Σύνοδος Κορυφής: Η ένταση για το φυσικό αέριο, τα πυρά κατά Σολτς και η συνοχή της ΕΕ

Για πολλοστή φορά στην ιστορία της Ευρώπης, η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περάσει απόψε από τις συμπληγάδες των εθνικών συμφερόντων, καθώς στo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 κεντρικό ζήτημα θα είναι η ενεργειακή πολιτική, με κέντρο βάρους την πρόταση της Κομισιόν στο φυσικό αέριο.

Με τον καγκελάριο της Γερμανίας να πιέζεται απόψε να συναινέσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, τη σημασία του να σταλεί ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα της αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Έχουμε εργαλεία, έχουμε μέτρα για να μειώσουμε τις τιμές, να μειώσουμε την κατανάλωση και για να διασφαλίσουμε όσο περισσότερο γίνεται την ασφάλεια των προμηθειών. Πιθανόν να είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό σήμερα ή αύριο να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε μαζί για έναν θετικό αντίκτυπο. Είναι θεμελιώδες για να νοικοκυριά μας, τις οικογένειές μας, τις επιχειρήσεις στην ΕΕ», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Μακρόν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει ότι δεν είναι σωστό να απομονωθεί πολιτικά η Γερμανία. Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της απέναντι στην ενεργειακή κρίση, κάτι για το οποίο δεν έχει αμφιβολία. Σημείωσε ότι σήμερα θα συνεργαστεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς γιατί «δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη η απομόνωση της Γερμανίας». Όπως είπε ο στόχος είναι να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, με πολλαπλά εργαλεία, που βρίσκονται στις προτάσεις της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο μηχανισμό που ήδη εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία και στις κοινές αγορές φυσικού αερίου. «Η απομόνωση της Γερμανίας δεν ευνοεί ούτε την ίδια, ούτε την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν και αναφέρθηκε στον νέο αγωγό που αποφάσισαν να συστήσουν οι χώρες της Ιβηρικής για να ενωθούν ενεργειακά με τη Γαλλία, μέσα από έναν «πράσινο ενεργειακό διάδρομο» από τη Βαρκελώνη ως τη Μασσαλία. Όπως είπε το Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο Ρούτε

Η Ολλανδία δεν είναι κατά της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί», είπε στους δημοσιογράφους, ο Ρούτε προσθέτοντας ότι η χώρα του θέλει να βεβαιωθεί ότι το πλαφόν να οδηγήσει σε πτώση του κόστους ενώ η ροή του αερίου θα συνεχιστεί. Την επιβολή του πλαφόν έχουν ζητήσει 15 χώρες της ΕΕ.

Στο καναβάτσο ο Σολτς

«Τα εργαλεία πρέπει να συζητηθούν εντατικά διότι πρέπει να λειτουργήσουν. Κανείς δεν αναζητεί πώς δεν θα έχουμε φυσικό αέριο», ανέφερε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι η σωστή συζήτηση να βρούμε πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές και θα έχουμε αρκετές προμήθειες για όλους στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης, πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού συνήθως και αναπτύσσουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης όπως κάναμε στην περασμένες κρίσεις. Κοιτάξτε τον κορονοϊό για παράδειγμα, με τα μέσα που αναπτύξαμε με το RRF. To ταμείο ανάκαμψης είναι μια καλή ευκαιρία να εργαστούμε μαζί στην τωρινή περίοδο, διότι τα περισσότερα από τα κεφάλαια που αναπτύξαμε με το ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατευθύνονται επίσης όπου είναι αναγκαίο. Για παράδειγμα σε επενδύσεις στις υποδομές, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ούτω καθεξής. Το ίδιο ισχύει και με την πρόταση για το RepowerEU που συμφωνήθηκε και το οποίο είναι πολύ καλή πρόταση».
«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι πώς θα στηρίξουμε όλες τις χώρες μαζί στο να κατέβουν οι τιμές όχι μόνο με επιδοτήσεις, αλλά στο να τις κατεβάσουμε στην παγκόσμια αγορά», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία «με άλλους καταναλωτές όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με άλλους φίλους στους G7 που είναι προμηθευτές και πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο για παράδειγμα, για να κατεβάσουμε τις τιμές».

Τι θέλει η Γερμανία

Η Γερμανία ανησυχεί ότι ο περιορισμός των τιμών θα οδηγήσει σε χαμηλότερες προμήθειες, με τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου να εκτρέπονται στην Ασία ή όπου αλλού μπορούν να δοθούν υψηλότερες τιμές. Η Γερμανία ναυλώνει πέντε πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG και τουλάχιστον δύο θα είναι έτοιμοι εγκαίρως για τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή η επικεφαλής ρυθμιστική αρχή της χώρας είπε ότι για να αποφευχθεί μια έκτακτη ανάγκη φυσικού αερίου το χειμώνα, η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει ακριβά για να εισάγει φυσικό αέριο. Και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι θα πληρώσει ακριβότερα και θα πάρει όλα τα φορτία, ανεβάζοντας τις τιμές.

Τι θα συζητηθεί

Οι «27» έχουν τουλάχιστον ως βάση συζήτησης τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σε μεγάλο βαθμό σχηματίστηκε μετά από ισχυρό λόμπι του Βερολίνου.  Η πρόταση αυτή της Επιτροπής περιλαμβάνει την προοπτική κοινής αγοράς φυσικού αερίου, μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ένα μηχανισμό παρέμβασης για τον περιορισμό των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών για τους τρεις πρώτους άξονες της πρότασης της Επιτροπής, όμως συνεχίζουν να υφίστανται διαφορές σχετικά με τον περιορισμό στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, το πιο επίμαχο ζήτημα είναι ο «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» του φυσικού αερίου που προτείνει η Επιτροπή. Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει τον καθορισμό μιας μέγιστης δυναμικής τιμής στην οποία θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF. Θα είναι ένα προσωρινό μέσο, εν αναμονή της ανάπτυξης, ως το Μάρτιο, ενός νέου δείκτη αναφοράς για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ), ώστε αυτό να αποσυνδεθεί από το TTF. Η πρόταση για τη μέγιστη δυναμική τιμή ικανοποιεί ως ένα βαθμό την Ελλάδα, την Ιταλία και γενικά την πλειοψηφία των κρατών μελών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ωστόσο η Γερμανία και η Ολλανδία διατηρούν ακόμα σημαντικές επιφυλάξεις.

Η παρέμβαση Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά τη σημερινή παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υιοθετηθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των αυτόνομων πρωτοβουλιών εκ μέρους χωρών που διαθέτουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, διότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενότητα της Ευρώπης.
Ο Ντράγκι τάχθηκε, επίσης, υπέρ της έγκρισης κοινών, ευρωπαϊκών δαπανών, ώστε να αντιμετωπιστεί η φάση της οικονομικής ύφεσης. «Δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, αλλά για προστασία της εσωτερικής αγοράς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο, με στόχο όχι μόνον τις επενδύσεις, αλλά και την συγκράτηση των τιμών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ