Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνάντηση Σολτς – Ερντογάν για τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ – Οι προσδοκίες της Άγκυρας

Η Τουρκία αναμένει την επανέναρξη των εργασιών μιας ομάδας μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να εισέλθει σε μια νέα περίοδο βελτιωμένων σχέσεων με τη Δύση, δήλωσε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Στόλτενμπεργκ: Σαφές και θετικό μήνυμα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η Άγκυρα αναμένει απτή πρόοδο από την ΕΕ σε ζητήματα όπως ταξιδιωτικές μεταφορές χωρίς βίζα, καθώς και το κλείσιμο ορισμένων κεφαλαίων για την ένταξη στην ΕΕ, τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στις οικονομικές της ανάγκες.

Η Τουρκία θα αναπτύξει μια «λογική» σχέση με τις ΗΠΑ και αναμένει την ταχεία επίλυση ορισμένων προβλημάτων, αν και όλα τα ζητήματα ενδέχεται να μην επιλυθούν, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν θα βλάψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία καθώς πλησιάζει πιο κοντά στη Δύση.

Συνάντηση Σολτς – Ερντογάν

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε από το Βίλνιους ότι θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ κατά την σύνοδο κορυφής του NATO.

“Έχουμε λάβει αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, και θα μιλήσω επίσης εδώ στον πρόεδρο Ερντογάν”, δήλωσε ο Σολτς.

Παράλληλα ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας για μετά τον πόλεμο.

“Για μας είναι σημαντικό από την αρχή να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία που να μπορούν να είναι αποτελεσματικές (όταν υπάρξει) ειρήνη. Και γι’αυτό θα κάνουμε επίσης τις απαραίτητες ρυθμίσεις”, σημείωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ