Τι είπαν Ομπάμα – Κάστρο στην ιστορική συνάντηση

Η ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα διήρκεσε “περίπου μία ώρα”, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, η οποία διεξάγεται στον Παναμά.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, που δεν έχει προηγούμενο από το 1956, ήλθε να επισφραγίσει την απροσδόκητη ανακοίνωση των δύο κρατών τον Δεκέμβριο για την επαναπροσέγγισή τους, έπειτα από μισό αιώνα εχθρότητας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν συναντηθούν κατ’ ιδίαν στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, οι δύο άνδρες έκαναν σύντομες δηλώσεις ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου. Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον Κουβανό ομόλογό του για τη διάθεση που επιδεικνύει να συζητήσει για όλα τα θέματα και εκτίμησε ότι “με τον καιρό, θα καταστεί εφικτό για εμάς να γυρίσουμε σελίδα και να αναπτύξουμε μια νέα σχέση (…) παρότι έχουμε βαθιές και σημαντικές διαφορές”.

“Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί”, απάντησε ο Κάστρο. “Η ιστορία των (σχέσεων των) χωρών μας είναι περίπλοκη, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε, όπως είπε” ο Ομπάμα, συνέχισε ο Κουβανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον περίπου τριάντα ομολόγων του, ο Ομπάμα τόνισε ότι η προσέγγιση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Αβάνα σηματοδοτεί μια “καμπή” για την Αμερική και τη συνάντησή τους μια “ιστορική εξέλιξη”.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ομπάμα δήλωσε πως είπε στον Κάστρο πως οι κυβερνήσεις των δύο κρατών θα συνεχίσουν να έχουν διαφορές, αλλά μπορούν να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα, ενώ επανέλαβε ότι η συνάντησή τους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα “σημείο καμπής”.

 

Διαβάστε επίσης

Γιατί ο Ραούλ Κάστρο ζήτησε συγγνώμη από τον Ομπάμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ