Τουρκία: Ξανά στο στόχαστρο του Φιντάν τα νησιά του Αιγαίου – Τι απαντούν διπλωματικές πηγές

Εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, τονίζοντας ότι «προσπαθούμε να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα».

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης της τουρκικής αεροπορικής ισχύος, κάνοντας αναφορά στο θέμα της προμήθειας μαχητικών F-16, αλλά και στα ελληνικά F-35.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις εκλογές στην Τουρκία και στην Ελλάδα είπε πως «αφού ο πρόεδρός μας ήρθε ξανά στην εξουσία, με μεγάλη λαϊκή υποστήριξη, ελήφθη μια απόφαση μαζί με τον Μητσοτάκη: Ας προωθήσουμε τις σχέσεις μας με μια θετική ατζέντα».

Σχολίασε ότι «η τωρινή προσέγγιση είναι ότι έχουμε αυτά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από την Ιστορία στο Αιγαίο, ορισμένα από αυτά τα προβλήματα δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, τα κληρονομήσαμε» για να θέσει το ερώτημα: «Λοιπόν, ως υπεύθυνα άτομα αυτής της γενιάς, πώς μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα»;

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε:  «Πρώτον, με δεδομένα αυτά τα προβλήματα, ως ώριμα κράτη, ποιοι τομείς υπάρχουν που μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα προβλήματα για να τους βελτιώσουμε. Δηλαδή το θέσαμε ως μία μεθοδολογία και τώρα με το όραμα και την υποστήριξη που προτάθηκε και από τους δύο ηγέτες, εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή τη θετική ατζέντα.

»Φυσικά, υπάρχουν πολλά θέματα εδώ, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η συνεργασία σε θέματα θεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών στα νησιά, οι μεταφορές.

»Από την άλλη πλευρά, χρόνια ζητήματα μεταξύ μας, κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ζητήματα που αφορούν τους εξοπλισμούς, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.ο.κ., εδώ μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα από με μία νέα οπτική γωνία. Έχουμε μία αναζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλάμε πολύ για αυτό με τον ομόλογό μου.

»Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνούν στη μείωση της στρατιωτικής έντασης. Από αυτή την άποψη, η συμφωνία αυτή πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής.

»Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, υπάρχει ένας καλός διάλογος για το θέμα αυτό. Ειδικότερα, η εποικοδομητική προσέγγιση του υπουργού Εσωτερικών μας στο θέμα λαμβάνει σοβαρή ανταπόκριση.

»Με άλλα λόγια, ας δούμε το υπάρχον πρόβλημα για άλλη μια φορά, προχωρώντας με τη θετική ατζέντα στο πλαίσιο που περιέγραψε ο πρόεδρός μας και χρησιμοποιώντας τη δυναμική και την ενέργεια που δημιουργείται από τη θετική ατζέντα. Ας το ξαναδούμε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεχώρισε το Κυπριακό λέγοντας ότι «η Κύπρος ένα από τα κεφάλαια που έχουμε» τονίζοντας πως «είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του, και το οποίο θέμα χωρίς να το αντανακλούμε πάρα πολύ, προσπαθούμε να προωθήσουμε μεταξύ μας τα θέματα, ιδιαίτερα το Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομογενών μας, να το λύσουμε δηλαδή διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας».

Αναφορικά με το θέμα της πώλησης από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ήταν στον κατάλογο μίας ομάδας χωρών που οι ΗΠΑ θα το έδιναν μετά την παραγωγή του, ειδικά επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Εδώ η παράδοση των F-35 προβλέπεται μετά το 2030. Τι θα συμβεί μέχρι τότε; Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες; Φυσικά, είναι απαραίτητο να το παρακολουθούμε αυτό».

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία πριν από την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 δεν ήταν μόνο πελάτες του F-35, αλλά και ένας από τους εταίρους στην κατασκευή του. »Παράλληλα με την οικονομική απώλεια της Τουρκίας, υπάρχει και μια απώλεια με τις δυνατότητες που είχε διαθέσει. Τώρα συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξάλειψή της. Ειδικά όσον αφορά την αποζημίωση για την υλική ζημία, οι αρμόδιες αρχές μας διεξάγουν σοβαρή και εντατική εργασία» ανέφερε.

Στο θέμα της προμήθειας μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, υπενθύμισε ότι ο τουρκικός στόλος των F-16 έπρεπε να ανανεωθεί προσθέτοντας ότι «με τη σχετική διαδικασία για τη Σουηδία λάβαμε τα σχετικά μέτρα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της τουρκικής αεροπορικής ισχύος: «Εν τω μεταξύ, υπάρχουν δύο σχέδια που εκτελούνται από εταιρείες με συμμετοχή του Δημοσίου και από ιδιωτικές εταιρείες, τόσο από την TAI όσο και από την Baykar. Το ένα αφορά επανδρωμένα και το άλλο μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς. Αυτά είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικά για εμάς. Την προσεχή περίοδο, θα εργαζόμαστε εντατικά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε μαχητικά αεροσκάφη με ή χωρίς πιλότους, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις εθνικές δυνατότητες».

Η Τουρκία συμφώνησε να προμηθεύσει  μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε παράλληλα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Η διαδικασία εξομάλυνσης έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι σχέσεις (μεταξύ των δύο χωρών) είναι σημαντικές για την ασφάλεια και το εμπόριο στην περιοχή», υπογράμμισε ο Χακάν Φιντάν. 

Τι λένε διπλωματικές πηγές

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ερωτήθηκαν από την ΕΡΤ για την συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για τα σχόλιά του για την αποστρατικοποίηση και τα F-35 η απάντησή τους ήταν πως το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μαςδε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα.

Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην Διακήρυξη των Αθηνών, κατέληξαν οι διπλωματικές πηγές.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ