O πρίγκιπας Κάρολος παρών στην ιστορική τελετή

Τέλος εποχής στα Μπαρμπέιντος, χώρα στην οποία επικεφαλής ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ. Σε μια ιστορική κίνηση το νησί της Καραϊβικής θα γίνει η νεότερη δημοκρατία στον κόσμο, αφού σήμερα Τρίτη 30 Νοεμβρίου, στην επέτειο των 55 ετών ανεξαρτησίας από τη Βρετανία, θα ορκιστεί η πρώτη πρόεδρος της χώρας, η κυβερνήτης Ντέιμ Σάντρα Μπέισον.

Οι Βρετανοί βουλευτές είχαν προειδοποιήσει για την πίεση που ασκούσε η Κίνα ώστε να απομακρυνθεί η βασίλισσα Ελισάβετ ως κεφαλή του κράτους. Το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει τουλάχιστον 490 εκατ. δολάρια στην τουριστική βιομηχανία των Μπαρμπέιντος και ακόμη περισσότερα σε δάνεια χαμηλού επιτοκίου.

Η Ντέιμ Σάντρα αναγκάστηκε να διαψεύσει ότι η Κίνα είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τον τερματισμό 400 ετών πίστης στο βρετανικό στέμμα από την εποχή του βασιλιά Ιάκωβου Α’, χωρίς δημοψήφισμα.

Βασίλισσα Ελισάβετ κυβερνήτης Μπαρμπέιντος
Παλαιό στιγμιότυπο από συνάντηση της Βασίλισσας Ελισάβετ με την κυβερνήτη των Μπαρμπέιντος

Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας Κάρολος έφθασε στα Μπαρμπέιντος εν μέσω θύελλας για τη βασιλική οικογένεια, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ, ο Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ απειλούν με νομική δράση κατά του BBC σχετικά με το τελευταίο επεισόδιο σειράς ντοκιμαντέρ που διερευνά τις σχέσεις τους με τα ΜΜΕ στη διάρκεια του Megxit.

Το τελευταίο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ που χωρίζεται σε δύο μέρη αναμένεται να είναι ακόμη πιο εμπρηστικό, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι θα μεταφερθεί στο κοινό πως μέλη της βασιλικής οικογένειας, κυρίως ο Ουίλιαμ “φύτεψε” ιστορίες σχετικά με την ψυχική υγεία του Χάρι.

Ο Κάρολος αφίχθη στο νησί της Καραϊβικής ενώ έχει διαψεύσει τους “φαντασιόπληκτους” ισχυρισμούς νέου βιβλίου ότι αυτός ήταν το μέλος της βασιλικής οικογένειας που έκανε την ερώτηση για το χρώμα της επιδερμίδας των μελλοντικών παιδιών του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έφθασε στα Μπαρμπέιντος με το υπουργικό τζετ αργά το βράδυ της Κυριακής όπου έγινε δεκτός από αρκετούς διπλωμάτες, με επικεφαλής τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας στα Μπαρμπέιντος, Scott Furssedonn-Wood.

πρίγκιπας Κάρλος άφιξη Μπαρμπέιντος

Η πρωθυπουργός Μία Μότλεϊ αλλά και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στρατιωτική μπάντα, περίμεναν στο κόκκινο χαλί τον πρίγκιπα της Ουαλίας ο οποίος θα παραστεί στην ιστορική τελετή κατά την οποία τίθεται τέλος στην ηγεσία της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ και γίνεται μετάβαση στη δημοκρατία.

Παράλληλα, τιμητικό άγημα υποδέχθηκε τον πρίγκιπα Κάρολο με 21 πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο Γκράντλεϊ Άνταμς. Ο Κάρολος στην ομιλία του στο Μπρίτζταουν, την πρωτεύουσα των Μπαρμπέιντος, αναμένεται να υπογραμμίσει τους κοινούς και στενούς δεσμούς ανάμεσα στο νησί και τη Βρετανία.

Τότε θα χαμηλώσει στον ιστό της σημαίας το βασιλικό έμβλημα και θα υψωθεί το προεδρικό.  Να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν παρών και στη μετάβαση της εξουσίας του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997 και εκπροσώπησε τη βασίλισσα όταν η Ζιμπάμπουε κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1980.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ