Τα δέκα καλύτερα τραγούδια των Who

Οι Who είναι ένα ιστορικό βρετανικό rock συγκρότημα, από εκείνα που γέμιζαν μεγάλα στάδια και που έβγαλαν δυναμικούς pop-rock ύμνους έως και επικά οπερετικά κομμάτια που άφησαν εποχή.

tου Ιωσήφ Αβράμογλου

Το καλοκαίρι του 1964 ένα νεανικό rock γκρουπ από την Αγγλία, ονόματι High Numbers, έβγαλε το πρώτο του σινγκλ “Zoot Suit”, ένα τραγούδι που είχε γράψει ο μάνατζέρ τους, Pete Meaden, το οποίο δεν τους απέφερε καμία απολύτως επιτυχία. Όταν λίγους μήνες αργότερα επέστρεψαν στο στούντιο, την δημιουργική σκυτάλη παρέλαβε ο κιθαρίστας Pete Townshend, ενώ το συγκρότημα μετονομάστηκε σε The Who. To πρώτο τους σινγκλ με το καινούργιο όνομα ήταν το “I Can’t Explain”, το οποίο βοήθησε σημαντικά την καριέρα τους.

Παρακάτω θα βρείτε την λίστα με τα 10 καλύτερα και σημαντικότερα τραγούδια στην δισκογραφική πορεία των Who. Ένα γκρουπ από σπουδαίους μουσικούς και προσωπικότητες, τον τραγουδιστή Roger Daltrey (78 ετών), τον κιθαρίστα Pete Townshend (77 ετών), τον ανεπανάληπτο ντράμερ Keith Moon (που έφυγε από τη ζωή το 1978 σε ηλικία 32 ετών) και τον αείμνηστο μπασίστα John Entwistle (που έφυγε από τη ζωή το 2002 σε ηλικία 57 ετών).

Πούλησαν πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Ήταν το κυρίαρχο συγκρότημα του κινήματος των mods. Και είναι αυτοί που πρωτοκαθιέρωσαν το Marshall Stack, δηλαδή τους ενισχυτές κιθάρας Marshall συνδεδεμένους εν σειρά ως ένα ηχητικό τοίχος πάνω στη σκηνή.

ΥΓ. Είχα την χαρά να δω live τους Who στις 24 Αυγούστου 1989 στο Universal Amphitheatre στο Hollywood του Los Angeles, όπου είχαν ανεβάσει την rock όπερα “Tommy” σε συναυλία με πολλούς μεγάλους guest stars.  Στο μοναδικό εκείνο κονσέρτο συμμετείχαν ο Steve Winwood στο κομμάτι του μπλουζίστα Sonny Boy Williamson “Eyesight to the Blind”, ο Billy Idol στο “Cousin Kevin”, η Patti LaBelle στο “The Acid Queen”, ο Elton John στο “Pinball Wizard” και ο Phil Collins στα “Fiddle About” και “Tommy’s Holiday”.

1. “Won’t Get Fooled Again” (‘Who’s Next’, 1971)

2. “I Can See for Miles” (‘The Who Sell Out’, 1967)

3. “My Generation” (‘My Generation’, 1965)

4. “A Quick One, While He’s Away” (‘A Quick One,’ 1966)

5. “Love, Reign O’er Me” (‘Quadrophenia’, 1973)

6. “Baba O’Riley” (‘Who’s Next’, 1971)

7. “I Can’t Explain” (Non-album single, 1964)

8. “Getting in Tune” (‘Who’s Next’, 1971)

9. “We’re Not Gonna Take It/See Me, Feel Me” (‘Live at Leeds’, 2001)

10. “Eminence Front” (‘It’s Hard’, 1982)

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ