Το deal που βρίσκεται στα σκαριά για την παραχώρηση πολωνικών μαχητικών στην Ουκρανία – Ο ρόλος των ΗΠΑ και το σενάριο που εξετάζεται

Στο τραπέζι βρίσκεται η παραχώρηση αεροσκαφών στην Ουκρανία από την Πολωνία. Πρόκειται για παλαιού τύπου Μιγκ, τα οποία διαθέτει η Πολωνία και είναι πιθανό να τα στείλει στη γειτονική χώρα για την ενίσχυσή της άμυνάς της.

Οι ΗΠΑ συζητούν με την Πολωνία για το ενδεχόμενο συμπλήρωσης του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της, εάν η Βαρσοβία αποφασίσει να μεταφέρει τα μεταχειρισμένα MiG-29 στην Ουκρανία, λένε στο Politico τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι συνομιλίες, που γίνονται τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί από το Κογκρέσο την παροχή βοήθειας, υπογραμμίζουν την πίεση για να βρεθούν όπλα για τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Politico, η Βαρσοβία, που σκεφτόταν την αποστολή πολεμικών αεροπλάνων στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ρώτησε τον Λευκό Οίκο εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα τους παρέχει μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί. Ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο η πολωνική κυβέρνηση να δώσει στο Κίεβο MiG, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλιμακώσουν την ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας. Πάντως, η Πολωνία, προς το παρόν, δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση.

Οι συζητήσεις μεταξύ της Βαρσοβίας και της Ουάσιγκτον είναι σε εξέλιξη, αν και η έγκριση για νέα, μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να διαρκέσει πολύ.

«Εργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους υπόλοιπους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία διατηρούν δεκάδες αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής στα αποθέματά τους και διστάζουν να τα “εγκαταλείψουν” χωρίς εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν.

Η Πολωνία εκσυγχρονίζει τον στόλο αεροσκαφών της από το 2006, όταν άρχισαν να πετούν για πρώτη φορά τα F-16, και το 2020 υπέγραψε συμφωνία 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 32 F-35, το πρώτο από τα οποία θα φτάσει το 2024, καθιστώντας αυτά τα παλαιότερα ρωσικά αεροσκάφη αναλώσιμα .

Το θέμα της αποστολής αεροσκαφών στον πόλεμο είναι πιο περίπλοκο από την προσπάθεια που γίνεται από περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες για την αποστολή αντιτεθωρακισμένων και αντιαεροπορικών αμυντικών όπλων στην Ουκρανία. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη προσγειώνονται στην Πολωνία τις τελευταίες ημέρες γεμάτα με αυτούς τους πυραύλους, μαζί με άλλα πυρομαχικά και φορητά όπλα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ έστειλαν 12.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, η πλειονότητα των οποίων πήγε στην Πολωνία για να ενταχθούν στα 4.000 στρατεύματα των ΗΠΑ που ήδη είναι εγκατεστημένα εκεί. Τα στρατεύματα εκτελούν εκπαιδευτικές αποστολές με τον πολωνικό στρατό και θα μπορούσαν να κληθούν να βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Λευκός Οίκος «σε καμία περίπτωση δεν αντιτάχθηκε στη μεταφορά αεροπλάνων από την Πολωνία στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος στο Politico, επισημαίνοντας πόσο δύσκολη θα ήταν η επιχείρηση να μπουν τα αεροπλάνα στην Ουκρανία. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να επιτεθούν σε κάθε κομβόι το οποίο μεταφέρει όπλα που εισέρχονται στη χώρα.

Το θέμα της μεταφοράς αμερικανικών F-16 στην Πολωνία είναι επίσης πολύπλοκο, δεδομένων των ευαίσθητων αεροηλεκτρονικών συστημάτων στα αμερικανικά αεροπλάνα, καθώς μπορεί να μην είναι πάντα νόμιμη η μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Τζο Μπάιντεν

Μετά την συνομιλία του Ζελένσκι με γερουσιαστές το Σάββατο, κατά την οποία προέτρεψε τις ΗΠΑ να στείλουν αεροπλάνα, drones και πυραύλους Stinger στην Ουκρανία και να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία που στοχεύουν το πετρέλαιο, οι γερουσιαστές Rob Portman (R-Ohio) και Jeanne Shaheen (DN.H. ) έστειλαν μια επιστολή στον Τζο Μπάιντεν με την οποία τάσσονται υπέρ της αποστολής F-16  στην Πολωνία, εάν η χώρα είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα ρωσικά αεροπλάνα που έχει.

Η προσπάθεια για μεταφερθούν τα MiG στην Ουκρανία ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο επικεφαλής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι πολλές χώρες θα στείλουν σύντομα μαχητικά αεροσκάφη στα σύνορα για να μεταφερθούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν πει στο POLITICO σε εκείνη τη φάση ότι αρκετοί από τους πιλότους είχαν ήδη φτάσει στην Πολωνία, αλλά η συμφωνία σταμάτησε. Η Βουλγαρία και η Σλοβακία απέρριψαν επίσης την ιδέα και οι Ουκρανοί πιλότοι τελικά έφυγαν με άδεια χέρια.

Σημειώνεται ότι περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια από τα 350 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ έχουν ήδη αποσταλεί στην Ουκρανία, με τα υπόλοιπα να αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ