Θέλουν τη συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης

Θέλουν τη συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης

Οι υπουργοί Εξωτερικών 11 Δυτικών και Αραβικών κρατών παρότρυναν τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στη Γενεύη. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν θα δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τους ομολόγους του των χωρών-μελών της ομάδας «Φίλοι της Συρίας».

Η κύρια ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης, το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, με επικεφαλής τον Αχμάντ αλ-Τζάμπρα, που παρακολούθησε τις συνομιλίες, αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες εάν θα παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης.

Μια ομάδα του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου υποστηρίζει ότι η διάσκεψη της Γενεύης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο ακόμα οι Σύριοι συνεχίζουν να υποφέρουν υπό το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Κέρι προειδοποίησε ότι η αποτυχία να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις θα οδηγήσει την άνοδο του εξτρεμισμού, στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων και στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα «τη διάλυση του συριακού κράτους».

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι τα υπόλοιπα 11 κράτη που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της Γενεύης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ