Τζάκομο Λεοπάρντι: Η Google τιμά με Doodle τον Ιταλό ποιητή και φιλόλογο

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα γενέθλια του Τζάκομο Λεοπάρντι, ενός Ιταλού ποιητή, φιλόσοφου και λόγιου. Ο κόσμος τον θεωρεί ως έναν από τους μεγαλύτερους Ιταλούς ποιητές του δέκατου ένατου αιώνα.

Γεννήθηκε την ημέρα αυτή το 1798 στη μικρή επαρχιακή πόλη Ρεκανάτι. Από νεαρή ηλικία, ήταν ένας μανιώδης αναγνώστης που του άρεσε να περνάει χρόνο στη βιβλιοθήκη του πατέρα του.

Μίλησε άπταιστα τα λατινικά, τα αρχαία ελληνικά και τα εβραϊκά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που έθεσε τα θεμέλια για να γίνει φιλόλογος – ένας μελετητής που μελετά την ιστορία και την ανάπτυξη των γλωσσών. Στη συνέχεια μετέφρασε πολλά λατινικά και ελληνικά κλασικά έργα.

Ο Λεοπάρντι ερωτεύτηκε ιδέες από τον Διαφωτισμό, ένα φιλοσοφικό κίνημα που προωθούσε τη λογική και τη λογική έναντι της δεισιδαιμονίας. Ήταν παθιασμένος με τις πεποιθήσεις του και έγινε ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς στοχαστές της εποχής του.

Στα 14 του έγραψε το Pompeo in Egitto (Πομπήιος στην Αίγυπτο). Ένα μανιφέστο που ασκεί κριτική σε μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της Ρώμης. Τα επόμενα χρόνια έγραψε διάφορα φιλολογικά έργα και αξιόλογα ποιήματα όπως L’appresamento della morte (Η προσέγγιση του θανάτου), Inno a Nettuno (Ύμνος στον Ποσειδώνα) και Le rimembranze (Αναμνήσεις).

Ο Λεοπάρντι πέρασε το υπόλοιπο της καριέρας του δημιουργώντας λυρική ποίηση, συμπεριλαμβανομένων των Canti (Τραγούδια) και Canzoniere (Τραγούδι).

Η γραφή του συχνά διερεύνησε τον πατριωτισμό, την ανεκπλήρωτη αγάπη και τους βαθείς προβληματισμούς για την ανθρώπινη ύπαρξη – καθιστώντας τον πρόδρομο του Υπαρξισμού. Ένα από τα τελευταία του λογοτεχνικά έργα ήταν το Operette morali (Μικρά ηθικά έργα), μια συλλογή από πνευματώδη φιλοσοφικά δοκίμια γραμμένα σε ειρωνικό ύφος.

Χαρούμενα 225α γενέθλια, Τζάκομο Λεοπάρντι!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ