Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο στην Ανταρκτική – Η προσγείωση στο “παγωμένο” αεροδρόμιο

Με δύο τρόπους μπορεί να ταξιδέψει κανείς στην Ανταρκτική είτε με πλοίο, είτε με αεροπλάνο, με την δεύτερη επιλογή να μοιάζει ασυζητητί πιο ριψοκίνδυνη και εντυπωσιακή.

Ανταρκτική: Μία λοχαγός έσπασε το ρεκόρ παραμονής σε πολική περιοχή, μόνη και χωρίς υποστήριξη

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

Το αεροπλάνο Airbus A340 ήταν το πρώτο στην ιστορία των αερομεταφορών που κατάφερε να διασχίσει τον Νότιο Ωκεανό και να προσγειωθεί με επιτυχία στην Ανταρκτική. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 το εν λόγω αεροπλάνο είχε ναυλωθεί από την εταιρεία εκμισθώσεων Hi Fly και απογειώθηκε από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε τεράστιο παγόβουνο – Είναι 15 φορές μεγαλύτερο από το Παρίσι

Προσγείωση airbus 340

 

Ανταρκτική: Ελληνίδα αλπινίστρια θα ανέβει στα 4.892 μέτρα – Το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος

Πλέον, πολλές τουριστικές εταιρείες προσφέρουν πτήσεις, οι οποίες ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα διαμονής στο αεροπλάνο σε ερευνητές και τουρίστες .

Ωστόσο, υπάρχουν τουριστικά γραφεία όπως εκείνα της White Desert, που προσφέρει ιδιωτικές πτήσεις προς την Ανταρκτική από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, είτε για μονοήμερη εκδρομή είτε για διαμονή πολλών νυχτών και περιήγηση στην Ήπειρο.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη εταιρία προτείνει διάφορες δραστηριότητες σε ερευνητές αλλά και όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Ανταρκτική- σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες-  με τα “πακέτα” πτήσεων να  ξεκινούν από 14.500 δολάρια ανά άτομο για τη σεζόν 2024-2025.

 

Γεύμα στην Ανταρκτική
Γεύμα στην Ανταρκτική από την εταιρεία White Desert σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρία Hifly

Το Airbus A340

Το συγκεκριμένο τζετ διαθέτει 267 θέσεις μεταξύ των οποίων first-class, business και οικονομική.

Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή premium καμπινών στις οποίες οι επιβαίνοντες μπορούν να απολαύσουν πολυτελή γεύματα και σαμπάνια μέσα στο αεροπλάνο με την μοναδική θέα των παγόβουνων να τους συντροφεύει.

 

Airbus A340
Στο εσωτερικό του Airbus A340. Πηγή White Desert

 

Η περίπτωση του Airbus A340 σίγουρα δεν είναι τυχαία, καθώς είναι το μοναδικό αεροσκάφος τέτοιου μεγέθους που μπορεί να προσγειωθεί με ασφάλεια στον πάγο.

«Η επιλογή των τεσσάρων κινητήρων και η πολύ μεγάλη αυτονομία τού δεν είναι πλεονασμός. Αντίθετα, το καθιστούν ως το ιδανικό αεροπλάνο για αυτού του τύπου την αποστολή» δήλωσε στο Insider ο Διευθύνων Σύμβουλος και πιλότος της εταιρείας Πάτρικ Γούντχεντ.

“Σκοπός είναι να πραγματοποιείται ταξίδι μετ’ επιστροφής χωρίς ανεφοδιασμό”, συνέχισε.

Προσγείωση Ανταρκτική

” Η εταιρεία έπρεπε να κατασκευάσει από το μηδέν το διάδρομο προσγείωσης Wolf’s Fang (όπως ονομάζεται), προκειμένου να είναι λειτουργικός”, υπογραμμίζει ο Γούντχεντ.

“Δρόμοι, κτιριακές κατασκευές, μετεωρολογικοί σταθμοί και υποδομές επικοινωνίας. Έπρεπε να κατασκευαστούν όλα από την αρχή από την αρχή”, τονίζει στο Insider. Επισημαίνει, ακόμη, ότι η έρευνα για τη δημιουργία του φτιαγμένου από πάγο διαδρόμου ξεκίνησε δεκαετίες πρίν.

O διάδρομος Wolf’s Fang είναι ο μοναδικός διάδρομος προσγείωσης τζετ στην Ανταρκτική. Έχει πλάτος 196 πόδια και μήκος 8.200 πόδια. Το μήκος του δηλαδή είναι το μισό από το μήκος που έχει ο μεγαλύτερος διάδρομος απογείωσης-προσγείωσης στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Ανταρκτική

Εμπόδιο ο καιρός

Τροχοπέδη, ωστόσο, για το ταξίδι στην Ανταρκτική ενδέχεται να αποτελέσει ο απρόβλεπτος και συνεχώς μεταβαλλόμενος καιρός. Σύμφωνα με τη HiFly, πρέπει να επικρατούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες, όπως οι χαμηλές νεφώσεις, προκειμένου να προσγειωθεί με ασφάλεια ένα αεροσκάφος στην Ανταρκτική.

Το White Desert για το σκοπό αυτό διαθέτει μια ομάδα μετεωρολόγων που ορίζουν τις κατάλληλες ημέρες για την πραγματοποίηση των πτήσεων.

“Σπατάλη χρημάτων αν ταξιδέψετε με κακές καιρικές συνθήκες”, λέει ο CEO της HiFly. “Κάθε ώρα σπατάλης καυσίμου είναι χρυσός”, συμπληρώνει και δεν έχει άδικο αν αναλογιστεί κανείς πως το κόστος των καυσίμων για το ταξίδι ανέρχεται στα 120.000 δολάρια.

Η στιγμή της προσγείωσης

Η πρώτη πτήση διήρκησε πεντέμισι ώρες και το πλήρωμα έμεινα για λιγότερο από τρεις ώρες στο έδαφος της Ανταρκτικής, καλύπτοντας 2.500 ναυτικά μίλια.

προσγείωση Ανταρκτική
Η εταιρία Hifly προσγειώνεται για πρώτη φορά στον αερολιμένα της Ανταρκτικής

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη επιτυχημένη προσγείωση ενός τόσο μεγάλου αεροσκάφους στην περιοχή της Ανταρτικής, ενώ η πρώτη καταγεγραμμένη πτήση προς την Ανταρκτική είχε πρωταγωνιστή ένα Lockheed Vega 1 το 1928, με πιλότο τον Αυστραλό στρατιωτικό πιλότο και εξερευνητή George Hubert Wilkins.

Ανταρκτική προσγείωση

 

Πηγή: Insider, White Desert, HiFly

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ