Θερμή υποδοχή στους πρόσφυγες σε πόλεις της Γερμανίας

Το Ντόρτμουντ είναι μια από τις πολλές πόλεις που υποδέχονται πρόσφυγες από τη Συρία. Στις αποβάθρες του σιδηροδρομικού σταθμού η ανθρωπιά περίσσεψε και τους αγκάλιασε μετά από μια πραγματική οδύσσεια, αναφέρει η Deutsche Welle.

Το θερμό κλίμα υποδοχής των προσφύγων ήταν μεταδοτικό. Μετά το Μόναχο και οι κάτοικοι του Ντόρτμουντ άνοιξαν την αγκαλιά τους για να τους καλοδεχθούν στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης τους. Οι περισσότεροι ήρθαν μέσω του Μονάχου. Στο Ντόρτμουντ είναι ο πρώτος τους σταθμός. Στη συνέχεια θα προωθηθούν σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια.

Η κούραση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Κατέβαιναν από τα τραίνα με τσάντες και σακούλες στο χέρι, το βιός τους όλο κι όλο. Οι γυναίκες κρατούσαν κοιμισμένα μωρά στην αγκαλιά. Στις αποβάθρες τους περίμεναν οι Γερμανοί με λουλούδια στο χέρι. Έξω από το σταθμό είχαν μαζευτεί άλλοι 1000 και τους μοίραζαν πακέτα με τρόφιμα. Μέσω του διαδικτύου είχαν πληροφορηθεί ότι θα έφταναν τη νύχτα 1200 Σύροι και αμέσως κατευθυνθήκαν στον σταθμό. Τι είχαν φέρει μαζί τους; «Φαγητό, νερό, γλυκά, πετσέτες, ρούχα κι άλλα πράγματα που χρειάζεται κανείς», λέει μια γυναίκα. «Μαζεύτηκε πολύ κόσμος απόψε εδώ, ήρθαν από παντού για να βοηθήσουν και έφεραν και την οικογένειά τους».

Η διαδικασία προέβλεπε μεταφορά των προσφύγων πολέμου από το σταθμό σε διπλανό πολιτιστικό κέντρο, όπου βρίσκονταν εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας Καταστροφών της γερμανικής κυβέρνησης, ο Ερυθρός Σταυρός και συνεργάτες του δήμου, όπως διευκρινίζει ο εκπρόσωπος τύπου του Ντόρτμουντ Χανς Γιόαχιμ Σκουπς.

Οικτρή μειοψηφία οι νεοναζί

«Σε αυτό το σημείο έχουμε διαμορφώσει χώρο για φαγητό και για τουαλέτα. Επιπλέον υπάρχουν πούλμαν που θα τους μεταφέρουν σε άλλες πόλεις της Ρηνανίας Βεστφαλίας». Το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή έκαναν αισθητή την παρουσία τους 30 νεοναζιστές από το κόμμα «Η Δεξιά» που διαδήλωσαν εναντίον των προσφύγων. Η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να μπουν μέσα στο σταθμό. Αλλά και έξω από τον σταθμό πετούσαν μπουκάλια και βεγγαλικά. Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές, η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα.

Για τον δήμαρχο του Ντόρτμουντ Ούλριχ Σίραου, που και η δική του οικογένεια το 1958 διέφυγε από την Αν. Γερμανία, υπήρχε ένας παραπάνω λόγος για να υποδεχθεί προσωπικά τους πρόσφυγες. «Οι κάτοικοι αυτής της πόλης θέλουν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Και ως δήμαρχος είμαι ο ανώτατος εκπρόσωπος, κάτι σαν αντιπρόσωπος του πληθυσμού που έρχεται εδώ». Η μεταναστευτική ροή δεν θα σταματήσει, όπως και το κύμα αλληλεγγύης που με ελάχιστες εξαιρέσεις έχει κινητοποιήσει τους Γερμανούς σε ανυπέρβλητο βαθμό.

Ψάχνουν “βιώσιμη” λύση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ παρουσίασε σε κοινή της συνέντευξη τύπου με τον αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ τα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει έως τον Οκτώβριο η γερμανική κυβέρνηση στο ζήτημα των προσφύγων.

Σε κοινή της συνέντευξη τύπου με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει ο κυβερνητικός συνασπισμός έως τον Οκτώβριο. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθούν άμεσα χώροι για 150.000 πρόσφυγες σε κέντρα πρώτης υποδοχής και 10.000 θέσεις για εθελοντές βοηθούς, καθιέρωση προγραμμάτων για την ενσωμάτωση των προσφύγων και αλλαγές στη νομοθεσία που θα επιτρέπουν την ταχύτερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Πάντως, η καγκελάριος κατέστησε, παράλληλα, σαφές ότι μελλοντικά θα συντομευθούν οι διαδικασίες γ��α την απέλαση όλων εκείνων που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι η στάση που τηρεί η Γερμανία φέτος δεν μπορεί επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται μια «βιώσιμη» ευρωπαϊκή απάντηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Με αποδέκτες τα κράτη-μέλη της ΕΕ που αρνούνται να συμβάλουν, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, ο κ. Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί λύση, τότε εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα ανοιχτών συνόρων.

Τέλος, ερωτηθείσα για τις αφίσες και τα συνθήματα των προσφύγων υπέρ της Γερμανίας αλλά και της ίδιας προσωπικά, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι την χαροποιεί το γεγονός ότι η χώρα δίνει μια εικόνα ελπίδας, πράγμα που είναι «συγκινητικό» λόγω και της πρόσφατης γερμανικής ιστορίας.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Δείτε επίσης

Με «ανοιχτές αγκάλες» υποδέχονται τους Σύρους στη Λατινική Αμερική

Μέτρα ανακούφισης των νησιών και των προσφύγων

“Stop στην εκμετάλλευση” φωνάζουν οι πρόσφυγες στη Λέσβο- ΦΩΤΟ

Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ