Η επιστολική ψήφος κάνει πρεμιέρα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την εγγραφή των εκλογέων

Ανοίγει άμεσα η ψηφιακή πλατφόρμα για την εγγραφή των εκλογέων στους ειδικούς καταλόγους. 500.000 Έλληνες θα ασκήσουν με τη νέα μέθοδο το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Aκόμα και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο που θα ισχύσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με την κυβέρνηση να υπολογίζει πως περίπου 500.000 πολίτες θα επιλέξουν να ψηφίσουν χωρίς να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα είναι προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου (gov.gr), να ανοίξει ακόμα και σήμερα Δευτέρα, ώστε όποιοι εκλογείς θέλουν και μένουν στην Ελλάδα, πέρα από τους αποδήμους, που θα ψηφίσουν μόνο με επιστολική ψήφο, να εγγραφούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.
Στην κυβέρνηση, βλέπουν στα δημοσκοπικά ευρήματα πως ένα 8% με 9% των ερωτηθέντων απαντά πως θα ψηφίσει με επιστολική ψήφο, κάτι που σημαίνει πως περίπου 500.000 πολίτες μπορεί να ψηφίσουν εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποιοτικά στοιχεία που παρακολουθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δείχνουν ότι μπορεί να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ακόμα και 5,5 εκατ. πολίτες, περίπου όσοι ψήφισαν και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Να σημειωθεί πως είθισται στις ευρωεκλογές η συμμετοχή να είναι μειωμένη κατά 10% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, αλλά η επιστολική ψήφος θα αυξήσει τη συνολική συμμετοχή στην ευρωκάλπη.

Αρειος Πάγος

Μέχρι τις 20 Απριλίου θα πρέπει τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων να έχουν κατατεθεί στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών, κάτι που σημαίνει ότι οι λίστες των κομμάτων θα έχουν ανακοινωθεί το πολύ μέχρι τις αρχές Απριλίου. Ηδη τα κομματικά επιτελεία κλείνουν τους πρώτους υποψηφίους, ενώ μέχρι τις 25 Απριλίου ο Αρειος Πάγος πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως». Κάποιοι υποστηρίζουν πως, με την κατάθεση των ευρωψηφοδελτίων στις 20 Απριλίου, μπορεί κάποιο κόμμα να καταθέσει υπόμνημα για κάποιο άλλο – για παράδειγμα, για το κόμμα των «Σπαρτιατών» και το για το ποιοι πραγματικά κρύβονται από πίσω. Αλλωστε, πριν από τις εκλογές του Μαΐου, η Ν.Δ. είχε καταθέσει υπόμνημα ενώπιον του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος – Ελληνες». Με το τότε υπόμνημα, η Ν.Δ. -κατά τα στελέχη της- αποδείκνυε τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη, που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για διεύθυνση οργάνωσης, ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος «Ελληνες», με τον Αρειο Πάγο να αποκλείει τελικά το συγκεκριμένο κόμμα.

Απόδημοι

Οπως είναι φυσικό, όσον αφορά τους Ελληνες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου, η μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένεται σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά, αφού στην Ευρώπη πολλοί συμπατριώτες μας μπορεί να επιλέξουν να ψηφίσουν υποψήφιους ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής χώρας στην οποία διαμένουν. Η καταληκτική ημερομηνία για να υποβάλει κάποιος αίτηση για επιστολική ψήφο ή ακόμα και για να ακυρώσει το αίτημα είναι η 30ή Απριλίου. Με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου, θα πρέπει τουλάχιστον 40 ημέρες νωρίτερα να έχουν κλείσει οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι με όσους ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Η ταυτοποίηση των εκλογέων, όταν ανοίξει και τυπικά η ειδική πλατφόρμα για την αίτηση να ψηφίσει κάποιος με επιστολική ψήφο, θα γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών από το υπουργείο Οικονομικών (Τaxisnet) ή με στοιχεία διαβατηρίου και δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Ετσι, μέχρι τις 30 Απριλίου, όποιος επιθυμεί μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του. Στη συνέχεια, ο φάκελος της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές θα αποσταλεί στον εκλογέα από το υπουργείο Εσωτερικών μέσα στον Μάιο, το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Εκλογικό τμήμα

Πάντως, αν κάποιος τελικά επιλέξει να προσέλθει στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει, παρά το γεγονός ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την επιστολική ψήφο, δεν θα έχει κώλυμα, αρκεί να ενημερώσει την εφορευτική επιτροπή. Βέβαια, αν στείλει την επιστολική ψήφο, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει με τον παραδοσιακό τρόπο, αφού, όταν παραληφθεί ο φάκελος, θα διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει ξεκινήσει ήδη περιοδείες για να ενημερώσει τους αποδήμους για την επιστολική ψήφο που θα ισχύσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Κύπρο και μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος ταξίδεψε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και είχε επαφές με την ελληνική κοινότητα.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ