Συστάσεις Βάιντμαν στη Γαλλία

Συστάσεις Βάιντμαν στη Γαλλία

Η Γαλλία έχει ειδική ευθύνη να πάρει τους κανόνες μείωσης του ελλείμματος σοβαρά, ακόμα κι αν αυτό είναι παραπάνω από το στόχο, δήλωσε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα.

Ο Βάιντμαν ανέφερε σε γερμανική εφημερίδα ότι η αξιοπιστία των νέων κανόνων της ζώνης του ευρώ θα δέχονταν μεγάλο πλήγμα εάν η ευελιξία τους έφτανε στα όρια από την αρχή. «Οι οικονομικές εξελίξεις σε ορισμένες χώρες είναι όντως ασθενέστερες σε σχέση με άλλες και οι ευρωπαϊκοί κανόνες προσφέρουν, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, ένα ορισμένο βαθμό ευελιξίας», είπε ο Βάιντμαν όταν ερωτήθηκε εάν η κατάσταση στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Σλοβενία θα πάρει περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο προκειμένου να εκπληρωθούν τα κριτήρια σταθερότητας.

«Η Γαλλία, όπως επίσης και η Γερμανία, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στην ευρωζώνη και πρέπει να πάρουν σοβαρά τους νέους κανόνες μείωσης του ελλείμματος που τέθηκαν το περασμένο έτος, για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού», είπε ο Βάιντμαν.

Επισήμανε επίσης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας είναι «πολύ πάνω από το 3 τοις εκατό. Η αξιοπιστία των νέων κανόνων, σίγουρα δεν θα ενισχυθεί εάν εξαντληθεί και χρησιμοποιηθεί το ανώτατο όριο της ευελιξίας, σχεδόν από την αρχή», δήλωσε ο Βάιντμαν σε τοπική εφημερίδα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την προσδοκίες να αυξηθούν με τη λογική ότι η νομισματική πολιτική θα καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να δώσει στη Γαλλία δύο παραπάνω χρόνια ώστε να μειώσει το έλλειμμα του ΑΕΠ κάτω από το 3 τοις εκατό, εξαιτίας της κακής οικονομικής προοπτικής της χώρας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαίνεσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Γαλλίας και δήλωσε ότι η απόφαση να δοθούν στη Γαλλία δύο παραπάνω χρόνια προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της είναι «αποδεκτή», ανέφερε τοπική εφημερίδα.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος σε σχέση με άλλες», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η οικονομική δομή της Γαλλίας είναι διαφορετική από άλλες χώρες όπως της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ