Τουρκία: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – Το κλίμα στα δύο στρατόπεδα

Με τον αέρα της νίκης που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου τον προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν μπαίνει στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, ενώ η προεκλογική εκστρατεία έχει μπει για τα καλά στα χωράφια του εθνικισμού.

Καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν, (που θεωρείται ρυθμιστής του αποτελέσματος) ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποφάσισε να διεκδικήσει και αυτός μερίδιο από τον εθνικισμό. «Όποιος αγαπάει τη χώρα του θα πρέπει να πάει στις κάλπες πριν αυτοί οι λαθρομετανάστες κάνουν τη ζωή των κοριτσιών μας άθλια. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για δημοψήφισμα», έγραψε στο Twitter ο Κιλιτσντάρογλου, ενώ από την περασμένη εβδομάδα διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι θα διώξει από την Τουρκία, «πίσω στις πατρίδες τους» όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχει μαζέψει ο Ερντογάν.

Απούσα η οικονομία

Είναι φανερό ότι οι δύο αντίπαλοι των προεδρικών εκλογών αγνοούν το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας που είναι η οικονομία και η ακρίβεια και «δίνουν ρέστα» στην εθνικιστική ρητορική.
Οι νεότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής. Η έρευνα της εταιρείας Konda, που διεξήχθη στις 20-21 Μαΐου, φέρνει τον Ερντογάν νικητή με 52,7%, έναντι 47,3% του Κιλιτσντάρογλου. Άλλη  δημοσκόπηση, της εταιρείας Asal (19-24 Μαΐου) έδειξε νικητή επίσης τον Ερντογάν με ποσοστό 53,4% και δεύτερο τον Κιλιτσντάρογλου με 46,6%. Και οι δύο δημοσκοπήσεις, δίνουν στον Ερντογάν ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που πήρε το 2018.  Οι δύο μονομάχοι (Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου) χρησιμοποιούν το χαρτί του εθνικισμού για να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου.

Στα χωράφια του εθνικισμού η μάχη

Μετά την αγωγή του υποψήφιου προέδρου της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τις κατηγορίες ότι συμπορεύεται με τους Κούρδους μαχητές του Κόμματος Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να κατηγορεί τον αντίπαλό του για συνεργασία με τους Κούρδους τρομοκράτες. Και αυτό γιατί, παρά τις διαφωνίες που έχει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, με το CHP του Κιλιτσντάρογλου, οι Κούρδοι και οι άλλοι αριστεροί τους σύμμαχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την στήριξή τους στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Η βασική διαφωνία που έχουν είναι ότι το CHP επιθυμεί να συνεχίσει την πρακτική της καθαίρεσης των Κούρδων δημάρχων στην νοτιοανατολική Τουρκία, που κατηγορούνται για σχέσεις με το ΡΚΚ, και την αντικατάστασή τους από τοποτηρητές διορισμένους από το κράτος. Αυτό θεωρητικά είναι κόκκινη γραμμή για το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

Ο μονόδρομος

Ωστόσο η Περβίν Μπουλντάν συμπρόεδρος του HDP, παραδέχτηκε ότι δεν έχει άλλη επιλογή του κόμμα του, στο μέτρο που «ο Ερντογάν δεν αποτελεί για εμάς ποτέ μία και μοναδική επιλογή, είναι να απαλλαγούμε από τον ίδιο και την εξουσία που εκπροσωπεί». Η Μπουλντάν πρόσθεσε πως θα ψηφίσουν την Κυριακή για να τελειώσει το «ενός ανδρός αρχή» του Ερντογάν. «Το περίεργο καθεστώς που δημιούργησαν ο Ερντογάν και οι εταίροι του είναι η αιτία των κοινωνικών προβλημάτων που βιώνονται. Το διακύβευμα στις 28 Μαΐου είναι αν αυτό το περίεργο καθεστώς θα συνεχιστεί ή όχι», πρόσθεσε η Μπουλντάν.  Ο Μιτχάτ Σαντζάρ, επίσης συμπρόεδρος του HDP, κάλεσε τους εκλογείς που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο να πάνε στις κάλπες στον δεύτερο γύρο για να διώξουν τον Ερντογάν.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες

Η κουρδική ηγεσία επέκρινε πάντως την προεκλογική ρητορική του Κιλιτσντάρογλου που χρησιμοποιεί τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς, κάτι που χαρακτήρισαν απάνθρωπο, ενώ έχει ενοχληθεί και από την συμφωνία του με το αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Νίκης. Σε διαδικτυακή εκπομπή ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης συζήτησε με νέους, όπου απέσπασε χειροκροτήματα αλλά και ειρωνικά σχόλια. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ που κατασκευάζει ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου. «Αφήστε τον να παράγει, να δουλέψει, δεν υπάρχουν εμπόδια. Αφήστε τον να παράγει το UAV και το SİHA. Το μόνο μας πρόβλημα εδώ είναι η δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Η επίθεση Ερντογάν

Η τελευταία φράση ενόχλησε ιδιαίτερα την οικογένεια Μπαϊρακτάρ, ενώ ο Ερντογάν αρνήθηκε για ακόμη μία φορά να εμφανιστεί σε τηλεμαχία μαζί του. «Ψεύδεσαι το βράδυ, ψεύδεσαι το πρωί, έτσι κυλά όλη η ζωή σου. Και χωρίς ντροπή μας καλείς στο τηλεοπτικό σου πρόγραμμα», απάντησε ο Ερντογάν και συνέχισε την επίθεση:  «Αυτοί της αντιπολίτευσης, παίρνουν οδηγίες από τους τρομοκράτες που είναι στο όρος Καντίλ (σ.σ. το προπύργιο του ΡΚΚ). Ενώ εμείς παίρνουμε οδηγίες από τον Αλλάχ και από τον λαό μας. Αυτή είναι η διαφορά μας. Μέχρι σήμερα, έτσι κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε», είπε σε ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ