Τιτανικός: Η 3D απεικόνιση του ναυαγίου θα αποκαλύψει τα μυστικά του

Συγκλονιστικές εικόνες από το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου, τον Τιτανικό έφερε στο φως η εταιρία Magellan Ltd, που ειδικεύεται στην χαρτογράφηση βυθών σε μεγάλα βάθη.  Οι νέες φωτογραφίες έχουν ληφθεί με μια πολύ σύγχρονη μέθοδος τρισδιάστατης χαρτογράφησης και δείχνουν το ναυάγιο σαν να έχει φωτογραφηθεί, χωρίς νερό.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτές οι νέες φωτογραφίες θα αποκαλύψουν πολλά από τα κρυμμένα μυστικά που έχει ακόμα ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ φυλακισμένα σε βάθος 3.800 μέτρων, γιατί είναι η πρώτη φορά που το ναυάγιο φωτογραφίζεται συνολικά, από κάθε πλευρά και σε όλες του τις λεπτομέρειες.

Πλώρη
Είναι η πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του Τιτανικού, με την μέθοδο χαρτογράφησης βαθέων υδάτων. Παρέχει μια μοναδική τρισδιάστατη άποψη ολόκληρου του πλοίου, επιτρέποντάς του να φαίνεται σαν να έχει κάποιος αποστραγγίσει το νερό.

Πλώρη

Ο Parks Stephenson, αναλυτής του Τιτανικού, δήλωσε στο BBC News ότι η νέα μέθοδος μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αποκάλυψη της ιστορίας του ναυαγίου με τεκμήρια και όχι με βάσιμες εικασίες, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα.

 

Ο Τιτανικός έχει εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκε, το 1985. Αλλά είναι τόσο τεράστιο το μέγεθος του ναυαγίου και τόσο βαθύ το σκοτάδι στο βάθος όπου βρίσκεται που έως τώρα οι κάμερες είχαν καταγράψει μόνο μερικές όψεις του ναυαγίου, αλλά ποτέ ολόκληρο.

Πρύμνη
Η νέα τρισδιάστατη σάρωση καταγράφει το ναυάγιο στο σύνολό του, αποκαλύπτοντας μια πλήρη άποψη του Τιτανικού, ο οποίος έχει κοπεί στα δύο. Η πλώρη και η πρύμνη απέχουν περίπου 800 μέτρα η μία από την άλλη. Η περιοχή γύρω τους είναι διάσπαρτη από συντρίμμια.


Η σάρωση έγινε το καλοκαίρι του 2022 από την Magellan Ltd, μια εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων, και από την Atlantic Productions, που κάνουν ένα ντοκιμαντέρ για τον Τιτανικό.
Ανάμεσα στα διάσπαρτα αντικείμενα γύρω από το ναυάγιο είναι περίτεχνα μεταλλικά διακοσμητικά του πλοίου, αγάλματα, ακόμα και κλειστά μπουκάλια σαμπάνιας. Υπάρχουν επίσης προσωπικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παπουτσιών.

Κατάστρωμα
Στη θέση της γνωστής από τις ταινίες σκάλας του σαλονιού, τώρα είναι μία τρύπα.

Στις φωτογραφίες είναι πλέον εμφανής η διάβρωση και οι επιστήμονες φοβούνται ότι σε λίγο θα καταστραφούν και τα τελευταία στοιχεία που έχουν απομείνει στο τσακισμένο σκαρί. Που σημαίνει ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να μάθει με επιστημονική βεβαιότητα ο κόσμος τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βραδυ του Δεκεμβρίου του 1912.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ