Τι σχεδιάζουν η Γαλλία με τη Μ. Βρετανία για τις ακτές της Λιβύης

Η Γαλλία και η Βρετανία προετοιμάζουν ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ που θα αναθέσει στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στα ανοικτά της Λιβύης την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα αυτή, γνωστοποίησαν τη Δευτέρα διπλωματικές πηγές.

Διπλωμάτης επισήμανε ότι έχει ληφθεί στις Βρυξέλλες η «πολιτική απόφαση» να διευρυνθεί η εντολή της ναυτικής επιχείρησης Σοφία, η οποία αρχικά είχε αναπτυχθεί για την παρακολούθηση διακινητών μεταναστών.

Βάσει του σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο προετοιμάζουν το Παρίσι και το Λονδίνο, η ναυτική δύναμη της ΕΕ θα αναλάβει επίσης να εκπαιδεύσει την ακτοφυλακή της Λιβύης.

Εάν τα ευρωπαϊκά πολεμικά εντοπίζουν σκάφη που μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη, εξήγησε άλλος διπλωμάτης, «θα μπορούν να απαγορεύουν στα πλοία αυτά να τα μεταφέρουν» στη χώρα, χωρίς να απαιτείται η έγκριση των κρατών υπό τη σημαία των οποίων πλέουν. Τα περισσότερα όπλα δεν πάνε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης αλλά στην αντίπαλή της ή σε ένοπλες οργανώσεις, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενδέχεται να δώσουν επίσημα την 23η Μαΐου το πράσινο φως για την επέκταση αυτή της εντολής της επιχείρησης Σοφία.

Προς το παρόν, η ευρωπαϊκή επιχείρηση είναι περιορισμένη να δρα στα ανοικτά της Λιβύης. Για την ανάληψη δράσης στα λιβυκά χωρικά ύδατα προαπαιτείται η συμφωνία των λιβυκών αρχών.

Έπειτα από τη σύνοδο η οποία διεξήχθη χθες στη Βιέννη, οι μεγάλες δυνάμεις και γειτονικές χώρες της Λιβύης αποφάσισαν να χαλαρώσουν το εμπάργκο όπλων προς όφελος και κατόπιν σχετικού αιτήματος της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης. Η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της σε μια χώρα αντιμέτωπη με πολιτικές διαιρέσεις και την απειλή των τζιχαντιστών.

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης αναμένεται να υποβάλει ξανά αίτημα να υπάρξουν εξαιρέσεις στο εμπάργκο και να στείλει έναν νέο κατάλογο εξοπλισμών που θεωρεί ότι είναι απαραίτητοι για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Πρέπει να δώσουμε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας τα μέσα για να ασκήσει την εξουσία της (…) αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», ανέφερε ένας διπλωμάτης χώρας μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Δεν γνωρίζω πόσο καιρό θα πάρει αυτό», είπε ένας άλλος διπλωμάτης, κρίνοντας πως το ζήτημα είναι «περίπλοκο» λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών στους κόλπους του Συμβουλίου.

Ένας προηγούμενος, εκτενής κατάλογος που είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Λιβύη— περιλάμβανε αεροσκάφη, ελικόπτερα και άρματα μάχης —είχε απορριφθεί τον Μάρτιο από επτά από τα 15 μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση βοήθειας στην Ευρώπη από τον νέο Πρωθυπουργό της Λιβύης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ