Τουρκία: Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ερντογάν με θέμα την Ελλάδα – Τι λέει η Αθήνα για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων

Για μια ακόμη φορά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία, με βασικό θέμα την Ελλάδα, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι στην χώρα, συνεχίζουν να προκαλούν με τις τοποθετήσεις τους.

Πολύ ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ακροδεξιού κόμματος ΜHP και εταίρου του Τούρκου προέδρου. Ο Bahadır Ozarslan υποστηρίζει πως η Τουρκία μπορεί να νομιμοποιήσει τη βία στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Τουρκία απειλείται από τα νησιά του Αιγαίου που είναι εξοπλισμένα και ως εκ τούτου, όπως ισχυρίστηκε, μπορεί να χρησιμοποιήσει βία ενάντια στην απειλή βίας. Αυτό είναι κάτι που έχουμε δικαίωμα να το χρησιμοποιήσουμε στο τελευταίο στάδιο, τόνισε.

Ταυτόχρονα, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, κάτι που όπως σημειώνουν αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την Τουρκία. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η Ελλάδα «παίζει με τη φωτιά».

«Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων»

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως επί του παρόντος η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα νότια της Κρήτης στα 12 μίλια, όπως τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν.

Αυτή η κίνηση είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σε καμία περίπτωση με επικοινωνιακούς και ευκαιριακούς όρους, σημειώνουν. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

«Επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα δυτικά παράλια και ολοκληρώσαμε την συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία και την μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Όλα αυτά τα βήματα έγιναν πολύ προσεκτικά και με την προηγούμενη συνεργασία όλων των όμορων κρατών. Για το γεγονός της επέκτασής μας στα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, έχει ξεσπάσει πολιτικός σάλος στην Αλβανία, όπου θεωρούν ότι με αυτή την κίνηση της Ελλάδας περιορίζει πολύ τις δυνατότητες για χάραξη επ’ ωφελεία των αλβανικών αρχών από κοινού της ΑΟΖ. Οι κινήσεις αυτές άρα δεν έχουν μόνο οφέλη αλλά δημιουργούν και αναταράξεις τριγύρω» ανέφερε.

«Είμαστε σε μια εύθραυστη χρονικά περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αφενός έχουμε την ένταση που συνεχώς κλιμακώνεται ρητορικά από την πλευρά της Τουρκίας. Τρεις χώρες η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία θα κληθούν την επόμενη χρονιά να επιλέξουν τις νέες τους ηγεσίες. Όλοι αυτοί οι λαοί θα πάνε μαζί στις κάλπες. Για εμάς δεν έχει μεγάλη σημασία και δεν νομίζω ότι ωφελεί τα εθνικά μας συμφέροντα αυτή τη στιγμή που έχει μπει το ελληνοτουρκικό ζήτημα ως θέμα στις τούρκικες εκλογές, να αυξήσουμε περισσότερο την ένταση» πρόσθεσε.

«Είναι μια σώφρονα απόφαση να αποφύγουμε την οποιαδήποτε ενέργεια θα προκαλούσε τις οποιεσδήποτε επιπλέον αναταράξεις και ενδεχομένως θα έδινε και την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν να υλοποιήσει μέρος των απειλών» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ