Τουρκικές εκλογές – Ερντογάν: Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν τον «Σουλτάνο» – Θρίλερ μόνο για την… αντιπολίτευση

Παραμένει στο τιμόνι της Τουρκίας για ακόμη 5 χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τουρκικές εκλογές: Διαφωνούν κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ για τον νικητή

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu με καταμετρημένο το 99,34% των ψήφων ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 52,09% των ψήφων έναντι 47,91% του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Άλλωστε η νίκη του φάνηκε από την μετάδοση των πρώτων αποτελεσμάτων. Μπορεί στο τέλος η διαφορά να «μαζεύτηκε», αλλά πότε δεν αμφισβητήθηκε. Τουλάχιστον επίσημα.

Από τα πρώτα συγχαρητήρια που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. «Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν για την αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του!», έγραψε στο Twitter o Όρμπαν. Μάλιστα σημείωσε στα τούρκικα: «Συγχαρητήρια κ. Πρόεδρε!»

Τουρκικές εκλογές: Μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου λέει η αντιπολίτευση

Διαφορετικά αποτελέσματα έδινε η αντιπολίτευση

Νωρίτερα πήγε να εξελιχθεί σε θρίλερ η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων καθώς το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο Anadolu, έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα με πάνω από 10 μονάδες στον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αυτό συνέβη γιατί το πρακτορείο ξεκίνησε την καταμέτρηση από τα παραδοσιακά «προπύργια» του Ερντογάν όπου είχε λάβει υψηλά ποσοστά.

Τουρκικές εκλογές LIVE – Νικητής ο Ερντογάν: «Αυτή η αγάπη δεν θα τελειώσει εδώ – Αντίο Κεμάλ»

Ωστόσο το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση μετέδωσε ότι στο 59% των καταμετρημένων ψήφων ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρισκόταν μπροστά με 50,99% έναντι 49,01% του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια η ψαλίδα άρχισε να κλείνει στα αποτελέσματα που μετέδιδε το πρακτορείο Anadolu, ενώ και στα αποτελέσματα του ΑΝΚΑ ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε οριακά μπροστά από τον αντίπαλο του.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κάλεσαν τους οπαδούς τους να υπερασπιστούν τις κάλπες

Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και η αντιπολίτευση κάλεσαν τους εκλογικούς αντιπροσώπους τους να παραμείνουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι και να προστατεύσουν τις κάλπες.

Αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες ο  Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter ζήτησε από τους εκλογικούς αντιπροσώπους του κόμματος τους να υπερασπιστούν τις κάλπες μέχρι να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

«Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε την θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή», έγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αντιπολίτευση σε Ερντογάν: Να μην θολώσεις τα νερά με ομιλίες

Στην αντεπίθεση πέρασε η αντιπολίτευση την ώρα της καταμέτρησης των ψήφων. Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φαϊκ Οζτράκ είπε ότι ήταν μία οριακή κούρσα για τους δύο υποψήφιους και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατάφερε να πάρει με το μέρος του 1 στους 2 ψηφοφόρους. Μάλιστα έδωσε απάντηση στις φήμες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμαζόταν να μιλήσει στους οπαδούς του όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση. «Κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να θολώσει τα νερά με ομιλίες σε μπαλκόνι. Το έθνος συνεχίζει να λαμβάνει πληροφορίες από εμάς από στιγμή σε στιγμή», είπε ο Φαϊκ Οζτράκ.

Τσελίκ: Σεβόμαστε το αποτέλεσμα μέχρι να καταμετρηθεί η τελευταία ψήφος

Στον «πόλεμο» των δηλώσεων για τα εκλογικά αποτελέσματα πήρε μέρος και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, που κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι παρουσιάζει τα δικά της στοιχεία για να θολώσει τα νερά.

«Τώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν τα δικά τους στοιχεία ως τα στοιχεία ολόκληρης της Τουρκίας. Προσπαθούν να παρουσιάσουν άλλα στοιχεία για να θολώσουν τα νερά», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ομέρ Τσελίκ.

Και συνέχισε: «Έχουμε μία πολιτική παράδοση: να σεβόμαστε τα αποτελέσματα μέχρι να καταμετρηθεί μέχρι και η τελευταία ψήφος. Θα περιμένουμε με σεβασμό μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος και να αναδειχθεί το αποτέλεσμα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ