Ερντογάν: Έβαλε πλώρη για… «γεωτρήσεις σε διεθνή ύδατα, σε άλλες χώρες»

Με προκλητικές δηλώσεις για τις δυνατότητες της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις σε άλλες χώρες, αλλά και με επικριτική διάθεση απέναντι στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της Πράγας.

Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις δηλώσεις του θεωρητικά να αφορούν το μνημόνιο που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία για υδρογονάνθρακες, μνημόνιο που ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε νομικό τερατούτργημα.
«Διαθέτουμε δυο σεισμογραφικά σκάφη και πέντε γεωτρύπανα και τα πλοία μας μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις μέχρι τα 12.000 μέτρα. Κι όταν ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας, έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα να κάνουμε γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στις ίδιες δηλώσεις του επέκρινε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Το άκουσα από τους ηγέτες στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Πράγας: “Πώς θα περάσουμε αυτόν τον χειμώνα”… Όλοι συζητούν γι’ αυτό. Είπα, “δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα”. Οι ηγέτες σκέφτονταν μόνο τη στιγμή. Δυστυχώς, δεν αξιολόγησαν με κοινή λογική τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Ερντογάν.

Η Λιβύη

Όσον αφορά το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη Αμπντελχαμίτ Ντμπέιμπα, αγνόησε τις διεθνείς επικρίσεις και υπεραμύνθηκε την συμφωνία με την υπεραμυνθεί της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με την Άγκυρα για τους υδρογονάνθρακες. «Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί πριν από το 2011. Είναι δικαίωμά μας να υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία συνεργασίας με άλλες χώρες», είπε ο Ντμπέιμπα. «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση για πετρέλαιο στα χωρικά μας ύδατα με τη βοήθεια γειτονικών χωρών», κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ