Τι λένε οι Γερμανοί για την παραίτηση Τσίπρα

Η παραίτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η προοπτική νέων εκλογών απασχολεί σήμερα το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αναλύσεις και άρθρα γνώμης.

«Τακτική οπισθοχώρηση Τσίπρα», είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο αναφέρεται ότι οι ριζοσπάστες αριστεροί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν δύσκολη τη ζωή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ επισημαίνεται ότι οι νέες εκλογές θα ενισχύσουν πιθανότατα την βάση επιρροής του.

«Οι πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεγάλες. Είναι δημοφιλής, διότι για καιρό αντιστεκόταν με σκληρή στάση στις επιταγές λιτότητας. Σε δημοσκόπηση στο τέλος Ιουλίου είχε κριθεί θετικά από το 60% των ερωτηθέντων», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Υπό τον τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται προκειμένου επιτέλους να κυβερνήσει», η εφημερίδα «Die Welt» αναφέρει ότι κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί μπορεί να πουν «Ζήτω! Επιτέλους θα έρθουν λογικοί άνθρωποι στα πράγματα» και επισημαίνει ότι θα διαψευσθούν καθώς «ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα θα είναι μάλλον ο Αλέξης Τσίπρας».

«Έτσι θέλει ο ‘τεφλόν Τσίπρας’ να σταθεροποιήσει την εξουσία του», γράφει στον τίτλο άρθρου της η Sueddeutsche Zeitung. Σε αυτό σημειώνεται ότι o Αλέξης Τσίπρας «διαθέτει καταπληκτικές ιδιότητες τεφλόν» και ότι «οι ελιγμοί του, οι ιδεολογικοί του καυγάδες, η αλαζονεία του των τελευταίων μηνών δεν μπόρεσαν να τον ζημιώσουν». Το αντίθετο, συνεχίζει ο αρθρογράφος, «είναι ο μόνος στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας που ενσαρκώνει τώρα την σταθερότητα και την μεταρρυθμιστική δύναμη».

«Η Ελλάδα στη γοητεία του ΣΥΡΙΖΑ» είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», με τον συντάκτη να εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε απόλυτη πλειοψηφία. «Η οικονομία και οι δανειστές παρακολουθούν σαστισμένοι τις εξελίξεις στην Αθήνα: Αυτός ο άνθρωπος προφανώς δεν είναι πολιτικός, αλλά ένας παίκτης. Αγαπά το ρίσκο περισσότερο από την ευθύνη», αναφέρει.

«Ξαφνικά μεταρρυθμιστής», αναφέρει στον τίτλο ανάλυσης το περιοδικό «Der Spiegel» και εξηγεί ότι με την ανακοίνωση για νέες εκλογές ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να θέσει εκτός μάχης τους επικριτές του εντός ΣΥΡΙΖΑ. «Εκείνοι όμως ιδρύουν δικό τους κόμμα και θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν προβλήματα», συνεχίζει ο συντάκτης και τονίζει ότι «παρότι δεν τήρησε την κεντρική προεκλογική του υπόσχεση να μην δεχθεί κανένα νέο πρόγραμμα λιτότητας, ο Τσίπρας είναι όσο ποτέ ο πιο αγαπητός πολιτικός της Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης:

Die Linke: Βέβαιη η επανεκλογή του Τσίπρα

Βίζερ: Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν το πακέτο βοήθειας

Μέρκελ: Η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης…

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ