To «μετρό» της Χαμάς: Δείτε τα υπόγεια τούνελ των 480 χιλιομέτρων που μπορούν να αλλάξουν την έκβαση του πολέμου

Τα τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς βαθιά μέσα στο έδαφος κάτω από την Γάζα χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα για την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ και την παράκαμψη του ισραηλινού εμπάργκο με την μεταφορά τροφίμων και προϊόντων από την Αίγυπτο.

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Τώρα χρησιμοποιούνται για την υπεράσπιση της Λωρίδας της Γάζας και φαίνεται ότι αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ. Αυτό το δίκτυο των υπόγειων τούνελ, που εκτιμάται ότι φτάνει περίπου τα 480 χιλιόμετρα με μυστικά περάσματα και εισόδους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από την Χαμάς. Μπορεί να κρύψει βαρύ οπλισμό, να αντέξει σε μία σκληρή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ ή να περάσουν οι μαχητές της πίσω από τις γραμμές των Ισραηλινών στρατιωτών και να τους κυκλώσουν.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές δεν έχουμε δει έως τώρα μία μεγάλη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού αλλά χερσαίες «χειρουργικές» επιδρομές μέσα στην Γάζα.

Το 2015 το BBC μπήκε σε ένα από αυτά τα τούνελ. Ο Βρετανός δημοσιογράφος χρειάστηκε να φορέσει μαντήλι στα μάτια του καθώς οι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ, του συμμάχου της Χαμάς, τον οδήγησαν σε μία μυστική τοποθεσία μέσα στα τούνελ. Ο δημοσιογράφος αντίκρισε ένα μεγάλο υπόγειο δίκτυο χτισμένο με τόνους τσιμέντο που δείχνει απρόσβλητο στους βομβαρδισμούς από το έδαφος. Οι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ του έδειξαν έναν από τους εκτοξευτές πυραύλων που χρησιμοποιούν κατά του Ισραήλ.

Σε άλλο ρεπορτάζ το 2009 η δημοσιογράφος της Deutsche Welle μπήκε στα υπόγεια τούνελ και συνάντησε τους Παλαιστίνιους που σκάβουν και κατασκευάζουν αυτά τα τούνελ.

Το πόσο βαθιά είναι αυτά τα τούνελ φαίνονται και σε ρεπορτάζ του VICE πριν από δύο χρόνια όταν δημοσιογράφος επισκέφθηκε ένα από αυτά.

Εκτείνονται κάτω από σπίτια και νοσοκομεία

Το Ισραήλ έχει φτιάξει χάρτες με το που πιστεύει ότι βρίσκονται αυτά τα τούνελ. Το υπόγειο δίκτυο εκτιμάται ότι έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και εκτείνεται κάτω από σπίτια στην Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι ένα από τα τούνελ περνάει κάτω από νοσοκομείο.

Τα τούνελ αυτά έχουν ρεύμα, φωτισμό και σήμα για να λειτουργούν τα τηλέφωνα. Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μπλόκο στην ηλεκτροδότηση και το ίντερνετ στην Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να πιέσει κι άλλο τους μαχητές και να τους υποχρεώσει να βγουν στο έδαφος.

Στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν στρατιώτες που έχουν εκπαιδευτεί για υπόγειες μάχες. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθούν μάχες σε αυτά τα τούνελ αφού είναι σκοτεινά, τα γυαλιά νυχτερινής όρασης και τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν και οι στρατιώτες χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Επιπλέον το Ισραήλ προβληματίζεται αφού μέσα σε αυτά τα τούνελ εκτιμάται ότι κρατούνται οι όμηροι. Έτσι η επιλογή της επίθεσης στα τούνελ δεν βρίσκεται στο τραπέζι για τον ισραηλινό στρατό, ενώ δεν μπορούν να ρισκάρουν ούτε να πλημμυρίσουν τα τούνελ για να βγάλουν έξω τους μαχητές της Χαμάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ