Τα “μαζεύουν” τώρα “η κυρία και ο κύριος Podemos” έπειτα από τον σάλο για την αγορά της πανάκριβης βίλας

Με ένα μακροσκελές μήνυμά τους στον λογαριασμό τους στο Facebook επιχείρησε χθες το ζεύγος Πάβλο Ιγκλέσιας και Ιρένε Μοντέρο (επικεφαλής και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου των Podemos, αντίστοιχα) να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε σε μερίδα της κοινής γνώμης -αλλά και σε μέλη του κόμματος-η αποκάλυψη της αγοράς ενός σαλέ 540.000 ευρώ για να στεγάσουν την οικογένειά τους, μετά και τη γέννηση των δίδυμων αγοριών τους μετά το καλοκαίρι.

Όπως εξηγεί το ζεύγος, η κατοικία 250 μ2 στο Γαλαπαγάρ έξω από τη Μαδρίτη, κτισμένη σε οικόπεδο 2.000 μ2 με πισίνα, κατέστη δυνατόν να αποκτηθεί με σύναψη στεγαστικού δανείου 540.000 ευρώ, που προϋποθέτει καταβολή μηνιαίας δόσης 1.600 ευρώ, που όπως διατείνονται οι δύο προσωπικότητες των Podemos, μπορούν να εξυπηρετήσουν από τα εισοδήματά τους–ακόμη και μετά την αφαίρεση του ποσού που παραχωρούν στο κόμμα από την βουλευτική τους αποζημίωση.

Στό μήνυμά τους, οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο απευθύνονται στους “συντρόφους”, καθώς είναι ορατή η δυσαρέσκεια που προκλήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος η δημοσίευση της είδησης. Δεδομένου ότι στην Ισπανία, ο μέσος όρος στα στεγαστικά δάνεια είναι 120.00ο ευρώ για 24 χρόνια, οι όροι του στεγαστικού του ζεύγους φαντάζουν προκλητικοί. Επίσης, καθώς στο διαδίκτυο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέσυραν τις δηλώσεις του Ιγκλέσιας το 2012 κατά της αγοράς της πολυτελούς κατοικίας υπουργού και την κριτική του πριν τις εκλογές του 2015 για τους “πολιτικούς που ζουν σε σαλέ και αποκόπτονται από τον κόσμο”, η ηχηρή σιωπή των στελεχών των Podemos έκανε απαραίτητη μία απάντηση.

Οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο υποστηρίζουν πως έλαβαν την απόφαση να αγοράσουν αυτήν την κατοικία προκειμένου να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητα της προσωπική τους ζωής και για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην εξοχή “κανονικά”, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που τους παρακολουθεί κατά πόδας και διαρκώς, όπως διατείνονται, ιδίως αφότου στα τέλη Μαρτίου ανακοίνωσαν την εγκυμοσύνη της Μοντέρο.Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως από καιρό αναζητούσαν μία κατοικία στην εξοχή, που να καλύπτει τα κριτήρια διαβίωσης που επιθυμούν για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

“Είναι μεγάλη τύχη να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας για τη ζωή και την οικογένειά μας, όμως έχουμε ακόμη την εντύπωση πως με εμάς συμβαίνουν πράγματα που δεν γίνονται σε άλλα δημόσια πρόσωπα. Έχουν δημοσιευθεί και φωτογραφίες από το σπίτι μας, ακόμη και των δωματίων μας με τα έπιπλα των προηγούμενων ιδιοκτητών”, τονίζουν στο μήνυμα οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο, προσθέτοντας “μας ακολουθούν παπαράτσι όποτε πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, στον συμβολαιογράφο, ή όταν βγάζουμε βόλτα τα (τρία) σκυλιά μας και μετά πωλούν τις φωτογραφίες στο (πρακτορείο) Εδουάρδο Ίνδα. Δεν ευχόμαστε να συμβεί αυτό σε κανέναν άλλο πολιτικό ηγέτη”, ούτε σε άλλο δημόσιο πρόσωπο.

Οι ίδιοι τονίζουν πως ουδείς θα τους εμποδίσει να εκπληρώσουν το όνειρο ζωής τους και τονίζουν πως “48 ώρς μετά την υπογραφή του στεγαστικού στις 9 Μαΐου” μετέβαλαν τις δηλώσεις για τα εισοδήματά τους στο ειδικό πρόγραμμα της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν για τη μεταβολή και να είναι σύμφωνοι με τις απαιτήσεις για διαφάνεια.

Οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο δηλώνουν πως το δάνειο είναι εξ ημισείας και καθένας τους θα πληρώσει λίγο πάνω από 800 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 30 έτη. “Γνωρίζουμε πως πολλές ισπανικές οικογένειες, ακόμη και με δύο μισθούς στο σπίτι, δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν ένα τέτοιο στεγαστικο, και γι’ αυτό εμείς θεωρούμε πως είναι κεφαλαιώδους σημασία να υπερασπιζόμαστε τους αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και όλες”, προσθέτουν.

Οι ίδιοι τονίζουν πως η αγορά αυτή τους κόστισε μεγάλο μέρος από τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις και για τούτο “η Ιρένε ζήτησε δάνειο από τον πατέρα της, που εργαζόταν μία ζωή ως μεταφορέας, ενώ η μητέρα της ήταν νηπιαγωγός”, συνεπώς ποτέ δεν ήταν ευκατάστατος, “ενώ οι γονείς του Πάβλο κέρδιζαν περισσότερα” και “θα τους αφήσουν μία κληρονομιά, που σαφώς θα βοηθήσει” το ζεύγος στις υποχρεώσεις του.

΄Όσον αφορά τα εισοδήματά τους, οι δύο τους υπογραμμίζουν πως τα δηλώνουν κανονικά και υπενθυμίζουν πως εξόν από τη βουλευτική του αποζημίωση, που τμήμα της αφήνει στους Podemos, ο Ιγκλέσιας είναι επίσης παρουσιαστής στα προγράμματα Fort Apache και Otra Vuelta de Tuerka, ενώ εισπράττει και τα δικαιώματα από τα βιβλία που έχει συγγράψει.

Στο ίδιο μήνυμα αναφέρονται στα σχόλια που είχε δημοσιεύσει ο Ιγκλέσιας το 2012 για την αγορά ενός πολυτελούς ρετιρέ από τον τοτινό υπουργό Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουΐς ντε Γίνδος, που ανέσυρε στη μνήμη και στο διαδίκτυο η κοινή γνώμη, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να γίνεται παραλληλισμός, γιατί αυτοί θα χρειασθούν 3ο χρόνια για να αποπληρώσουν την κατοικία τους “και θα το κάνουμε γιατί αγοράσαμε μία πρώτη κατοικία, για να ζήσουμε κι όχι για κάνουμε επένδυση”.

Υπογραμμίζουν δε, πως “τους υπουργούς και κάποιο δημόσιο πρόσωπο θα πρέπει πάντοτε να το κρίνουμε για την πολιτική του κι ενδεχομένως για τη διαφθορά του, κι όχι γιατί δαπανά χρήματα για να κάνουν αυτό που θέλουν και το κάνουν με έντιμο τρόπο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ