ΟΑΚΑ: Πιθανή η απομάκρυνση του στεγάστρου Καλατράβα

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται το πόρισμα των ειδικών επιστημόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τη μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τη στατική επάρκεια του στεγάστρου Καλατράβα και του ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ.

Στέγαστρο Καλατράβα: Σχεδίασαν συντήρηση χωρίς μελέτη

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα καταθέσει τα συμπεράσματά της και τις προτάσεις της, βάσει των οποίων θα κινηθούν πλέον η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, από αυτήν τη διαδικασία δεν αποκλείεται ακόμη και το «ξήλωμα» των στεγάστρων, στην περίπτωση βέβαια που αυτό κριθεί σκόπιμο λόγω κόστους και όχι μόνο.

«Περιμένουμε τη μελέτη του ΤΕΕ. Αν δεν ολοκληρωθεί αυτή, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε στην «R» στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου. «Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουμε στείλει τη μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία προχωρήσαμε και στο κλείσιμο των χώρων. Τη δώσαμε προς επανεκτίμηση και περαιτέρω διερεύνηση και αναμένουμε τις προτάσεις των ειδικών του ΤΕΕ. Ηδη, έχει συσταθεί, απ’ όσο γνωρίζουμε, αρμόδια επιτροπή. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η αρχική μελέτη χρειάστηκε περίπου 10 μήνες για να ολοκληρωθεί, το ΤΕΕ θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες. Θα μας δώσουν ένα πόρισμα και βάσει αυτού θα ληφθούν αποφάσεις», προσέθεσε η ίδια πηγή, αποφεύγοντας να σχολιάσει το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Πάντως, για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια εργαζομένων, αθλητών και θεατών, όπως έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, θα συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης των στεγάστρων Καλατράβα, που αναμένεται να αγγίξει αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, κρίσιμος παράγοντας για την απόφαση που θα ληφθεί αποτελεί και το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου συντήρησης, δεδομένης της γραφειοκρατίας που απαιτούν η προκήρυξη διαγωνισμού και οι λοιπές διαδικασίες. Η ασφάλεια, το κόστος και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να παραδοθεί το ΟΑΚΑ ξανά προς χρήση είναι οι παράγοντες που οδηγούν κάποιους να συνιστούν ακόμη και την «αποκαθήλωση» των στεγάστρων που αποτέλεσαν και αποτελούν σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, μεταξύ άλλων και γιατί τα έργα αυτά κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, σε συνέντευξη Τύπου το καλοκαίρι του 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ το στέγαστρο ήταν σχεδόν έτοιμο, είχε αποφύγει να αναφερθεί στο κόστος του έργου. Δημοσιεύματα αργότερα ανέβαζαν το κόστος σε 130 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά τους, στελέχη του ΤΕΕ, με τα οποία επικοινώνησε η «R», σημείωσαν ότι «ειδικοί πάνω στις μεταλλικές κατασκευές έχουν αναλάβει να προχωρήσουν σε μια πραγματογνωμοσύνη επί της μελέτης. Η εκτίμησή μας είναι ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα δίμηνο από την ανάθεση, δηλαδή μέσα στον Δεκέμβριο».

Στις αρχές Οκτωβρίου η διοίκηση του ΟΑΚΑ είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Ολυμπιακό Στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, καθώς διαπιστώθηκε από μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος, μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί, μεταξύ άλλων και σε βάθος πενταετίας, ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση και αν τηρήθηκαν, αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση και, αν ναι, σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους, γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή. Την προκαταρκτική έρευνα διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι, μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ