Συνάντηση Πούτιν-Άσαντ στο Σότσι – Τι συζητήθηκε

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σύρος σύμμαχός του Μπασάρ αλ Άσαντ τάχθηκαν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας συνάντησης στο Σότσι της Ρωσίας, υπέρ της αναβίωσης «του πολιτικού διαλόγου», με στόχο τον τερματισμό του επταετούς πολέμου και την έναρξη της διαδικασίας ανοικοδόμησης της χώρας.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής του ρωσικού κράτους και του Σύρου ομολόγου του έπειτα από ένα σύντομο τετ α τετ τον Δεκέμβριο στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόσυρση μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Οι δύο πρόεδροι είχαν επίσης συναντηθεί τον Νοέμβριο, και πάλι στο Σότσι, το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, στη νότια Ρωσία.

«Σήμερα ο πρόεδρος Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, που μετέβη στο Σότσι για μια επίσκεψη εργασίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας πρόβαλε λίγα πλάνα από τη συνάντηση των δύο ανδρών. Αύριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνει δεκτή την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και σύντομα τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν συνεχάρη τον πρόεδρο της Συρίας για τις «επιτυχίες των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων» που επέτρεψαν «να δημιουργηθούν περαιτέρω οι συνθήκες για την αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας σε ευρεία κλίμακα».

«Με την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας, στην πιο ενεργή φάση της, οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη συριακή επικράτεια» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες «ξένες δυνάμεις» αναφερόταν.

«Σταθερότητα»

«Ο επόμενος στόχος είναι, βεβαίως, η οικονομική ανάκαμψη και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι συνθήκες «σταθερότητας βελτιώνονται» στη Συρία, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μπασάρ αλ Άσαντ, «ανοίγοντας την πόρτα στην πολιτική διαδικασία που ξεκινήσαμε πριν από κάποιο καιρό» είπε σε δηλώσεις, που μεταφράστηκαν από το Κρεμλίνο.

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο διότι ορισμένες χώρες δεν θέλουν η σταθερότητα να επικρατήσει εκ νέου στη Συρία. Εντούτοις, με εσάς και με άλλους εταίρους και φίλους, θα συνεχίσουμε να προχωράμε αποφασιστικά στη διαδικασία της διευθέτησης με στόχο την ειρήνη» τόνισε.

«Χάρη στις στρατιωτικές επιτυχίες, θα καταφέρουμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση στη χώρα, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των συμπολιτών μας στα σπίτια τους» επισήμανε ο Άσαντ.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ