Τουρκία: Νέα επίθεση με fake news στην Ελλάδα για τους μετανάστες – «Τους χτυπούν, τους πυροβολούν και τους αφήνουν να πεθάνουν»

«Αβάσιμους» χαρακτηρίζει το  τουρκικό ΥΠΕΣ τους ισχυρισμούς της Ελλάδας σχετικά με τους 92 γυμνούς μετανάστες και κάνει λόγο για ψέματα της Ελλάδας συνολικά στο θέμα της μεταχείρισης των μεταναστών,  ζητώντας την απομάκρυνση του Έλληνα υπουργού εσωτερικών Νότη Μηταράκη.

Σε μακροσκελή και προκλητική ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για δεκάδες θανάτους και χιλιάδες βίαιες απωθήσεις, ενώ βρίσκει απαράδεκτη την μη αποπομπή -ακόμη και- του υπουργού Μετανάστευσης της Ελλάδας! Στην ανακοίνωσή του , το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ζητεί από την Ελλάδα να σταματήσει τις πρακτικές απάνθρωπης μεταχείρισης και καλεί τη διεθνή κοινότητα να μη χρησιμοποιεί δίπλα από την Ελλάδα το όνομα της Τουρκίας, όταν αναφέρεται στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, του οποίου η χώρα βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο λόγω της απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών, εφαρμόζει για άλλη μια φορά τακτικές ποδηγέτησης, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες απογυμνωμένων μεταναστών, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ούτε τοποθεσία, ούτε ημερομηνία.

Γνωρίζουμε καλά την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα διεθνώς μετά την ομιλία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που έδειξε σε κοινή θέα εικόνες απάνθρωπης συμπεριφοράς της Ελλάδας, προσελκύοντας την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις συστηματικές παράνομες απωθήσεις που πραγματοποιεί, κατάσχοντας όλα τα υπάρχοντα των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων τους, του τηλεφώνου, της ταυτότητας και των διαβατηρίων τους, πετώντας τους στη θάλασσα, παίρνοντας όλα τα ρούχα τους και τα παπούτσια, χτυπώντας τους γυμνούς με ρόπαλα, τραυματίζοντάς τους με συσκευές ηλεκτροσόκ, πυροβολώντας τους με σφαίρες από καουτσούκ ή βάζοντάς τους σε φθαρμένες σωσίβιες λέμβους.

Εδώ και χρόνια με αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση και τις ενέργειες, η Ελλάδα εκτίθεται στα μάτια όλου του κόσμου με φωτογραφίες και διεθνείς εκθέσεις που δείχνουν τρυπημένα σκάφη, στα οποία έχουν αφαιρεθεί οι μηχανές τους και με μετανάστες που έχουν κακοποιηθεί, ακόμη και δεχθεί πυροβολισμούς με στόχο να τους σκοτώσουν. Μόλις τον περασμένο μήνα τρύπησαν τη βάρκα μιας ομάδας μεταναστών, μέσα στην οποία υπήρχαν ακόμη και μωρά και βρέφη, που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία από τον Λίβανο. Έχοντας χάσει όλα τα τιμαλφή τους, αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείφτηκαν και πέθαναν. Ο 9 μηνών Ασίμ και ο 4χρονος αδελφός του Abdülvahap έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτής της απάνθρωπης μεταχείρισης.

Τώρα, η Ελλάδα που αδυνατεί να δώσει έστω και μια εξήγηση για αυτές τις ενέργειες απάνθρωπης μεταχείρισης στην παγκόσμια σκηνή, προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία μέσω συκοφάντησης και δυσφήμισης.
Ακριβώς όπως έχει συνδεθεί με φόνους, έτσι και τώρα η ελληνική κυβέρνηση συσχετίζεται με ψέματα και συκοφαντίες.

Αν και υπήρξε έντονη πίεση στην Ελλάδα διεθνώς για τις ενέργειές της, η Ελλάδα δεν έκανε ούτε βήμα πίσω και συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και η σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951. Υπήρξαν παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή, καθώς και του νόμου που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, με χρήση βίας που ασκήθηκε σε όλους τους μετανάστες χωρίς διακρίσεις ακόμη και σε γυναίκες ή παιδιά, παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή με την κατάσχεση ρούχων και χρημάτων των μεταναστών που επιδίωκαν είσοδο στη χώρα τους και με την κατάσχεση των πολύτιμων αντικειμένων τους με παράνομο τρόπο. Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο…

Δεν θεωρούμε λοιπόν σύμπτωση τις δόλιες πληροφορίες που παρείχε ο Έλληνας υπουργός, προκειμένου να συγκαλύψει αυτή την έκθεση και τις παραβιάσεις που διέπραξε η χώρα του στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το γεγονός πως ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και συνεχίζει τους αβάσιμους εναντίον της χώρας μας ισχυρισμούς, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX απαλλάχθηκε από τη θέση του κατά τη διάρκεια των ερευνών και των εποπτειών για τις απωθήσεις, είναι απαράδεκτο και το αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της κοινής γνώμης.

Ως αποτέλεσμα των απωθήσεων της Ελλάδας, συνολικά 61.737 μετανάστες, εκ των οποίων οι 46.840 βρίσκονταν στο Αιγαίο και ήταν μετανάστες στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, απωθήθηκαν από το 2020. 152 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτών των απωθήσεων και 200 τραυματίστηκαν. Εξετάζοντας τα στοιχεία του 2022, βλέπουμε ότι συνολικά 26.363 μετανάστες, εκ των οποίων οι 21.770 βρίσκονταν στο Αιγαίο και οι 4.593 στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, απωθήθηκαν. 59 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους από απωθήσεις, και συγκεκριμένα 21 στο Αιγαίο και 38 στα ελληνικά χερσαία σύνορα. Εξάλλου, από τις απωθήσεις τραυματίστηκαν 54 μετανάστες, 5 στο Αιγαίο και 49 στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας.
Καλούμε την Ελλάδα που δεν έχει δώσει ακόμη εξηγήσεις για τα πνιγμένα μωρά στο Αιγαίο να σταματήσει την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική και τις μεταχειρίσεις κατά των μεταναστών που οδηγεί σε θανάτους.

Επιπλέον, ως χώρα που τηρεί τους διεθνείς κανόνες ακόμη και για τους παράτυπους μετανάστες χωρίς διακρίσεις και έχει ακολουθήσει μια ανθρωπιστική στάση όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, αρνούμαστε τη χρήση του ονόματος Τουρκία δίπλα στην Ελλάδα από ολόκληρο τον κόσμο που παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις απάνθρωπες συμπεριφορές τους προς τους μετανάστες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ