«Τι φταίει για την κρίση μπαμπά;»

«Τι φταίει για την κρίση μπαμπά;»

 

-Μπαμπά, γιατί όλος ο κόσμος μιλάει για την κρίση;

– Γιατί, Θωμά μου, υπάρχει αυτό που οι μεγάλοι το λένε «έλλειμμα».

-Και τι είναι το έλλειμμα, μπαμπά;

-Λοιπόν, ας πούμε ότι το έλλειμμα είναι μια χοντρή αρκούδα. Τα τελευταία χρόνια, η αρκούδα δε σταματούσε να παχαίνει και τώρα πια είναι τόσο χοντρή που δεν μπορεί να κουνηθεί.

-Και γιατί, μπαμπά, πάχυνε τόσο πολύ αυτή η αρκούδα;

-Γιατί δεν είχε τίποτε άλλο στο μυαλό της παρά μόνο το μέλι. Κι όλο έτρωγε, έτρωγε, έτρωγε…

 

-Μπαμπά, γιατί όλος ο κόσμος μιλάει για την κρίση;

-Γιατί, Θέμο μου, υπάρχει αυτό που οι μεγάλοι το λένε «αγορές».

-Και τι είναι οι αγορές, μπαμπά;

-Λοιπόν, ας πούμε ότι οι αγορές είναι ένα σμήνος από αγριεμένες μέλισσες. Τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες βάλθηκαν να αγριεύουν ολοένα και περισσότερο και τώρα πια τσιμπάνε όλο τον κόσμο.

-Και γιατί, μπαμπά, είναι τόσο αγριεμένες αυτές οι μέλισσες;

-Γιατί δε σκέφτονται τίποτε άλλο παρά μόνο το μέλι και διαρκώς θέλουν να έχουν κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο…

Αυτές είναι οι αρχές του βιβλίου- παραμυθιού με δύο εξώφυλλα και τίτλο «Τι φταίει για την κρίση μπαμπά» και υπότιτλο « Η απάντηση του δεξιού μπαμπά και η απάντηση του αριστερού μπαμπά». Το έγραψε στα πορτογαλικά ο δημοσιογράφος Ζοάο Μιγκέλ Ταβάρες, ο οποίος ανήκει στη Δεξιά και ο εικονογράφος Νούνο Σαρίβα, ο οποίος ανήκει στην Αριστερά.

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη  σε μετάφραση Κατερίνας Χτενελή και Λένας Ιωαννίδου, με επιμέλεια της Αγαθής Δημητρούκα. Πρόκειται για ένα σύντομο μάθημα σε 34 σελίδες και ανάλογα σκίτσα για τα αίτια της κρίσης . Είναι ένα φυλλάδιο οικονομίας για πιτσιρίκους και … λίγο μεγαλύτερους.

Η χοντρή, αχόρταγη αρκούδα που έτρωγε πολύ μέλι και τώρα πρέπει να ξεκινήσει σκληρή δίαιτα είναι το έλλειμμα της χώρας. Το σμήνος από αγριεμένες μέλισσες είναι οι αγορές, που, ενώ έδιναν άφθονο μέλι στην αρκούδα, αποφάσισαν να μην της δίνουν άλλο. Η δεξιά εκδοχή ρίχνει το φταίξιμο στην αρκούδα, ενώ η αριστερή στις αδηφάγες μέλισσες.

Το βιβλίο είχε την τιμητική του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN και το παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βιτόρ Γκασπάρ, μιας χώρας που βρίσκεται σε Μνημόνιο.

Ο Joao Miguel Tavares γεννήθηκε στο Πόρτο Αλέγκρε το 1973. Είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Correio da Manha, δημοσιογραφεί στην Diario de Noticias και έχει διευθυντική θέση στο Time Out της Πορτογαλίας. Το βιβλίο το αφιερώνει στον εξάχρονο γιο του.

Ο Νuno Saraiva γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1969. Είναι ένας από τους διασημότερους σκιτσογράφους της Πορτογαλίας. Έχει εκδώσει πολλά κόμικς και διδάσκει πολιτική γελοιογραφία.

Είναι δύο εργάτες της γραφής, από δύο αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα, με τις διαφορετικές παραμυθένιες ερμηνείες πάνω στην πραγματικότητα που βιώνουμε μικροί και μεγάλοι. Ένα… δήθεν παιδικό βιβλίο που φέρνει σε αμηχανία τον κάποιας ηλικίας αδογμάτιστο πατέρα, καθώς διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν μονοσήμαντες απαντήσεις…

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ