Τουρκία: Συγκρούσεις, λεηλασίες και απειλές Ερντογάν εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση σε μερικές από τις σεισμόπληκτες περιοχές, στην Τουρκία,  και ο πρόεδρος Ερντογάν προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν βαριές τιμωρίες σε όσους εμπλέκονται σε λεηλασίες, ενώ οι αυστριακές δυνάμεις ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Σεισμός στην Τουρκία: Το μέγεθος της καταστροφής μέσα από δορυφορικές εικόνες της NASA

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.

Το βαρύ χέρι του κράτους

Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη ζώνη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ο Ερντογάν φέρεται να έκανε λόγο και για απαγωγές.

Σεισμός στην Τουρκία: Κτίριο έγειρε σαν τον… Πύργο της Πίζας – Είχε χτιστεί χωρίς θεμέλια

«Έχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους”, δήλωσε. Ο Ερντογάν είπε χθες ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σαφές σε ποια περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.  Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μόνο στην Τουρκία ανήλθε σε 21.043, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Αυστριακός Στρατός

Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εξαιτίας της “αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας”, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Σεισμός στην Τουρκία: Νέο «θαύμα» με μωράκι έπειτα από 128 ώρες

Ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Τουρκία εξαιτίας της “όλο και πιο επικίνδυνης κατάστασης ασφαλείας”, ανέφερε σήμερα στο Twitter ο ίδιος. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ έγραψε στο Twitter ότι η Μονάδα Διαχείρισης Καταστροφών των Αυστριακών Δυνάμεων (AFDRU) θα είναι και πάλι διαθέσιμη για περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης όταν το περιβάλλον όπου επιχειρούν θα γίνει ασφαλές.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες και ανέφερε ότι οι αυστριακοί στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο σε έναν καταυλισμό μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις και αναμένουν οδηγίες.

Περίπου 80 διασώστες από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Αντιόχεια (Αντάκια) της Τουρκίας από τις 7 Φεβρουαρίου και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 άτομα από τα χαλάσματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ