Συρία: 11 άμαχοι νεκροί κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών

Στους 11 ανέρχονται οι άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, που σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε βομβαρδισμό της Πολεμικής Αεροπορίας του καθεστώτος με βαρέλια με εκρηκτικά εναντίον της πόλης αλ Μπαμπ, προπύργιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου, στη βόρεια Συρία.

Ελικόπτερα προχώρησαν στη ρίψη των βαρελιών στην πόλη που ελέγχει η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση.Από το περασμένο Σάββατο, τουλάχιστον 68 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε από αέρος βομβαρδισμούς στην πόλη. Τον Μάιο είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους πάνω από 60 άμαχοι σε παρόμοια πλήγματα στην αλ Μπαμπ.

«Οι εντατικές επιθέσεις από τα στρατεύματα του καθεστώτος στην αλ Μπαμπ έχουν στόχο να ματαιώσουν τα σχέδια του Ισλαμικού Χαλιφάτου», το οποίο πολιορκεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουέιρες εδώ και έναν χρόνο, ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η αλ Μπαμπ είναι μια πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται σε τομείς του Χαλεπιού που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, πρόσθεσε.Πολλοί από τους τομείς της επαρχίας του Χαλεπιού στους οποίους έχει χάσει τον έλεγχο η κυβέρνηση υφίστανται εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Δυτικότερα, μια συμμαχία ανταρτών και ισλαμιστών μαχητών βομβάρδισε για δεύτερη συνεχή ημέρα δύο σιιτικά χωριά, το αλ Φουά και το Κεφράγια, που ελέγχονται από το καθεστώς, στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Δεκάδες οβίδες έπεσαν χθες τη νύχτα και σήμερα το πρωί στο αλ Φουά και στο Κεφράγια», διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για τραυματίες.

Ο «Στρατός της Κατάκτησης», μια συμμαχία οργανώσεων των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου του Μετώπου αλ Νόσρα—του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία—και η ισλαμιστική οργάνωση Άχραρ αλ Σαμ εξαπέλυσαν χθες Τετάρτη επιθέσεις εναντίον των χωρών. Πρόκειται για αντίποινα για τις επιχειρήσεις του στρατού και της Χεζμπολάχ στην πόλη Ζαμπάντανι, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στα συρολιβανέζικα σύνορα.

Παράλληλα, η ίδια ΜΚΟ ανέφερε ότι οι μάχες μαίνονταν σήμερα στην Ζαμπάντανι. Εξάλλου 17 στρατιώτες, ανάμεσά τους ένας αξιωματικός, σκοτώθηκαν σε μάχες με το Ισλαμικό Χαλιφάτο στην Παλμύρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει την αρχαία πόλη, μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την 21η Μαΐου και οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να την ανακαταλάβουν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο υποστράτηγος Μόχσεν Μαχλούφ, διοικητής μιας μονάδας τεθωρακισμένων στην κεντρική επαρχία Χομς, βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Στη βόρεια Συρία, κουρδικές δυνάμεις με αεροπορική υποστήριξη του καθεστώτος απέσπασαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου μια κοινότητα κοντά στη Χασάκα που είχαν καταλάβει οι μαχητές της οργάνωσης την 25η Ιουνίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πόλη Χασάκα είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και Κούρδους μαχητές.

Τουλάχιστον 230.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης το 2011.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συρία – Σκοτώθηκαν δύο ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους

Τρένο παρέσυρε και σκότωσε 14 μετανάστες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ