Τουρκία: Με νταούλια στους δρόμους για να υμνήσουν τον Ερντογάν

Στους δρόμους βγήκαν στην τουρκική πόλη Μαλάτια, για να γιορτάσουν την ανάκαμψη της λίρας από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα.

Οι έμποροι της πόλης κρατώντας νταούλια και ζουρνάδες και εγκωμιάζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν, γιόρτασαν την απότομη ανάκαμψη της τουρκικής λίρας, χόρεψαν και απηύθυναν μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης λέγοντας ότι θα είναι πάντα δίπλα στον πρόεδρός τους.

 

 

 

Γιορτάζοντας τη μείωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, φώναξαν συνθήματα υπέρ του προέδρου Ερντογάν, έκαψαν πλαστά δολάρια και ευρώ στα χέρια τους και ζήτησαν να προστατευθεί η τουρκική λίρα. Μιλώντας εκ μέρους όλων, ο έμπορος İrfan Yılmaz δήλωσε ότι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την πτώση των τιμών του δολαρίου και είπε: “Επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν το δολάριο για να κάνουν την Τουρκία σκλάβα, ο αρχηγός μας δεν το επέτρεψε. Εμείς είμαστε με τον αρχηγό μας, χαιρετισμοί στον αρχηγό” είπε.

Επίσης, ο έμπορος Ramazan Kurtuluş είπε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “χτύπησε το τραπέζι με τη γροθιά του” χθες το βράδυ και ότι οι καταστηματάρχες του Şire Pazarı στάθηκαν στο πλευρό του λέγοντας “όχι στο δολάριο”. Δηλώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, ο Kurtuluş είπε: “Εάν αυτό το πλοίο βυθιστεί, θα βουλιάξουμε όλοι. Αυτό δεν ισχύει. Γι’ αυτό στεκόμαστε δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στεκόμαστε πάντα δίπλα του και θα στεκόμαστε στο πλευρό του από εδώ και στο εξής. Ως άνθρωποι της Μαλάτια δεν θέλουμε το δολάριο, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με την τουρκική λίρα. Λέμε όχι στο δολάριο και ναι στη σταθερότητα” σημείωσε.

 

 

Από την πλευρά του πολίτης εξήγησε ότιοι κάτοικοι της Μαλάτια έδειξαν ότι ήταν με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση και είπε: “Η εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε  αφορούσε μόνο την πτώση του δολαρίου. Είμαστε στο πλευρό της Πολιτείας, δεν θέλουμε δολάρια. Παίξαμε και παίζουμε νταούλια ενάντια στους βαρόνους του δολαρίου σήμερα. Είθε ο Κύριός μου να είναι με το κράτος μας. Όσοι προσπαθούν να καταστρέψουν αυτό το κράτος, δεν μπορούν να τα καταφέρουν με δολάρια, δεν θα τα καταφέρετε”.

Σημειώνεται ότι η λίρα ανέκαμψε απότομα, από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραφε νωρίτερα την Τρίτη, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Η λίρα, που είχε καταγράψει βουτιά κατά άνω του 10% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου είχε φτάσει νωρίτερα τα 18,4, ενισχύθηκε στη συνέχεια κατά 10,8%. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 12 λίρες ανά δολάριο και κατόπιν ανέβηκε στις 13,4 ανά δολάριο.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ερντογάν είπε ότι τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ οι καταθέσεις τους θα είναι εγγυημένες. «Παρουσιάζουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες που θέλουν να ελαφρύνουν τις ανησυχίες τους για τις αποταμιεύσεις τους από την αύξηση της ισοτιμίας» είπε, υποστηρίζοντας ότι «με τη μείωση των επιτοκίων, όλοι θα δούμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σε μερικούς μήνες».

«Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον ο παράδεισος εκείνων που θέλουν να αυξήσουν τα λεφτά τους με υψηλά επιτόκια, δεν θα είναι καταφύγιο για τις εισαγωγές», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε όσους «έχουν χρήματα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση» να συμβάλουν στις επενδύσεις και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς και τους συνταξιούχους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ