Τραμπ: Έτοιμος για το come back – Οι άλλες επιστροφές και οι δυσκολίες των Δημοκρατικών

Ο στενός κύκλος του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις 14 Νοεμβρίου,  όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγές που γνωρίζουν τα των συζητήσεων, την ώρα που στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών συνεχίζονται οι ζυμώσεις,  καθώς είναι σαφές ότι το κόμμα έχει δυσκολίες στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Τραμπ έκανε λόγο για την πιθανή επάνοδό του στην κούρσα των προεδρικών εκλογών, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης στην Αϊόβα, χθες.  «Και τώρα, για να κάνουμε την χώρα μας πετυχημένη και ασφαλή και δοξασμένη, είναι πολύ, πολύ, πολύ πιθανό ότι θα το ξανακάνω», είπε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, που ήθελαν τον πρώην πρόεδρο να είναι εκ νέου υποψήφιος.  Χθες, ο  Τραμπ έφτασε  πολύ κοντά στο να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του 2024 στην  συγκέντρωση  που έγινε το βράδυ (ώρα ΗΠΑ)  στην Αϊόβα. Η συγκέντρωση αφορούσε δύο γεγονότα, πρώτον τη διοργάνωση του διαγωνισμού των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, αλλά και την επέτειο της εκλογικής των Ρεπουμπλικανών, στις εκλογές του 2020. «Και τώρα, προκειμένου να καταστήσω τη χώρα μας επιτυχημένη, ασφαλή και ένδοξη, θα το ξανακάνω πολύ, πολύ, πολύ πιθανόν. Εντάξει; Πολύ, πολύ, πολύ πιθανόν. Πολύ, πολύ, πολύ, πολύ πιθανόν. Ετοιμαστείτε! Αυτό σας λέω μόνο, πολύ σύντομα», είπε ο Τραμπ, εν μέσω ζητωκραυγών στην πολιτική συγκέντρωση της Σιού Σίτι.  Η εμφάνιση στην Αϊόβα ήταν η πρώτη από μια σειρά συγκεντρώσεων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Ο Τραμπ θα εμφανιστεί επίσης στο Λάτρομπ της Πενσιλβάνια, μια πόλη έξω από το Πίτσμπουργκ, για να υποστηρίξει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία, Μοχάμεντ Οζ, και τον υποψήφιο κυβερνήτη των Ρεπουμπλικανών, Νταγκ Μαστριάνο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πολύ απλό να ανακοινώσει ο Τραμπ υποψηφιότητα, γιατί, όπως μεταδίδει το CNN, αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν συζητήσει την ανάγκη να υπάρξει ένας ειδικός σύμβουλος για τις έρευνες της 6ης Ιανουαρίου και των εγγράφων που βρέθηκαν στην βίλα Μαρ-α-Λάγκο, του Τραμπ. Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές αναμένεται να υπάρξει έντονη δραστηριότητα των ερευνητών, σχετικά με τα όσα βαρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ για τα οποία άλλωστε έχει κληθεί να καταθέσει επίσημα στο Κογκρέσο.

Από το Πίτσμπουργκ, ο Τραμπ  θα μεταβεί στο Μαϊάμι της Φλόριντα για μια εμφάνιση μαζί με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.  Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος συχνά έρχεται στη δεύτερη θέση όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ερωτώνται ποιον θα ήθελαν να δουν ως υποψήφιο το 2024, δεν θα είναι παρών, στην εκδήλωση.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ θα μεταβεί στο Οχάιο για να δώσει στον Τζέι Ντι Βανς μια τελική ώθηση στην κούρσα του για τη Γερουσία των ΗΠΑ, απέναντι στον Δημοκρατικό βουλευτή Τιμ Ράιαν.  Τόσο ο Οζ όσο και ο Βανς έλαβαν την υποστήριξη του Τραμπ έναντι πιο παραδοσιακών υποψηφίων για τη Γερουσία σε αυτόν τον κύκλο. Το Axios ανέφερε ότι «ο Τραμπ σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί  την αναμενόμενη μετεμφυλιακή ευφορία του GOP (του Ρεπουμπλικανικού κόμματος) για να δημιουργήσει έναν ενθουσιασμό γύρω από την προσπάθειά του να διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο».

Πάντως παραδοσιακά, οι προεδρικοί υποψήφιοι δεν αρχίζουν να ανακοινώνουν υποψηφιότητες, μέχρι τις αρχές του έτους που ακολουθεί τις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δεν θα διαμορφώσουν μόνο την επόμενη διετία της προεδρίας του Μπάιντεν, αλλά θα καθορίσουν και το ποιος θα είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών το 2024, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές και σύμβουλοι.

Ενώ το κόμμα ενός προέδρου σε πρώτη θητεία, κατά παράδοση, υφίσταται απώλειες στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές, ο ίδιος ο 79χρονος Μπάιντεν αντιμετωπίζει επιπλέον δυσκολίες.  Ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του έχουν επαναλάβει πολλές φορές, με τελευταία στις 2 Νοεμβρίου, την πρόθεσή του να είναι και πάλι υποψήφιος και έχουν ανακοινώσει ότι ήδη καταστρώνουν σχετικά σχέδια. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επίσης αναμένουν ότι θα είναι υποψήφιος.

Αλλά αν οι Δημοκρατικοί υποστούν σοβαρές απώλειες, αυτό θα θεωρηθεί μομφή κατά της προεδρίας του Μπάιντεν και θα αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο να δώσει τη σκυτάλη σε κάποιον άλλον, όπως υποστηρίζουν κάποιοι Δημοκρατικοί.

Ο Τόμας Άλαν Σβαρτς,  ιστορικός σε θέματα της αμερικανικής προεδρίας στο πανεπιστήμιο Vanderbilt, εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα για μια μετάβαση προς μια νεότερη γενιά: “Θεωρώ ότι οι ενδιάμεσες εκλογές θα είναι καθοριστικές σε αυτό το επίπεδο. Αν οι Δημοκρατικοί έχουν μεγάλες απώλειες, νομίζω ότι θα δούμε έντονες πιέσεις προς τον Μπάιντεν να μην είναι υποψήφιος το 2024”. Σε αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την κατάσταση της υγείας του Μπάιντεν, αλλά κυρίως την ηλικία του.

Οι άλλες υποψηφιότητες των Δημοκρατικών

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι επί του παρόντος η κυριότερη εναλλακτική υποψήφια των Δημοκρατικών, λένε αξιωματούχοι του κόμματος στο Reuters, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν δεύτερη μετά τον Μπάιντεν και πολύ πιο μπροστά από τα περισσότερα άλλα ονόματα πιθανών υποψηφίων.  Η Μισέλ Ομπάμα, ένα πρόσωπο που προτιμούν οι ψηφοφόροι, δεν έχει εκδηλώσει καμία πρόθεση να είναι υποψήφια και οι πρώην αντιπρόεδροι, που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα, κατά παράδοση το παίρνουν.  Όμως το ποσοστό αποδοχής της Χάρις, που κάποτε ήταν πολύ πιο πάνω από το 50%, πλέον κυμαίνεται στο 40% ή χαμηλότερα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Οι κακές επιδόσεις της στην προεδρική κούρσα του 2020 και η έλλειψη αξιοσημείωτων επιτυχιών όσο ήταν υποψήφια  προκαλούν αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να νικήσει έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.  Τρεις κυβερνήτες από βαθιά μπλε πολιτείες (το χρώμα του Δημοκρατικού Κόμματος)– ο Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνια, ο Τζ.Μπ. Πρίτσκερ του Ιλινόι και ο Φιλ Μέρφι του Νιού Τζέρσι– έχουν ήδη επικοινωνήσει με πιθανούς δωρητές και πρόσωπα για να στελεχώσουν το επιτελείο τους στην περίπτωση που ο Μπάιντεν δεν θα είναι υποψήφιος, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν αυτές τις προσπάθειες. Με τα σημερινά δεδομένα, κανένας από τους τρεις δεν θα ήταν υποψήφιος απέναντι στον Μπάιντεν στις προκριματικές. Όλοι  θα αποδέχονταν ως υποψήφια την Χάρις, λένε οι πηγές στο κόμμα των Δημοκρατικών.

Ένας υψηλόβαθμος Δημοκρατικός υποστηρίζει ότι ο Νιούσομ “έχει ενημερώσει τον κόσμο πως δεν θα είναι υποψήφιος απέναντι στον Μπάιντεν” ή στην Χάρις.  Αλλά ο ίδιος λέει για τον Νιούσομ ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη σε ό,τι αφορά την αντιπρόεδρο.

Ταυτόχρονα, πολλοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών που απέτυχαν το 2020, πιθανόν να εμφανιστούν αυτή τη φορά, ένα ενδεχόμενο ωστόσο τόσο ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς ώστε να έχει παρουσιαστεί ως σενάριο ταινίας θρίλερ στο κωμικό τηλεοπτικό σόου Saturday Night Live τον περασμένο μήνα.

Λίντον Τζόνσον, ο πρώτος διδάξας

Ο Μπάιντεν δεν θα ήταν ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που θα αποφάσιζε να μην είναι και πάλι υποψήφιος.  Ο Λίντον Τζόνσον, προκληθείς από άλλους Δημοκρατικούς που αντιτίθεντο στον Πόλεμο στο Βιετνάμ, αιφνιδίασε την χώρα ανακοινώνοντας τον Μάρτιο του 1969–χρονιά διεξαγωγής προεδρικών εκλογών–ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος. Και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι, αρχής γενομένης από τα χρόνια του 1860, εξέτισαν μόνο μια θητεία.

Ο Τζόνσον αποσύρθηκε ανακοινώνοντάς το σε ομιλία του με την οποία έκανε έκκληση για ειρήνη στο Βιετνάμ, ενώ  ζητούσε από το Κογκρέσο να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος λέγοντας ότι δεν μπορεί να αφιερώσει χρόνο σε “προσωπικούς κομματικούς αγώνες”, την ώρα που Αμερικανοί σκοτώνονται στο εξωτερικό. Το χαοτικό συνέδριο και η προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών κατέληξαν με την ανάληψη της εξουσίας από τον Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Νίξον.  “Ήταν ένα χάος, κυρίως επειδή οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν τόσο αργοπορημένα”, εξηγεί ο Τζέρεμι Σούρι, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρεπουμπλικανοί, στα τέλη του 1800, σε μια περίοδο εθνικής διχόνοιας και εκτεταμένης οργής μετά τον Εμφύλιο, κέρδιζαν τις προεδρικές εκλογές, για πολλές συναπτές θητείες παρουσιάζοντας νέους υποψήφιους ξανά και ξανά.   “Εκτιμώ ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Λευκός Οίκος δεν πρέπει να θεωρούν ότι οφείλει να είναι ο ίδιος προεδρικός υποψήφιος ξανά, για να κερδίσει στις εκλογές”, καταλήγει ο Σούρι.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ