Τουρκικές εκλογές: Ο αρχηγός του αντιμεταναστευτικού κόμματος Zafer στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου

Ο ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος Zafer τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής 28 Μαΐου στην Τουρκία, με αντίπαλο τον νυν πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι η χώρα που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο.

Ο Ουμίτ Οζντάγ, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Zafer, που εξασφάλισε το 2,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, κάλεσε τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, στις οποίες ο Ερντογάν επιδιώκει να παρατείνει τη διακυβέρνησή του πέρα από τα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

“Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον κ. Κιλιτσντάρολου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών”, δήλωσε ο Οζντάγ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα δίπλα στον Κιλιτσντάρογλου.

Η στήριξη του Οζντάγ στον Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη στήριξη που έλαβε ο Ερντογάν προχθές Δευτέρα από τον Σινάν Ογάν, τον προεδρικό υποψήφιο της ακροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία του κόμματος Zafer.

Ο Ογάν ήρθε τρίτος με 5,2% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, πίσω από τον Ερντογάν, που συγκέντρωσε το 49,5% και τον Κιλιτσντάρογλου που εξασφάλισε το 44,9% των ψήφων.

Η κούρσα για την εξασφάλιση στήριξης από τα δεξιά αντανακλά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο στήριξη που έλαβαν οι εθνικιστές στις 14 Μαΐου. Αναλυτές λένε πως πολλοί παραμένουν αναποφάσιστοι, κρατώντας πιθανόν το ‘κλειδί’ της νίκης στον δεύτερο γύρο.

Ο Οζντάγ είπε πως το κόμμα του και ο Κιλιτσντάρογλου συμφώνησαν σε ένα σχέδιο να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους οι μετανάστες μέσα σε ένα χρόνο “σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Σημείωσε επίσης πως είχε παρόμοιες συνομιλίες και με το κόμμα του Ερντογάν (AKP), αλλά αποφάσισε να μην τον υποστηρίξει επειδή τα σχέδια του κόμματος δεν περιελάμβαναν τον επαναπατρισμό μεταναστών.

Η ισχυρή επίδοση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο μπέρδεψε τους δημοσκόπους οι οποίοι είχαν πει πως ο Κλιλιτσντάρογλου προηγείτο στις έρευνες της κοινής γνώμης.

Ο κυβερνών συνασπισμός του υπό το AKP κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, δίνοντας στον Ερντογάν άλλο ένα πλεονέκτημα σε μία από τις πιο σημαντικές εκλογές μέχρι τώρα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει πει πως η ψήφος υπέρ του στον δεύτερο γύρο είναι ψήφος για τη σταθερότητα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υποψήφιος συμμαχίας έξι κομμάτων, ανέβασε τους τόνους και δεσμεύθηκε να επαναπατρίσει όλους τους μετανάστες εφόσον εκλεγεί.

Ο Κιλιτσντάρογλου δεσμεύθηκε επίσης να ανατρέψει πολλές από τις σαρωτικές αλλαγές που επέφερε ο Ερντογάν στην εσωτερική, εξωτερική και οικονομική πολιτική, περιλαμβανομένης της αντιστροφής ενός ανορθόδοξου οικονομικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης.

Ο Οζντάγ ήταν πρώην αναπληρωτής ηγέτης του εθνικιστικού MHP, το οποίο είναι μέλος της συμμαχίας του Ερντογάν. Αργότερα εντάχθηκε στο κόμμα IYI, που συμμετέχει στη συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, προτού απομακρυνθεί από αυτό και ιδρύσει το κόμμα Zafer το 2021.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ