Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΔΝΤ-Ουκρανίας

Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΔΝΤ-Ουκρανίας 

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να παρατείνει τις συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ένα κλιμάκιο του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού με τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας για ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μέχρι την 25η Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αποστολής.

«Η αντιπροσωπεία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με τις ουκρανικές αρχές με αντικείμενο τις πολιτικές εκείνες που θα βάλουν την χώρα στο δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, της χρηστής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης ενώ θα προστατεύει τους φτωχούς και τις ευπαθείς ομάδες» σημείωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουκρανία, ο Νικολάι Γκεοργκίεφ.

Το ουκρανικό νόμισμα, η γρίβνια, ενισχύθηκε μετά τις ανακοινώσεις αυτές, κλείνοντας αυξημένη κατά 2,4% έναντι του δολαρίου, στην ισχυρότερη απόδοση από την 5η Μαρτίου.

Η αποστολή επρόκειτο να ολοκληρώσει τις εργασίες της αύριο.

Η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφθασε στο Κίεβο πριν από 3 εβδομάδες με στόχο να αξιολογήσει την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και να συζητήσει ένα πιθανό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει δηλώσει ότι χρειάζεται απελπισμένα ρευστό για να καλύψει τις υποχρεώσεις της περιλαμβανομένης μιας πληρωμής για την εισαγωγή φυσικού αερίου και να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας παύσης πληρωμών.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Αλεξάντερ Σλάπακ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια αποτιμημένα σε συνάλλαγμα συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Εάν τα χρέη της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Ναφτογκάζ και της κρατικής επιχείρησης οδοποιίας προστεθούν σε αυτό, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας, τα οποία ανέρχονταν στα 15,4 δισεκατομμύρια την 1η Μαρτίου, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν αυτές τις υποχρεώσεις, υπογράμμισε ο ίδιος.

Το Κίεβο έχει υποσχεθεί ότι θα ικανοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που έχει ορίσει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση ελπίζει ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης ενός προγράμματος στήριξης της οικονομίας θα καταστεί εφικτή τον Απρίλιο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ