Τραμπ: Γιατί ζήτησε να διαχωριστεί η δίκη του από εκείνη των συγκατηγορουμένων του στην Τζόρτζια

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος την Πέμπτη σχετικά με τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν από δικαστήριο στην Τζόρτζια το οποίο τον κατηγορεί ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα. Οι δικηγόροι του μάλιστα ζήτησαν να δικαστεί ο Τραμπ χωριστά από ορισμένους εκ των 18 συγκατηγορουμένων του.

Η κομητεία του Φούλτον απήγγειλε τον Αύγουστο κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ για 13 κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και εκβιασμός, επειδή πίεζε πολιτειακούς αξιωματούχους να αντιστρέψουν την εκλογική του ήττα το 2020 στην πολιτεία. Με βάση τις κατηγορίες ο Τραμπ φέρεται να έστησε και μια ψεύτικη λίστα εκλεκτόρων για να υπονομεύσει την πιστοποίηση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο.

«Όπως αποδεικνύεται από την υπογραφή μου παρακάτω, παραιτούμαι από το δικαίωμα να ζητήσω διευθέτηση των κατηγοριών και δηλώνω ότι με βάση το κατηγορητήριο στην παρούσα υπόθεση», δήλωσε ο Τραμπ σε δικαστική κατάθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας Φούλτον. Αυτή η δήλωση σημαίνει ότι ο Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024, δεν θα εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε δικαστήριο της Ατλάντα την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

Ο διαχωρισμός της υπόθεσης

Οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν επίσης από τον δικαστή να διαχωρίσει την υπόθεσή του από ορισμένους συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι ζήτησαν ταχεία δίκη. Έτσι η υπόθεση του Τραμπ θα μπει σε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα από αυτό ενός συγκατηγορούμενού του, του Κένεθ Τσέσεμπρο, δικηγόρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για το 2020, η δίκη του οποίου έχει οριστεί να αρχίσει στις 23 Οκτωβρίου. Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριξαν ότι δεν είχαν επαρκή χρόνο για να προετοιμαστούν για την ημερομηνία της δίκης που ορίστηκε για τον Τσέσεμπρο.
Οι εισαγγελείς της κομητείας Φούλτον επιδιώκουν την έναρξη της δίκης τον Οκτώβριο. Ορισμένοι από τους συγκατηγορούμενους του Τραμπ στη Τζόρτζια, μεταξύ των οποίων ο δικηγόρος Σίντνεϊ Πάουελ, ο Τρέβιαν Κούτι και ο Ρέι Σμιθ, δήλωσαν επίσης αθώοι.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δικηγόρος του Τραμπ που ηγήθηκε αποτυχημένων δικαστικών προσφυγών κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων, δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ότι ξαι αυτός θα δηλώσει αθώος. Η Τζένα Έλις, μια άλλη πρώην δικηγόρος του Τραμπ, δήλωσε επίσης αθώα και δεν θα παραστεί στην δίκη της. Το 98 σελίδων κατηγορητήριο που κατατέθηκε στα μέσα Αυγούστου εναντίον του Τραμπ και ακόμα 18 ατόμων, στην Τζόρτζια, περιλαμβάνει συνολικά 41 ποινικές κατηγορίες.

Οι άλλες δίκες

Η υπόθεση στην Τζόρτζια είναι το τέταρτο κατηγορητήριο που απαγγέλλεται στον Τραμπ. Αντιμετωπίζει μια δίκη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο, η οποία αφορά την πληρωμή χρημάτων σε μια πορνοστάρ για να μην αποκαλύψει τις σχέσεις τους, και μια ομοσπονδιακή δίκη τον Μάιο στη Φλόριντα για φερόμενο κακό χειρισμό των ομοσπονδιακών απόρρητων εγγράφων.

Ένα άλλο κατηγορητήριο, είναι σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον. Εκεί κατηγορείται, ότι προσπάθησε παράνομα να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020. Ο Τραμπ πρόκειται να δικαστεί τον Μάρτιο του 2024 για την υπόθεση αυτή, μία ημέρα προτού οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ αποφασίσουν αν θα του δώσουν το χρίσμα και την ευκαιρία να ξαναπάρει τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος σε όλες τις ποινικές υποθέσεις και θα μπορούσε να περάσει μεγάλο μέρος του επόμενου έτους στα δικαστήρια, ακόμη και ενώ κάνει εκστρατεία για να ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ