Τουρκία: Οι τράπεζες κόβουν την πίστωση και αυξάνουν τα επιτόκια, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

Οι τράπεζες στην Τουρκία έχουν περιορίσει τις παροχές κάποιων δανείων και ανέβαλαν αποφάσεις για την επέκταση των εταιρικών δανείων, μετά τους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του επικείμενου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκlογών, σύμφωνα με Τούρκους τραπεζίτες που επικαλείται το Reuters.

Ορισμένες τράπεζες αύξησαν τα μηνιαία επιτόκια στεγαστικών δανείων πάνω από 3% και τα επιτόκια δανείων για αυτοκίνητα έχουν φτάσει στο 4%, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Τα επιτόκια για προσωπικά δάνεια άνω των 70.000 λιρών (3.590 $) έχουν πλησιάσει το 5% μετά τους νέους κανονισμούς της τουρκικής κεντρικής τράπεζας (TCBM), πρόσθεσαν. Ωστόσο, οι τραπεζίτες τονίζουν ότι ο δανεισμός με τέτοια επιτόκια είναι πλέον πολύ περιορισμένος, με τα δάνεια να παρέχονται μόνο όταν είναι υποχρεωτικά.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ότι θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο και έτσι θα επεκτείνει την κυριαρχία του δύο δεκαετιών στην τουρκική πολιτική σκηνή, για ακόμα πέντε χρόνια μετά την για πολλούς και κυρίως για τα δυτικά ΜΜΕ απροσδόκητα ισχυρή επίδοση στον πρώτο γύρο, όταν έπεσε μόλις κάτω από το 50% που χρειαζόταν για να κερδίσει οριστικά.
Το κυβερνών Κόμμα AKP του Ερντογάν και οι εθνικιστές και ισλαμιστές εταίροι του κέρδισαν επίσης την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές που έγιναν επίσης την προηγούμενη Κυριακή.

Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για τη νίκη του Ερντογάν επειδή έχει υπερασπιστεί ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε έως και στο 85% πέρυσι, επιδεινώνοντας έτσι την κρίση που έχει προκύψει με την ακρίβεια και το κόστος ζωής για εκατομμύρια Τούρκους. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 43,7% τον Απρίλιο.

Η αβεβαιότητα

Οι αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές κάρτες, που ήταν η φθηνότερη και πιο κοινή επιλογή δανεισμού για ιδιώτες πριν από τις εκλογές, δεν είναι πλέον διαθέσιμες βάσει των νέων κανονισμών της κεντρικής τράπεζας. Οι τράπεζες πάντως είχαν περικόψει τέτοιες αναλήψεις ακόμη και πριν από τον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι οι τελευταίες ρυθμίσεις στόχευαν κυρίως στην επιβράδυνση της αύξησης των μεμονωμένων δανείων, η οποία είχε εκτοξευθεί στα ύψη πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Οι τράπεζες επιθυμούν επίσης να δουν τις μετεκλογικές πολιτικές του τελικού νικητή των προεδρικών εκλογών πριν επαναλάβουν τη χορήγηση μακροπρόθεσμων εταιρικών δανείων.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία είναι αβέβαια για τις οικονομικές πολιτικές και το κόστος μετά τις εκλογές, προσπαθούν να αποφύγουν τη χορήγηση δανείων, ει δυνατόν, εντός της περιόδου των 15 ημερών μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας», δήλωσε ο Seref Fayat, πρόεδρος της Clothing and Apparel. «Ως αποτέλεσμα, η δυσκολία εξασφάλισης δανείων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα», είπε.

Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης λάβει μέτρα για να ενθαρρύνει τη μετατροπή των καταθέσεων που είναι σε ξένο νόμισμα σε τουρικές λίρες μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η ισοτιμία δολαρίου λίρας είναι περίπου $1 = 19,80 τουρκικές λίρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ