Τουρκία: Ρίχνει “γέφυρες” στις ΗΠΑ με παραγγελία F-16 – Νέο παραλήρημα Ακάρ

Ως μία επιχείρηση της Άγκυρας να επαναπροσεγγίσει τις ΗΠΑ, “μεταφράζεται” η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από την Ουάσιγκτον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία έχει ζητήσει την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό ακόμη 80 μαχητικών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Οι τελευταίες κινήσεις της Αθήνας φαίνεται πως έχουν κινητοποιήσει την Άγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να είναι σίγουρο πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσει το “πράσινο φως” για μια τέτοια αγορά.

Εάν οι ΗΠΑ απορρίψουν την πρόταση Ερντογάν, τότε πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει και τη δικαιολογία να στραφεί προς τη Μόσχα, ώστε να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και νέα οπλικά συστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ήθελε να παραλάβει από τις ΗΠΑ 100 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 και ήταν συμπαραγωγός χώρα. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον πέταξε την Άγκυρα εκτός προγράμματος και εφάρμοσε κυρώσεις σε βάρος της, όταν η Άγκυρα προμηθεύτηκε τους ρωσικούς S-400.

Τουρκία: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ακάρ

Στο μεταξύ, η Άγκυρα δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη συμφωνία που υπέγραψε η Αθήνα με το Παρίσι. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Αρχικά δήλωσε ότι στη χώρα μας κάποιοι πολιτικοί ακολουθούν επιθετική ρητορική καλώντας τους… να ρίξουν τους τόνους. Σημείωσε, δε, ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες, καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποκτήσει ποτέ υπεροχή απέναντι στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι με την προώθηση κάποιων χωρών η Ελλάδα ξεκίνησε ξαφνικά να αγαπά τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σε ό,τι αφορά στο Nautical Geo, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε πως “όπως δεν επιτρέψαμε τις έρευνες ανατολικά της Κρήτης, δε θα τις επιτρέψουμε και νοτιοδυτικά της Κύπρου”.

Αναφέρθηκε και στις Οινούσσες, κάνοντας λόγο για “πρόκληση”. “Τι δουλειά έχει η Ελλάδα να κάνει στρατιωτική άσκηση στις Οινούσσες; Είναι μια προβοκάτσια”, δήλωσε ο Ακάρ προσθέτοντας πως η Αθήνα έχασε την ευκαιρία για διάλογο σε στρατιωτικό επίπεδο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ