Τριήμερη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μέση Ανατολή

Τριήμερη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μέση Ανατολή

Ο πάπας Φραγκίσκος φτάνει στην Ιορδανία σήμερα ξεκινώντας τριήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, όπου θα επισκεφθεί επίσης τη Βηθλεέμ, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, επιχειρώντας να μεταφέρει την ελπίδα στον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής και κάνοντας έκκληση προς τα μέλη όλων των θρησκειών να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη.

«Δεν είναι μια εθιμοτυπική επίσκεψη» ανέφερε ο πατριάρχης Λούις Σάκο του Ιράκ. «Ο πάπας αισθάνεται τον πόνο των χριστιανών και η άφιξή του αυτή τη στιγμή που οι λαοί αυτής της περιοχής είναι σε σύγκρουση με δολοφονίες και καταστροφές είναι ένα μήνυμα για την κοινή τους ζωή. Είναι μια έκκληση ώστε ο καθένας σε αυτήν την περιοχή να έχει το θάρρος να αναθεωρήσει τις θέσεις του, για να βγούμε από αυτή την ασφυκτική κρίση», είπε.

Ο χριστιανικός πληθυσμός έχει μειωθεί σταθερά σε όλη τη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια. Οι αραβικές εξεγέρσεις των τελευταίων ετών, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η άνοδος του ριζοσπαστικού Ισλάμ απλώς επιτάχυνε τη συρρίκνωση του χριστιανικού πληθυσμού στη Μέση Ανατολή. Στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι περισσότεροι παλαιστίνιοι χριστιανοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, κατηγορώντας το Ισραήλ για τον οικονομικό μαρασμό που έχει επιβάλει δυσχεραίνοντας την ελεύθερη κυκλοφορία τους.

«Περιμένουμε με ανυπομονησία μια λέξη ειρήνης από τον πάπα, που θα αναπτερώσει το ηθικό. Οι άνθρωποι στο δρόμο ρωτούν τι μήνυμα θα μεταφέρει ο Πάπας», δήλωσε επίσης ο Σάκο .Είναι η πρώτη επίσκεψη στην περιοχή του πάπα Φραγκίσκου θρησκευτικού ηγέτη 1,2 δισεκατομμυρίων ρωμαιοκαθολικών.

Μετά τη συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα ο ποντίφικας θα συναντηθεί με πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ στη Βηθανία της Ιορδανία , τον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση βαφτίστηκε ο Ιησούς. Την Κυριακή το πρωί πάπας με ελικόπτερο θα μεταβεί στη Βηθλεέμ, κάνοντας μια εξάωρη επίσκεψη. Για να υπογραμμίσει την πεποίθησή του ότι οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες μπορούν να συμβιώσουν στην περιοχή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πολιτικού αδιεξόδου, ο Φραγκίσκος έχει «στρατολογήσει» έναν ραβίνο και έναν ιμάμη να γίνουν μέρος του παπικού ταξιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.