Τέμπη: Υπάρχουν συστήματα ασφαλείας για να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες λέει Ιταλός καθηγητής

Η είδηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη προκάλεσε σοκ και θλίψη σε ολόκληρο στον κόσμο.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Αντρέα Τζιουριτσίν, οικονομολόγος και σύμβουλος σε θέματα μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Μπικόκα του Μιλάνου, υπογραμμίζει τη σημασία των συστημάτων ασφαλείας. Ο Ιταλός καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται για την τραγωδία, συστήνοντας υπομονή μέχρι η σχετική έρευνα να αποτυπώσει ό,τι έγινε.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη σε αυτό το τρομερό ατύχημα, αλλά μπορούμε να ρίξουμε λίγο φως στο ποιος διαχειρίζεται τι στην Ελλάδα. Πρώτον, τη διαχείριση των γραμμών και των υποδομών έχει η εταιρεία ΟΣΕ, η οποία ελέγχεται κατά 100% από το Ελληνικό Κράτος. Έπειτα έχουμε την παλιά ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία έχει αλλάξει το όνομά της σε Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι, η εταιρεία που διαχειρίζεται τις σιδηροδρομικές φάλαγγες, δηλαδή τα τρένα που κινούνται πάνω στις γραμμές. Αυτή η εταιρεία ελέγχεται 100% από τον (Ιταλικό) όμιλο Ferrovie dello Stato. Αυτή τη στιγμή ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται για το ατύχημα αυτό, αλλά σαφώς πρέπει να περιμένουμε την έρευνα για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ιταλός καθηγητής.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ακόμα και να εμπλέκεται ανθρώπινο λάθος στην τραγωδία, υπάρχουν συστήματα ασφαλείας που συνδράμουν ώστε αυτή να αποφευχθεί, τα οποία όμως σε αυτήν την περίπτωση δεν λειτούργησαν:

«Συνήθως, υπάρχουν οργανισμοί ασφαλείας που παρακολουθούν επακριβώς ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για πρόβλημα υποδομής, για πρόβλημα σηματοδότησης, δεν μπορούμε να ξέρουμε αυτή τη στιγμή τι συνέβη, γιατί δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Είναι σαφές ότι, στην προκειμένη περίπτωση, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιανού είναι η ευθύνη.

Η ασφάλεια συνήθως δίνεται από τρίτους. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Αλλά πρέπει να κατανοηθεί ο λόγος του λάθους, αν πρόκειται για ανθρώπινο, της σηματοδότησης, ή άγνωστης αιτίας. Και τότε, ανάλογα με αυτό, θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ποιος είναι υπεύθυνος.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι το πώς γίνεται τα δύο τρένα να βρίσκονταν στην ίδια γραμμή. Το ένα από τα δύο τρένα είχε σίγουρα εκτραπεί. Ακόμα και να πούμε ότι είναι ανθρώπινη ευθύνη, δεν ξέρω. Με την έννοια ότι υπάρχουν συστήματα ασφαλείας που, σε γενικές γραμμές, θα έπρεπε να βοηθούν να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες. Προφανώς κάτι δεν λειτούργησε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ