Τουρκία: Απειλεί με τον Κουρτουλμούς—Αποστομωτική απάντηση της Αθήνας

Για δεύτερη ημέρα συνέχισε σήμερα ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία να συμβουλεύει την Ελλάδα, μάλιστα σήμερα έφτασε σε σημείο να πει ότι η Ελλάδα πρέπει να προσέξει «να μην την πατήσει όπως η Ουκρανία.

«Όπως κάποιοι χάιδεψαν την πλάτη της Ουκρανίας και δημιούργησαν περιβάλλον σύγκρουσης με τη Ρωσία, τώρα με τον ίδιο τρόπο χαϊδεύουν την πλάτη της Ελλάδας και της λένε “Είσαι λιοντάρι, είσαι τίγρης”’», δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς και προειδοποίησε την Αθήνα ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να εγκλωβίσει το «ιερό έθνος της Τουρκίας», γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όριά της.

«Η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι η εξής: Μην ξεχνάτε αυτό το ιερό έθνος. Αυτό το ιερό έθνος δεν ανέχεται ποτέ την αδικία που του γίνεται και δεν θα επιτρέψει ποτέ να εγκλωβιστεί η Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια, μην εμπλακείτε σε πράγματα που ξεπερνούν τα όρια σας βασιζόμενοι σε αυτόν ή τον άλλον. Δεν έχει δικαίωμα η Ελλάδα να παρενοχλεί την Τουρκία», είπε ο χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ.

Παράλληλα, ο Κουρτουλμούς χαρακτήρισε την Ελλάδα «κράτος πληρεξουσίων». «Παλαιότερα γινόταν μέσω πληρεξουσίων και τρομοκρατικών οργανώσεων. Τώρα ξεκινούν μια νέα εποχή. Θα ήταν λίγο σκληρό να πούμε “κράτη πληρεξούσιων”, αλλά… Προσπαθούν να αυξήσουν τη δική τους ισχύ χρησιμοποιώντας τα κράτη σαν να είναι δικοί τους πληρεξούσιοι. Η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι να μην γίνουν όργανο σ’αυτό».
Πάντως ο Κουρτουλμούς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία πιστεύει πως μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των σχέσεων γειτονίας. «Και για αυτό, η Τουρκία προσπαθεί να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο σε κάθε πλατφόρμα», κατέληξε.

 

Η απάντηση της Αθήνας

Το Υπουργείο εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, με αφορμή ανακοίνωση της Άγκυρας για την «τουρκική μειονότητα» της Θράκης. Παράλληλα, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από τρίτες χώρες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς.
Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λοζάνης, σε αντίθεση με την Τουρκία.  Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Οι χθεσινές του δηλώσεις

Χθες ήταν περισσότερο απειλητικός: «Η Τουρκία δεν αστειεύεται εδώ, δεν μπλοφάρει. Είναι μια χώρα που θα προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και το δίκαιο της. Συνιστούμε στην Ελλάδα αυτοσυγκράτηση, λογική και σύνεση. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι γείτονες. Αν και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν πολλά ζητήματα όταν κάθονται μαζί, είναι δύο χώρες που μπορούν να μιλήσουν για το καθένα από αυτά στο τραπέζι και να βάλουν τη βούληση να τα λύσουν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ