ΗΠΑ: Κλήτευση του Τραμπ στην Επιτροπή της Βουλής για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Κλήτευση στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έστειλε η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο, η οποία έγινε το 2021, ζητώντας του να κάνει ένορκη κατάθεση, αλλά και να καταθέσει έγγραφα.

Η κλήτευση συνοδεύεται από επιστολή του προέδρου και της αντιπροέδρου της Επιτροπής, ο Bennie Thompson και η Liz Cheney, αναφέρουν: «Όπως αποδείχθηκε από τις ακροάσεις μας, δεκάδων πρώην διορισθέντων στελεχών, αλλά και μελών του προσωπικού σας, υπάρχουν και έχουμε συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, ότι εσείς προσωπικά ενορχηστρώσατε και επιβλέπατε μια πολυμερή προσπάθεια, που είχε στόχο να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2020 και να εμποδίσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας».

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσε στη δημοσιότητα, η Επιτροπή ζητεί επίσης από τον Τραμπ να παραδώσει πριν από τις 4 Νοεμβρίου –τέσσερις ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές– μια σειρά εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται και η λίστα με όλες τις επικοινωνίες που είχε στις 6 Ιανουαρίου.

«Αναγνωρίζουμε ότι η κλήτευση ενός πρώην προέδρου είναι μια σημαντική και ιστορική ενέργεια και δεν την αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα», γράφουν οι βουλευτές Μπένι Τόμσον (Δημοκρατικός) και Λιζ Τσένι (Ρεπουμπλικανή), οι επικεφαλής αυτής της Επιτροπής. Η Επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους, ψήφισε ομόφωνα στις 13 Οκτωβρίου υπέρ της κλήτευσης του Τραμπ.

Η επιτροπή δίνει εντολή στον Τραμπ να παραδώσει έγγραφα έως τις 4 Νοεμβρίου και «να παραβρεθεί σε μία ή περισσότερες ημέρες κατάθεσης, με την πρώτη να έχει οριστεί στις 14 Νοεμβρίου».
Σε αντίθεση με προηγούμενες ανακοινώσεις κλήτευσης, η επιτροπή δημοσίευσε ολόκληρη την κλήτευση που έστειλε στον Τραμπ μαζί με τα έγγραφα που του ζητεί να καταθέσει.

Αν και δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ θα συμμορφωθεί με την κλήτευση, η συγκεκριμένη ενέργεια χρησιμεύει ως τρόπος για την επιτροπή, ώστε να ορίσει έναν δείκτη και να καταστήσει σαφές ότι θέλει πληροφορίες απευθείας από τον Τραμπ, στο πλαίσιο των ερευνών της για την επίθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που καλείται ένας πρώην πρόεδρος να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως εξήγησαν οι βουλευτές οι οποίοι κατηγορούν τον Τραμπ ότι «ενορχήστρωσε και επέβλεψε αυτοπροσώπως» την εκστρατεία για να ανατραπούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ Στιβ Μπάνον καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ