“Το ΔΝΤ χαλαρώνει το ασφυκτικό πρόγραμμα της Ιορδανίας”

“Το ΔΝΤ χαλαρώνει το ασφυκτικό πρόγραμμα της Ιορδανίας”

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαλάρωσε κάποιους από τους οικονομικούς στόχους της Ιορδανίας, όπως η φορολογία και η αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι απαίτηση του ΔΝΤ για την παροχή του δανείου των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αμάν, καθώς η χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη συνεχή ροή προσφύγων από τη Συρία.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συμφώνησαν το Σάββατο να προσφέρουν στην Ιορδανία περίπου 258 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στην τρίτη δόση του τριετούς προγράμματος που ξεκίνησε το περασμένο έτος, με σκοπό να βοηθήσει τη χώρα της Μέσης Ανατολής να προχωρήσει με ταχύτητα σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να τονώσει την ανάπτυξη. Απομένει η έγκριση από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, για να εκταμιευτεί η δόση, κάτι που αναμένεται να συμβεί το Νοέμβριο.

Το Ταμείο που χαλάρωσε την απαίτηση για την αύξηση στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαίρεσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ιορδανία έχει χτυπηθεί πραγματικά σκληρά από εξωγενείς παράγοντες», ανέφερε η Κριστίνα Κοστιάλ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ιορδανία, η οποία και θα κάνει την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος της Ιορδανίας, τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η Ιορδανία έχει πληγεί από βαρύ οικονομικό κόστος, εξαιτίας του μισού εκατομμυρίου προσφύγων που έχουν φτάσει στη χώρα από τη γειτονική Συρία, με αποτέλεσμα αυτό να έχει συμπιέσει περαιτέρω την οικονομία, μετά και από την οικονομική κρίση του περασμένου έτους.

Επίσης, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Ιορδανίας αποτελεί και η αδυναμία συγκράτησης του κόστους αγοράς ενέργειας, εξαιτίας των συνεχών διακοπών της παροχής φτηνού αιγυπτιακού αερίου, λόγω των επαναλαμβανόμενων δολιοφθορών στον αγωγό παροχής.

Έτσι, η Ιορδανία, που εισάγει το 97% της ενέργειας, έχει ξοδέψει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, τα τελευταία δύο χρόνια, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.

Οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή υποχρεώνουν την Ιορδανία να εξαρτάται από το πολύ δαπανηρό ντίζελ και η χώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, μία πολιτική που έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις οι οποίες ξέσπασαν το περασμένο έτος, με αφορμή την περικοπή στην επιδότηση των καυσίμων κατ’ απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ωστόσο, υπήρξαν και σημάδια οικονομικής ανάκαμψης με την αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, μετά την «έγχυση» χρημάτων από επενδυτές του Περσικού Κόλπου, που δείχνουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ιορδανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ