Τουρκία: Ορκίστηκαν οι 600 βουλευτές υπό το βλέμμα του Ερντογάν – Το Σάββατο η ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου

Η Τουρκία μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου και τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μπει σε μια νέα, αλλά και πολύ γνώριμη για εκείνη εποχή.

Η νέα αυτή εποχή «κλείδωσε» με την ορκωμοσία της Βουλής την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο 2 Ιουνίου αναμένεται να ορκιστεί και ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι 600 εκλεγμένοι βουλευτές του νέου τουρκικού κοινοβουλίου ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο υπό το βλέμμα του Ερντογάν που βρισκόταν στο θεωρείο.

Πριν από την ορκωμοσία των βουλευτών της Άγκυρας, τηρήθηκε παραδοσιακά ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Στην πρώτη συνεδρίαση της τουρκική εθνικής αντιπροσωπίας προήδρευσε ο 75χρονος πρόεδρος του MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είναι ο γηραιότερος εν ενεργεία βουλευτής, ενώ ο πρόεδρος του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που παρακολούθησε την ορκωμοσία από το θεωρείο, καθώς δεν είναι πλέον βουλευτής. Σημειώνεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν σηκώθηκε όπως όλοι όταν εμφανίστηκε ο Ερντογάν.

Στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας οι βουλευτές ορκίζονται κατά μόνας, γι’ αυτό και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου έως τα μεσάνυχτα.

Στην τελετή παρέστησαν πολλοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ξένων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των πρέσβεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, και του υπηρεσιακού ΥΠΕΞ Β. Κασκαρέλη.

Το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να ανακοινωθεί και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Άγνωστη παραμένει ωστόσο, η “τύχη” των τριών κορυφαίων στελεχών του Ερντογάν και τι σηματοδοτούν οι αλλαγές αυτές.

Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού βρίσκονται χωρίς χαρτοφυλάκιο, ενώ παραμένει άγνωστο πού θα τους αξιοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην Τουρκία μετέβη και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να δώσει το “παρών” στην ορκωμοσία του Ερντογάν. Πέραν της ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, ο Στόλτενμπεργκ μετέβη στην Άγκυρα για δύο ημέρες και για να κάμψει τις αντιρρήσεις Ερντογάν, αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ