Τηλεφωνική επικοινωνία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ με τον πρόεδρο της Αργεντινής

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι είχε μια «εποικοδομητική» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, η χώρα του οποίου είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη οικονομική κρίση που έχει βιώσει από το 2001.

«Είχα μια πολύ εποικοδομητική τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον εκλεγμένο πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες», ανέφερε η Γκεοργκίεβα σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, συζητήσαμε για την οικονομία της Αργεντινής και το όραμά του για [την αντιμετώπιση] των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα», συνεχίζει το κείμενο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ διαβεβαίωσε τον Φερνάντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι ο θεσμός είναι έτοιμος να συνεργαστεί και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να μειωθεί το επίπεδο της φτώχειας.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον ανοικτό διάλογο προς το συμφέρον του λαού της Αργεντινής», καταλήγει το κείμενο.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευθεί τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια από το τριετές δάνειο συνολικού ύψους 57 δισεκ. η χορήγηση του οποίου στην Αργεντινή εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2018 από το ΔΝΤ.

Όμως το Μπουένος Άιρες ζήτησε επίσημα στα τέλη του Αυγούστου πολυετή αναδιάρθρωση της οφειλής του, με αποτέλεσμα να παγώσει η εκταμίευση νέας δόσης του δανείου.

Ο Φερνάντες, περονιστής κεντροαριστερός πολιτικός, κέρδισε στα τέλη Οκτωβρίου τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, επικρατώντας του απερχόμενου δεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Ο Μάκρι ολοκληρώνει τη θητεία του εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η Αργεντινή από το 2001. Σε ύφεση εδώ επί έναν χρόνο και πλέον, η χώρα δοκιμάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό (37,7% τον Σεπτέμβριο), το ογκώδες χρέος του δημοσίου και την επιταχυνόμενη εξάπλωση της φτώχειας, που πλήττει πάνω από τον έναν πολίτη στους τρεις (35,4%).

Πηγή; ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ