Τουρκία: Κορυφώνεται η δυσαρέσκεια κατά Ερντογάν – Συνθήματα εναντίον του σε αγώνα της Φενέρμπαχτσε

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει λίγο πριν από τις προκηρυγμένες εκλογές στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν, καθώς κορυφώνεται εναντίον του η δυσαρέσκεια από την κρατική ανεπάρκεια ανακούφισης των σεισμοπαθών, αλλά και από το γεγονός ότι επέτρεψε εκπτώσεις στους όρους δόμησης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τόσα κτίρια στους σεισμούς και να χαθούν τόσες χιλιάδες άνθρωποι.

Ερντογάν: Ζήτησε από τον Πούτιν «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία

Η σφοδρή αντίδραση του κόσμου εκδηλώθηκε ακόμα και σε αγώνα της αγαπημένης ομάδας του Ερντογάν, της Φενερμπαχτσέ, όπου οι οπαδοί φώναζαν συνέχεια αντικυβερνητικά συνθήματα. Οι τεχνικοί που μετέδιδαν απευθείας τον αγώνα προσπάθησαν να χαμηλώσουν τον ήχο, αλλά οι φωνές και τα συνθήματα ακούγονταν καθαρά.

Παρά το εναντίον του κλίμα, μέχρι στιγμής ο Ερντογάν δεν έχει ακόμα αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών, τις οποίες έχει προσδιορίσει στις 14 Μαΐου. Αν και θεωρητικώς ο Ερντογάν μπορεί να μεταθέσει την ημερομηνία, στην πραγματικότητα την απόφαση πρέπει να πάρει η Βουλή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, «Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση μόνος του. Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει. Ωστόσο, η τάση είναι (οι εκλογές) να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τον Μάιο, εκτός αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για το αντίθετο τις επόμενες ημέρες».
Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι αντίκρισε εικόνες «Αποκάλυψης» κατά την επίσκεψή του σε σεισμόπληκτες περιοχές στη νότια Τουρκία.

Οι ισχυροί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου, έπληξαν τόσο την Τουρκία όσο και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς που ανακοινώθηκαν χθες.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να περιγράψω αυτό που είδα σήμερα: Αποκάλυψη», δήλωσε ο Μπίσλεϊ μετά την επίσκεψη στην πόλη Αντάκια στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας.
«Ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί, σπίτια κατεστραμμένα, σχολεία και καταστήματα κλειστά, ζωές διαλύθηκαν. Το μέγεθος της καταστροφής εδώ είναι πραγματικά ασύλληπτο», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ