Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι σκότωσε δύο Κινέζους δασκάλους στο Πακιστάν

Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίστηκε ότι σκότωσε δύο Κινέζους δασκάλους που είχε απαγάγει στην περιφέρεια Βελουχιστάν του νοτιοδυτικού Πακιστάν τον περασμένο μήνα, σε μετάδοση χθες του πρακτορείου της οργάνωσης, Amaq, καταφέροντας βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες του Ισλαμαμπάντ να διασφαλίσει τη ζωή των Κινέζων που εργάζονται στη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την “σοβαρή ανησυχία” του για την είδηση και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Οι δύο δάσκαλοι της κινεζικής γλώσσας απήχθηκαν από ένοπλους άνδρες ντυμένους σαν αστυνομικοί στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, Κέτα, στις 24 Μαΐου. Η απαγωγή αποτέλεσε σπάνιο επεισόδιο ασφάλειας με κινέζους πολίτες στο Πακιστάν, όπου το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να επενδύσει 57 δις δολάρια (50,9 δις ευρώ) για το κινεζικό πρόγραμμα Belt and Road (Μία Ζώνη, ‘Ενας Δρόμος).

“Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν δύο Κινέζους που κρατούσαν στην περιφέρεια Βελουχιστάν, του νοτιοδυτικού Πακιστάν”, είπε το πρακτορείο Amaq.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης του Βελουχιστάν είπε ότι οι αρχές προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν “εάν η πληροφορία ισχύει”.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε σε σύντομη δήλωσή του ότι “έχουμε προσπαθήσει να διασώσουμε τους δύο ομήρους τις τελευταίες μέρες”. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Κίνα προσπαθεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία “μέσω διαφορετικών πηγών, που περιλαμβάνουν και τις πακιστανικές αρχές” και τόνισε, “Η κινεζική πλευρά είναι σθεναρά αντίθετη με οποιαδήποτε μορφή απαγωγής αμάχων, καθώς και με κάθε μορφής τρομοκρατία και ακραία βία”.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών του Πακιστάν δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ελέγχει ορισμένες περιοχές του γειτονικού Αφγανιστάν, έχει προσπαθήσει να εδραιώσει την παρουσία του στο Πακιστάν. Αλλά έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για αρκετές μεγάλες επιθέσεις, μεταξύ των και μια επίθεση εναντίον του αντιπροέδρου της Γερουσίας του Μπαλουχιστάν κατά την οποία σκοτώθηκαν 25 άτομα.

Νωρίτερα χθες, οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν δημοσίευσαν τις λεπτομέρειες μίας τριήμερης επιδρομής σε ένα κρυσφύγετο των μαχητών σε σπήλαιο σχετικά κοντά στην Κέτα, λέγοντας ότι είχε σκοτώσει 12 “σκληροπυρηνικούς τρομοκράτες” από μια απαγορευμένη τοπική ισλαμιστική ομάδα και είχε εμποδίσει το Ισλαμικό Κράτος να αποκτήσει “πάτημα” στο Βελουχιστάν.

Ο πρέσβης της Κίνας στο Πακιστάν και άλλοι αξιωματούχοι έχουν συχνά προτρέψει το Ισλαμαμπάντ να βελτιώσει την ασφάλεια, ιδιαίτερα στο Βελουχιστάν, όπου η Κίνα χτίζει ένα νέο λιμάνι και χρηματοδοτεί δρόμους που θα συνδέσουν τις δυτικές της περιοχές με την Αραβική Θάλασσα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ