Συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ

Συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ, είχε την Τρίτη σημαντικές συνομιλίες στο Ριάντ με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ μπιν Αμπντουλαζίζ, μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA).

Ο Μασούμ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας που περιελάμβανε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και υπουργούς του Ιράκ, έγινε δεκτός στην Αεροπορική Βάση του Ριάντ από τον αναπληρωτή διάδοχο για το θρόνο, Μουκρίν μπιν Αμπντουλαζίζ και κορυφαίους αξιωματούχους, μεταδίδει το πρακτορείο.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας ήταν εδώ και αρκετά χρόνια τεταμένες, ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, τον οποίο το βασίλειο κατηγορούσε ότι είχε σπρώξει στο περιθώριο του σουνιτές μουσουλμάνους, δίνοντας μεγαλύτερη δύναμη στη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Ιμπραχίμ αλ-Τζαφάρι, είχε δηλώσει νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι αναμένεται πως τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι στις συνομιλίες με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους θα συζητηθούν θέματα όπως οι πολιτικές συνθήκες και η κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών άρχισαν να βελτιώνονται τον Αύγουστο, αφότου ο Μασούμ αντικατέστησε τον αλ-Μαλίκι και διόρισε νέο πρωθυπουργό του Ιράκ τον Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ