Το ντόμινο του τρόμου στην Μέση Ανατολή – Παγκόσμια ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου

Παγκόσμια ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου. Γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή φοβούνται οι ηγέτες της Δύσης. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Ιράν, Χεζμπολάχ και Ισλαμικό Κράτος.

Αποστολή στο Ισραήλ: Φόβοι για «φωτιά» στην Μέση Ανατολή με Ιράν και Λίβανο εναντίον του Ισραήλ

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, ΕΥ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ένα ντόμινο τρόμου στη Μέση Ανατολή είναι πιθανόν να πυροδοτήσει η επικείμενη και αναμενόμενη χερσαία επέμβαση των Ισραηλινών στη Γάζα. Το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης του πολέμου με εμπλοκή νέων παικτών, όπως είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στη Συρία, είναι πολύ πιθανό και υπάρχει κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή, ακόμα και με εμπλοκή του Ιράν. Αυτή η δυσοίωνη προοπτική έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αραβικές χώρες, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, αλλά και στην Αθήνα, αφού θεωρείται ότι θα προκαλέσει διόγκωση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δυτικοί ηγέτες καλούν το Ισραήλ να προστατεύει τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η ανησυχία αυτή κυριαρχεί στις συζητήσεις που γίνονται όλες αυτές τις ημέρες ανάμεσα στους δυτικούς ηγέτες και εκείνους του αραβικού κόσμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκε και κατά την επικοινωνία που είχαν οι ηγέτες της Δύσης την τελευταία εβδομάδα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, παρά την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ, έσπευσαν να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από τους Ισραηλινούς, όταν ξεκινήσει η χερσαία επέμβαση στη Γάζα, ώστε να μην υπάρξουν εικόνες και ειδήσεις που θα προκαλέσουν μια έντονη αντίδραση των μουσουλμανικών πληθυσμών της περιοχής και θα υποχρεώσουν τους εμπλεκομένους να παρέμβουν. Όλοι άλλωστε είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την έκρηξη οργής στον αραβικό και στον μουσουλμανικό κόσμο από την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, χωρίς μάλιστα να έχει αποδειχθεί ότι αυτή εκδηλώθηκε από Ισραηλινούς. Το άμεσο αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν να καταστρέψει την ειρηνευτική πρωτοβουλία που ήθελε να αναλάβει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην περιοχή, αφού ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στον απόηχο αυτού του γεγονότος, άλλωστε, αναγκάστηκε για λόγους ασφαλείας να αναστείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψη που σκόπευε να πραγματοποιήσει στο Ισραήλ για να συναντήσει τον Νετανιάχου.

Τρομοκρατία

Ακόμη μία παράμετρος που εντείνει τις ανησυχίες των ηγετών της Δύσης είναι η πιθανότητα να γίνουν οι χώρες τους και οι πολίτες τους στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές επειδή στηρίζουν το Ισραήλ. Η σχετική αμερικανική οδηγία, αλλά και η επίθεση στις Βρυξέλλες με δύο νεκρούς είναι μόνο μια γεύση για το τι μπορεί να συμβεί. Οι χώρες της Δύσης στηρίζουν το Ισραήλ και το δικαίωμά του να απαντήσει στην επίθεση που δέχτηκε από τη Χαμάς, ωστόσο, έμμεσα ή άμεσα, συνιστούν στους Ισραηλινούς να είναι πολύ προσεκτικοί, ακόμα και αν εισβάλουν στη Γάζα. Έτσι ακριβώς το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου:

Μαχητικά του Ισραήλ πλήττουν περιοχές όπου βρίσκονται τρία νοσοκομεία στη Γάζα

«Εμείς υπερασπιστήκαμε από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όμως ταυτόχρονα διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας». Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε μάλιστα ότι, όταν μιλά για δικαίωμα στην αυτοάμυνα, το αντιλαμβάνεται εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου: «Το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατία στην περιοχή και προφανώς το μέτρο σύγκρισης, όταν μιλάμε για την αντίδραση μιας δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μια ένοπλη σύρραξη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του απέναντι στην προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στη Γάζα και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό «αυτή τη στιγμή να πρυτανεύσουν η λογική και η αυτοσυγκράτηση».

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η επίσκεψη Μπάιντεν λειτούργησε πάντως στη λογική του κατευνασμού της ισραηλινής οργής, αφού, λίγο μετά την αναχώρησή του από το Ισραήλ, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Τη συμφωνία αυτή την είχε προαναγγείλει ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του. «Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται απερίφραστα την προστασία της ζωής των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», δήλωσε ο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι της Γάζας χρειάζονται τρόφιμα, νερό, φάρμακα, στέγη».

Την Παρασκευή το απόγευμα, πάντως, η Χαμάς φερόταν, σύμφωνα με το BBC, να πρότεινε εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους 203 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Το Ισραήλ, επί του παρόντος, δεν έχει συμφωνήσει με μια τέτοια πρόταση, όπως σημείωνε το βρετανικό δίκτυο.

«Ο πόλεμος θα έχει μεγάλη διάρκεια»

Κανένας πόλεμος δεν κερδήθηκε μόνο με αεροπορικά χτυπήματα», δήλωσε την Πέμπτη το μεσημέρι ο Αβι Ντιχτέρ, υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ και πρώην διοικητής της Shabak, της πανίσχυρης υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας. Μιλώντας στη Realnews, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε δεκάδες δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο στο κέντρο Τύπου της πόλης-φάντασμα Σντερότ, επεσήμανε ότι το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσε η Χαμάς δεν θα μείνει ατιμώρητο.

Στη Σντερότ μίλησε αποκλειστικά στην «R» και ο Γκολάν Βαχ, συνταγματάρχης της ομάδας διάσωσης του ισραηλινού στρατού. Ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στον χώρο στο φεστιβάλ, όπου έγινε το μακελειό, αντικρίζοντας δεκάδες πτώματα διασκορπισμένα. Όμως μπήκε και στα κιμπούτς, όπου έγιναν οι σφαγές. Είδε νεκρά μωρά και «εικόνες που δεν μπορώ να σας περιγράψω», όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Το σημείο όπου τον συναντήσαμε, η Σντερότ, αποτελεί μια από τις γραμμές εξορμήσεως των ισραηλινών δυνάμεων. Με φόντο τη Γάζα και την περιοχή Μπεΐτ Χανούμ να βομβαρδίζεται συνεχώς από εναέριες και επίγειες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, ο συνταγματάρχης τόνισε στην «R» ότι «αυτή η κατάσταση δεν θα επαναληφθεί. Δεν είναι κανονικότητα οι κάτοικοι της Σντερότ να ζουν κάθε ημέρα με τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος από τη Γάζα, να είναι διάσπαρτα καταφύγια σε όλη την πόλη, να εκτοξεύονται ρουκέτες συνεχώς. Δεν θα ξαναφύγει ποτέ ξανά ρουκέτα από τη Γάζα εναντίον αυτής της πόλης, όπως και καμίας άλλης περιοχής στο Ισραήλ».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε χωρίς απειλή πλέον. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Δεν θέλουν να ζήσουν ειρηνικά μαζί μας. Θέλουν να μας σκοτώσουν όλους», δήλωσε για τη Χαμάς ο συνταγματάρχης της ομάδας διάσωσης, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση θέλει να ταπεινώσει όλους τους Ισραηλινούς. Όπως τόνισε, «αυτή τη φορά ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει εναντίον της Χαμάς είναι διαφορετικός και θα έχει μεγάλη διάρκεια», δίνοντας το στίγμα των επιχειρήσεων που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Βροχή ρουκετών

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, ώρα 5 το απόγευμα. Βρίσκομαι στην πόλη Σντερότ. Από τα μεγάφωνα ακούγεται μια γυναικεία φωνή. Είναι η φωνή που δεν θες να ακούσεις. Προειδοποιεί για εισερχόμενο χτύπημα από ρουκέτα. Βρίσκομαι εν κινήσει με το αυτοκίνητο, ανοίγω την πόρτα, πετάγομαι και καλύπτομαι δίπλα από έναν ψηλό τσιμεντένιο μαντρότοιχο. Ξαφνικά, τον ουρανό σκίζει ο ήχος των ρουκετών αλλά και των πυραύλων που εκτοξεύονται από το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome. Κόλαση εκρήξεων. Για ένα λεπτό, ίσως και λιγότερο, ίσως για δευτερόλεπτα, ακούς πάνω από το κεφάλι σου να εκρήγνυνται συνέχεια ρουκέτες και πύραυλοι. Κάποιες ξεφεύγουν από το αντιαεροπορικό σύστημα. Σκάνε μέσα στην πόλη. Η μία καρφώνεται σε σπίτι μόλις 50 μέτρα μακριά. Είναι ένα λεπτό, μερικά δευτερόλεπτα, που σου φαίνονται αιώνας. Δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει αυτή η κόλαση των εκρήξεων, δεν ξέρεις πού θα καταλήξουν, δεν ξέρεις αν την επόμενη στιγμή θα είσαι ζωντανός. Οι εκρήξεις τελειώνουν, όμως παραμένω καλυμμένος. Πρέπει να περάσει ένα λεπτό πριν σηκωθώ. Επικρατεί νεκρική σιγή. Και ξαφνικά ακούγεται μια βροχή μετάλλου. Είναι τα θραύσματα που πέφτουν από τον ουρανό. Φροντίζεις για κάποια πράγματα, να φοράς συνέχεια το αλεξίσφαιρό σου και το κράνος σου, που θα σε προστατεύσει μετά τις εκρήξεις στον αέρα, από το να μη σε πετύχει κάποιο από τα θραύσματα στο κεφάλι. Και, το σπουδαιότερο, να καλύπτεσαι δίπλα από κάποιον τσιμεντένιο τοίχο ή να μπαίνεις σε ένα από τα δεκάδες καταφύγια που είναι διάσπαρτα μέσα στην πόλη της Σντερότ και άλλων πόλεων που βρίσκονται κοντά στη Γάζα. Είναι μικρά τσιμεντένια σπιτάκια που μοιάζουν σαν στάση λεωφορείου, με βαριά μεταλλική πόρτα, που χωρούν έως οκτώ άτομα και αντέχουν χτυπήματα από ρουκέτες. Κι όμως, σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης έχουν στοιβαχτεί ακόμη και 20 άτομα μέσα σε ένα από αυτά τα καταφύγια των λίγων τετραγωνικών.

Το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι να μη χάνεις τον προσανατολισμό σου, να έχεις δηλαδή κατά νου προς τα πού είναι η Δύση. Δυτικά βρίσκεται η Γάζα, η περιοχή που χρησιμοποιεί ως ορμητήριο η Χαμάς για να εκτοξεύει ρουκέτες. Άρα, φροντίζεις κάθε φορά που γίνεται μια επίθεση να κατευθύνεσαι για κάλυψη σε δυτικό σημείο που κοιτάει προς τα ανατολικά. Από τη στιγμή που ηχήσουν οι σειρήνες ή ακουστούν από τα μεγάφωνα οι σχετικές προειδοποιήσεις, έχεις στη διάθεσή σου το πολύ 10 δευτερόλεπτα για να καλυφθείς. Δεν έχεις δεύτερη σκέψη, δεν διστάζεις, απλά τρέχεις. Εάν είσαι εν κινήσει με αυτοκίνητο, έχεις ανοιχτά τα παράθυρα και δεν ακούς μουσική ή ραδιόφωνο γενικά. Πρέπει να ακούς τους ήχους έξω για να μπορέσεις να αντιδράσεις άμεσα, αν ακουστεί συναγερμός.

Η Σντερότ είναι η πόλη-φάντασμα που έχει εκκενωθεί πλήρως από τους περίπου 30.000 κατοίκους της. Ο λόγος είναι ότι βρίσκεται μόλις 840 μέτρα από τη Λωρίδα της Γάζας και την πόλη Μπεΐτ Χανούμ, από την οποία η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες τόσο προς τη Σντερότ όσο και προς τον Βορρά, την Ασκελόν, την Ασντοτ και το Τελ Αβίβ. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται καθημερινά, σε όλες τις περιοχές του Ισραήλ που βάζει στο στόχαστρό της η Χαμάς. Κι αυτή τη φορά η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα εξουδετερώσει και τον τελευταίο θύλακα τρομοκρατίας που δρα μέσα στη Γάζα.

Η ακτινογραφία των παλαιστινιακών οργανώσεων

Ποιοι κάνουν κουμάντο στην Παλαιστίνη, στα παλαιστινιακά εδάφη; Πόση πραγματικά εξουσία έχει ο Μαχμούντ Αμπάς; Και πού; Πάντως, όχι σε όλα τα εδάφη. Η Λωρίδα της Γάζας (περίπου 2,2 εκατ. άνθρωποι σε μια εξαιρετικά μικρή έκταση γης) διοικείται για πάνω από 10 χρόνια από τη σκληροπυρηνική Χαμάς, που θεωρεί τον Αμπάς από ενδοτικό έως προδότη, αφού τολμά να διαπραγματεύεται με το Ισραήλ. Φυσικά, κάπως έτσι θεωρούσαν στη δεκαετία του ’80 και στις αρχές του ’90 και τον φυσικό ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ άλλες ακραίες οργανώσεις. Αλλά και η ίδια η Χαμάς θεωρείται ενδοτική από μικρότερες ένοπλες ομάδες που ελέγχουν γειτονιές της Γάζας, ίσως και μικρά κομμάτια στη Δυτική Όχθη, όπως συμβαίνει στην πόλη Τζενίν. Ναι, είναι δύσκολο το παζλ. Άλλωστε, οι διασπάσεις μέσα στις οργανώσεις είναι συχνές και ο σημερινός ηγέτης μπορεί αύριο να είναι προδότης. Καμιά φορά και το αντίστροφο.

Παλαιστινιακά εδάφη ή Κράτος της Παλαιστίνης: Τα εδάφη της Παλαιστίνης είναι η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη. Η πρώτη «ακουμπά» στην Αίγυπτο και στη Μεσόγειο, η δεύτερη στην Ιορδανία και περιλαμβάνει εν μέρει την Ιερουσαλήμ, το ανατολικό κομμάτι της οποίας ο ΟΗΕ προόριζε για πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης. Όλα άλλαξαν με τους πολέμους του 1967, του 1973 και του 1982. Από τότε άρχισαν οι εποικισμοί των εδαφών αυτών από Ισραηλινούς και είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη Δυτική όχθη υπάρχουν πάνω από 200 ισραηλινές κοινότητες, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την όποια ενοποίηση παλαιστινιακών εδαφών. Ουσιαστικά, στα παλαιστινιακά εδάφη την εξουσία έχουν η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και η Φατάχ στη Δυτική Όχθη. Ο πληθυσμός είναι μοιρασμένος. Στη Δυτική όχθη ζουν περίπου 2,5 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Κόμματα στα παλαιστινιακά εδάφη: Στη Δυτική Όχθη εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μ. Αμπάς. Κάτω από την ομπρέλα της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) «στεγάζονται» πάνω από 10 πολιτικοί σχηματισμοί (κόμματα), κάποιοι από τους οποίους διαθέτουν και στρατιωτικό τμήμα. Βρίσκονται τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Αρκετά κόμματα/σχήματα, παρά τη «συστέγαση», δεν συμφωνούν με τον Αμπάς και τη Φατάχ, που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση της PLO.

Φατάχ: Με επικεφαλής τον ίδιο τον Αμπάς, είναι η πιο παλαιά οργάνωση. Εκ των ιδρυτών της ο Γιασέρ Αραφάτ (1958). Έχει έδρα τη Ραμάλα και μάχεται με τη Χαμάς για την ηγεσία και τον έλεγχο του παλαιστινιακού κινήματος.

Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης: Ιστορικό μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, με στήριξη από τη Σοβιετική Ένωση, μετέχει στην PLO, αντιπολιτεύεται όμως τη Φατάχ. Ιδρύθηκε το 1967 από τους Ζορζ Χαμπάς, Ναγέφ Χαγουατμέχ, Ουαντί Χαντάντ και Αχμέντ Τζιμπρίλ.

Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση: Ιδρύθηκε το 1968 από τον Αχμέντ Τζιμπρίλ ως διάσπαση του προηγούμενου Μετώπου. Φιλοσυριακή οργάνωση που πολεμά στο πλευρό του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης: Δημιουργήθηκε ως διάσπαση του Λαϊκού Μετώπου το 1969 με ηγέτη τον Ναγέφ Χαγουατμέχ. Ενοπλο τμήμα του είναι οι Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης.

Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης: Επιχειρησιακά δραστήριο παλαιότερα, τα τελευταία χρόνια έχει απορροφηθεί ουσιαστικά από τη Φατάχ. Εχει μείνει στην Ιστορία για την πειρατεία και την ομηρία του τουριστικού πλοίου «Ακίλε Λάουρο» το 1985. Ιδρύθηκε το 1957 από τον Αχμέντ Τζιμπρίλ και έλκει την καταγωγή του από το ιρακινό σοσιαλιστικό κόμμα Μπάαθ.

Στη λίστα ενεργών πολιτικών σχημάτων εντάσσονται επίσης:

  • Η Εθνική Δημοκρατική Συνέλευση, ιδρυθείσα το 2021 από τον Νασέρ Κιντούα, ανιψιό του Αραφάτ.
  • Η Φατάχ-Δημοκρατικό Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, με ηγέτη τον Μοχάμεντ Νταλάν (2016), όταν εξοστρακίστηκε η ομάδα του από τη Φατάχ. Θεωρείται προσκείμενο στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι.
  • Η Παλαιστινιακή Δημοκρατική Ενωση ιδρύθηκε το 1991 από τον Γιασέρ Αμπεντ Ραμπό. Διευθύνεται σήμερα από τον Σαλέχ Ραφάτ.
  • Το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού (1982), που είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εκτός PLO

Έξω από την PLO δραστηριοποιούνται σημαντικοί πολιτικοί σχηματισμοί, που συχνά έχουν και στρατιωτικά τμήματα, κυριότεροι των οποίων είναι:

  • Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς ή απλώς Χαμάς. Πρόκειται για τον μεγάλο αντίπαλο της Φατάχ. Ιδρύθηκε από τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν το 1987 και τωρινός της ηγέτης είναι ο Ισμαήλ Χανίγια. Το πολυπληθές ένοπλο τμήμα της Ιζ αλ-Ντιν αλ-Κασσάμ (Izz al-Din al Qassam Brigades) θεωρείται το καλύτερα εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο. Εδρα της οργάνωσης, εκτός της Γάζας, είναι η Συρία και το Κατάρ.
  • Η Ισλαμική Τζιχάντ, που ιδρύθηκε το 1981 από τον γιατρό Φάτι Αμπντ αλ-Αζίζ αλ-Σικακί, που καταγόταν από τη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Είναι κομμάτι της εκτεταμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας και θεωρείται ότι χρηματοδοτείται από το Ιράν.
  • Οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης. Τυπικά κόμμα αλλά ουσιαστικά με στρατιωτική δράση. Τρίτη μεγαλύτερη δύναμη μετά τις δύο προηγούμενες, σχηματίστηκε το 2000 από απογοητευμένα μέλη της Φατάχ με επικεφαλής τον Τζαμάλ Αμπου Σαμπαντάνα. Σημερινός ηγέτης ο Αϊμάν είναι αλ-Σασίγια.
  • Η Παλαιστιακή Εθνική Πρωτοβουλία ή Al Mybadara. Ιδρύθηκε το 2002 με έδρα τη Ραμάλα στη Δυτική Οχθη και επικεφαλής τον γιατρό Μουσταφά Μπαργκούτι. Είναι ξάδελφος του ηγετικού στελέχους της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι, που εκτίει ποινή φυλάκισης στο Ισραήλ.
  • Ο Τρίτος Δρόμος: Κεντρώο κόμμα χωρίς στρατιωτικό τμήμα, με πυξίδα τον προοπτική της λύσης των δύο κρατών. Ιδρύθηκε το 2005. Ηγέτης του είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ.
  • Το Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ: Πανισλαμικό κίνημα με έντονα θρησκευτικά χαρακτηριστικά και έδρα τη Βηρυτό. Ιδρύθηκε το 1953 και ηγέτης του είναι ο σεΐχης Αντά μπιν Καλίλ Αμπου αλ-Ράστα. Στόχος του η εγκαθίδρυση νέου χαλιφάτου σε όλη την περιοχή.

Ένοπλες οργανώσεις

Αρκετά από τα κόμματα διατηρούν ένοπλα τμήματα. Ήδη αναφερθήκαμε στο στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, το Ιζ αλ-Ντιν αλ-Κασάμ. Στη λίστα των ένοπλων οργανώσεων σημαντική θέση κατέχουν:

  • Οι Al-Quds Brigades (Ταξιαρχίες του Αλ Κουντς) της Ισλαμικής Τζιχάντ, με δράση κυρίως στη Γάζα, αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Οχθης.
  • Οι Al Aqsa Martyrs Brigades (Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσά) έχουν πλούσια δράση τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη. Ο φυσικός τους ηγέτης, Ζακάρια Ζουμπέιντι, είναι φυλακισμένος στο Ισραήλ.
  • Οι Abu Ali Mustafa Brigades (Ταξιαρχίες Αμπου Αλί Μουσταφά) είναι το ένοπλο τμήμα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Δρουν από το 1967 και υπάγονται στην ηγεσία του Λ.Μ., που έχει γενικό γραμματέα τον Αχμέντ Σααντάτ.

Στις προηγούμενες ένοπλες οργανώσεις πρέπει να συμπεριλάβουμε:

  • Τις Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης (National Resistance Brigades), στρατιωτικό τμήμα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
  • Τη Lion’s Den, ένοπλη ομάδα που δρα κυρίως στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.
  • Τις Ταξιαρχίες των Μουτζαχεντίν (Mujahideen Brigades), που επιχειρούν παντού στα παλαιστινιακά εδάφη, συχνά σε συνεργασία με την Αλ Κουντς.
  • Σαλάφι-Τζιχαντιστές (Salafi-Jihadis): Mικρές αλλά δραστήριες ομάδες σαλαφιστών, που, απογοητευμένοι από τη «θεσμική Χαμάς», σχημάτισαν ένοπλα τμήματα. Συνεργάζονται με συγγενείς ιδεολογικά ομάδες στην Αίγυπτο, περί την περιοχή του Σινά.

Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ

Αν στα παλαιστινιακά εδάφη ζουν περίπου 5 εκατ. Παλαιστίνιοι, υπάρχουν πολλοί άλλοι που ζουν στο Ισραήλ ως Ισραηλινοί πολίτες με δικαίωμα ψήφου. Οι ίδιοι μπορεί (όσοι δεν διστάζουν) να αυτοπροσδιορίζονται ως Παλαιστίνιοι, όμως συχνά οι ισραηλινές υπηρεσίες τούς καταγράφουν ως «Αραβοϊσραηλινούς πολίτες». Το «αραβο» είναι γενική έννοια και μπορεί να παραπέμπει σε αιγυπτιακή, ιρακινή, λιβανέζικη, συριακή ή ιορδανική καταγωγή. Ετσι, αποφεύγεται η καταγραφή των πολιτών που έχουν παλαιστινιακή ρίζα ως τέτοιων, προκειμένου να μην αλλάξει η αναλογία πληθυσμού της χώρας. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, οι παλαιστινιακής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες υπολογίζονται σε περίπου 800.000.

Διαβάστε εδώ, εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ