Τον εκτέλεσαν για φόνο του 1996 – Τα ανατριχιαστικά τελευταία λόγια του

Η πολιτεία της Οκλαχόμα εκτέλεσε έναν κρατούμενο την Πέμπτη (21/9) για τη δολοφονία μιας φοιτήτριας του τοπικού Πανεπιστημίου το 1996, σε μια υπόθεση που παρέμενε ανεξιχνίαστη για χρόνια έως ότου το DNA από τον τόπο του εγκλήματος ταυτίστηκε με έναν άνδρα που ήταν ήδη φυλακισμένος για διάρρηξη.

Ο Anthony Sanchez, 44 ετών, πέθανε στις 10:19 π.μ. έπειτα από την θανάσιμη ένεση στο κρατικό σωφρονιστικό κατάστημα της Οκλαχόμα στο McAlester.

Παρόλο που υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία της 21χρονης Juli Busken, έκανε το ασυνήθιστο βήμα να μην υποβάλει αίτηση επιείκειας στο κρατικό συμβούλιο αποφυλάκισης, την οποία πολλοί θεώρησαν ως την τελευταία ευκαιρία να σώσει τη ζωή του.

Τα τελευταία λόγια του θανατοποινίτη

«Είμαι αθώος», είπε ο Sanchez καθώς ήταν δεμένος στην καρέκλα πριν από την εκτέλεσή του. «Δεν σκότωσα κανέναν» συμπλήρωσε.

Ο Sanchez επέκρινε τους πρώην δικηγόρους του και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του πνευματικού του συμβούλου που ήταν μαζί του στην αίθουσα και της ομάδας κατά της θανατικής ποινής Death Penalty Action.

Το θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων, ξεκινώντας με το ηρεμιστικό μιδαζολάμη, χορηγήθηκαν περίπου στις 10:08 π.μ. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, ένα μέλος της ομάδας σοφρωνιστικών μπήκε στον θάλαμο και τοποθέτησε ξανά μια οθόνη οξυγόνου που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είπαν ότι δυσλειτουργούσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Λίγο πριν θανατωθεί, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης που υποβλήθηκε από τον νέο δικηγόρο του, Έρικ Άλεν, από το Κολόμπους του Οχάιο. Ο Άλεν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τα στοιχεία της υπόθεσης.

Η δολοφονία και ο βιασμός της 21χρονης φοιτήτριας

Ο Sanchez καταδικάστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία της 21χρονης Juli Busken, η οποία είχε μόλις ολοκληρώσει το τελευταίο της εξάμηνο στο πανεπιστήμιο όταν απήχθη τον Δεκέμβριο του 1996, από το πάρκινγκ του συγκροτήματος διαμερισμάτων της Norman.

Το πτώμα της βρέθηκε εκείνο το βράδυ κοντά στη λίμνη Στάνλεϊ Ντρέιπερ στη νοτιοανατολική Οκλαχόμα Σίτι. Είχε δεθεί, βιαστεί και πυροβοληθεί στο κεφάλι.

Η Busken είχε συμμετάσχει ως μπαλαρίνα σε πολλές παραστάσεις χορού κατά τη διάρκεια της θητείας της στο OU και τιμήθηκε στην πανεπιστημιούπολη με μια υποτροφία χορού στο όνομά της στο College of Fine Arts.

Πολλά χρόνια μετά, το σπέρμα στα ρούχα της Busken στον τόπο του εγκλήματος ταυτίστηκε με το DNA του Sanchez, ο οποίος εξέτιε ποινή για μια καταδίκη για διάρρηξη. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο το 2006 για την υπόθεση της φοιτήτριας.

«Αυτό δεν είναι το DNA μου»

Κανένας από την οικογένεια του Busken δεν παρευρέθηκε στην εκτέλεση της Πέμπτης, αλλά ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Gentner Drummond δήλωσε ότι τους είχε μιλήσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. «Η Τζούλι δολοφονήθηκε πριν από 26 χρόνια, εννέα μήνες και μία μέρα. Η οικογένεια βρήκε το κλείσιμο και την ειρήνη», σημείωσε

Ο Sanchez υποστήριζε εδώ και καιρό την αθωότητά του και το έκανε ξανά σε ένα τηλεφώνημα στο Associated Press νωρίτερα φέτος. «Αυτό είναι κατασκευασμένο DNA», είχε δηλώσει. «Αυτό είναι ψευδές DNA. Αυτό δεν είναι το DNA μου. Το λέω από την πρώτη μέρα» σημείωσε.

«Έχω κάτσει στο κελί μου και έχω παρακολουθήσει κρατούμενο μετά από κρατούμενο να κάνουν αίτηση για να πάρουν χάρη, αλλά τους το αρνούνται. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν πάει καλά για τους κρατούμενους», υποστήριξε ο Sanchez.

Ο Drummond υποστήριξε ότι τα στοιχεία του DNA συνέδεαν κατηγορηματικά, χωρίς περιθώριο αμφιβολίας τον Sanchez με τη δολοφονία της φοιτήτριας.

Ένα δείγμα του DNA του Anthony Sanchez «ήταν πανομοιότυπο με τα προφίλ που αναπτύχθηκαν από το σπέρμα που βρέθηκε στα εσώρουχα και τα ρούχα της Μπούσκεν», έγραψε ο Drummond τον περασμένο μήνα σε μια επιστολή προς έναν εκπρόσωπο της πολιτείας που είχε ρωτήσει για την καταδίκη του Sanchez.

Ο Drummond πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε ένδειξη για άλλο προφίλ DNA από οποιοδήποτε άλλο άτομο και ότι οι πιθανότητες τυχαίας επιλογής ενός ατόμου με το ίδιο γενετικό προφίλ ήταν 1 στα 94 τρισεκατομμύρια μεταξύ των Νοτιοδυτικών Ισπανόφωνων.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Άντονι Σάντσες είναι ένας βάναυσος βιαστής και δολοφόνος που αξίζει την πιο σκληρή τιμωρία του κράτους», είπε ο Drummond σε πρόσφατη δήλωση.

Ένας ιδιωτικός ερευνητής που προσλήφθηκε από μια ομάδα κατά της θανατικής ποινής υποστήριξε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία DNA μπορεί να ήταν μολυσμένα και ότι ένας άπειρος τεχνικός εργαστηρίου γνωστοποίησε εσφαλμένα την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων σε μια επιτροπή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ