Βασιλιάς Κάρολος: Τι σηματοδοτεί η μοναρχία για τους Βρετανούς – Γιατί παραμένει τόσο δημοφιλής;

Ο Βασιλιάς Κάρολος στέφεται επίσημα μονάρχης της Βρετανίας. Ολόκληρος ο πλανήτης θα παρακολουθήσει σήμερα Σάββατο 6 Μαΐου την τελετή στέψης, με χιλιάδες επισκέπτες να φτάνουν στο Λονδίνο για να πάρουν έστω και από μακριά μία «γεύση» από τη λαμπρή τελετή. Γιατί η τελετουργία της στέψης συγκεντρώνει τα βλέμματα όλου του κόσμου και τι σηματοδοτεί η μοναρχία για τους Βρετανούς; Την απάντηση δίνει στο enikos.gr ο Σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων, Γιάννης Χουντής.

Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε η ιστορική ημέρα για τη Βρετανία – Όλο το πρόγραμμα μέχρι και τη στέψη

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Η τελετουργία της στέψης του Βασιλέα Καρόλου Γ΄ σήμερα στο Αββαείο του Westminster αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το συμβολικό χαρακτήρα της μοναρχίας για τον λαό της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που συνδέουν το Στέμμα με τους υπηκόους. Πιο συγκεκριμένα, η μοναρχία που μετρά ζωή πολλών αιώνων στη Γηραιά Αλβιώνα αποτελεί συστατικό στοιχείο όχι μόνο του πολιτεύματος αλλά και της ψυχοσύνθεσης και εθνικής ταυτότητας των Βρετανών. Δηλαδή, όπως οι Έλληνες δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ελλάδα χωρίς την Αρχαία Ελλάδα, έτσι και οι Βρετανοί αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους και τη χώρα τους μέσα από την αναφορά (και) στη μοναρχία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο enikos.gr.

Τι περιμένουμε να δούμε στην σημερινή τελετή;

«Όσον αφορά την τελετή αυτή καθ’ αυτή, θα διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία, σύμβολα και τελετουργίες που εφαρμόζονται από το 1066 και εντεύθεν ενσωματώνοντας ορισμένες μικρές καινοτομίες που θα αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη βρετανική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα θα είναι συντομότερη από εκείνη του 1953 (2 από 3 ώρες), ο αριθμός των καλεσμένων θα είναι πιο περιορισμένος με 400 περίπου εκπροσώπους από τις διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζει η βασιλική οικογένεια, ενώ για πρώτη φορά οι Βρετανοί υπήκοοι θα κληθούν δια τηλεόρασης να αναφωνήσουν τον παραδοσιακό όρκο πίστης στο Στέμμα που μέχρι την προηγούμενη στέψη έδιναν τα μέλη της Βουλής των Λόρδων», συνέχισε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής.

Βρετανία: Ο Βασιλιάς Κάρολος μαζί με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ χαιρέτησαν τα πλήθη έξω από το Μπάκιγχαμ

Πάνω από 2.200 προσκεκλημένοι από 203 χώρες στην τελετή στέψης

Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι θα παρευρεθούν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται διεθνείς εκπρόσωποι από 203 χώρες, καθώς και εργαζόμενοι σε κοινότητες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ο Κάρολος, έγινε μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπόλοιπων 14 κρατών της Κοινοπολιτείας (Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τζαμάικα, Μπαχάμες, Γρενάδα, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζ και Άγιος Χριστόφορος) μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο.

Βασιλιάς Κάρολος: Αντίστροφη μέτρηση για την στέψη – Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στη λειτουργία στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ θα παρευρεθούν επίσης νικητές βραβείων Νόμπελ, θρησκευτικοί εκπρόσωποι, αρχηγοί κρατών και υπουργοί Εξωτερικών, ανέφεραν τα Ανάκτορα. Εκτός από αυτούς τους προσκεκλημένους, 400 νέοι που εκπροσωπούν φιλανθρωπικές οργανώσεις θα παρακολουθήσουν την τελετή στέψης και τις πομπές μέσα από την εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας, δίπλα στο Αββαείο.

Ποιοι «έφαγαν πόρτα» – Ούτε τα εγγόνια των ξαδέλφων της βασίλισσας Ελισάβετ στη στέψη

Τα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας έμειναν άναυδα όταν ανακάλυψαν ότι δεν προσκλήθηκαν στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα.

Τα εγγόνια των ξαδέλφων της βασίλισσας Ελισάβετ δεν θα βρεθούν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ το Σάββατο – συμπεριλαμβανομένων της Λαίδης Αμέλια Γουίνδσορ , η οποία ονομάστηκε το «ομορφότερο μέλος της βασιλικής οικογένειας» από το περιοδικό Tatler, και του Λόρδου Νίκολας Γουίνδσορ, τον οποίο έχει βαπτίσει ο Κάρολος.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ήταν παρόντες σε κάθε άλλη σημαντική εκδήλωση. Φίλοι τους, όπως αναφέρει η Dailymail, ισχυρίζονται ότι κάποιοι είναι «έξαλλοι». «Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν έχουν προσκληθεί όταν ήταν προσκεκλημένοι σε κάθε άλλη πολιτειακή περίσταση», είπε ένας φίλος.

Σε μια αναφορά στις επιθέσεις του πρίγκιπα Χάρι στη βασιλική οικογένεια, πρόσθεσαν: «Ποτέ δεν έκαναν λάθος και ήταν οι “ψυχές” της διακριτικότητας, αλλά έχουν εκδιωχθεί. Δεν είναι σωστό».

Η Zenouska Mowatt, εγγονή της ξαδέλφης της βασίλισσας Ελισάβετ, πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, επίσης δεν έχει προσκληθεί. Η 32χρονη ανέφερε: «Δεν θα πάω στη στέψη, αλλά ανυπομονώ πραγματικά να το δω [στην τηλεόραση]».

Η Ζενούσκα βρέθηκε στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ την τελευταία φορά που εμφανίστηκε η Μέγκαν Μαρκλ, στο Trooping the Color το 2019 – την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη γέννηση του πρίγκιπα Άρτσι. Οι περισσότεροι από τους 24 μη βασιλικούς Δούκες της Βρετανίας δεν έχουν επίσης προσκληθεί στη Στέψη, καθώς και κατώτερες τάξεις των ευγενών. Ο Δούκας του Ράτλαντ ήταν απογοητευμένος και σαστισμένος με την αποκάλυψη. «Δεν με έχουν ρωτήσει», είπε, προσθέτοντας ότι δεν κατάλαβε πραγματικά γιατί έγινε αυτό. Και συνέχισε: «Οικογένειες σαν τη δική μου έχουν υποστηρίξει τη βασιλική οικογένεια για περισσότερα από 1.000 χρόνια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ