Συναγερμός στην Ουκρανία: Νάρκες επιπλέουν μετά την κατάρρευση του φράγματος – Κίνδυνος εκρήξεων

Σκηνές καταστροφής και απόγνωσης εκτυλίσσονται για τρίτη ημέρα στις περιοχές στις όχθες του ποταμού Δνείπερου μετά την κατάρρευση του φράγματος στην Νόβα Κακχόβα της Ουκρανίας.

Ουκρανία: 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες – Κοιμούνται στις στέγες σπιτιών

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε σήμερα για τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν οι πλημμύρες στα ναρκοπέδια, καθώς τα νερά έχουν παρασύρει τις νάρκες. «Γνωρίζαμε που ήταν οι κίνδυνοι. Τώρα δεν ξέρουμε. Το μοναδικό πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι βρίσκονται (σ.σ. οι νάρκες) κάπου στο τέλος του ποταμού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρμόδιος του Ερυθρού Σταυρού, Έρικ Τόλεφσεν.

Η εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Νατάλια Χουμενιούκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν που βρίσκονται οι νάρκες και μπορεί να εκραγούν σε κάποια σύγκρουση ή εάν χτυπηθούν από μπάζα. «Πολλές νάρκες κατά του πεζικού (σ.σ. στις περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία) έχουν εκτοπιστεί και έχουν μετατραπεί σε επιπλέουσες νάρκες. Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο», είπε η Νατάλια Χουμενιούκ.

Ζελένσκι: Η Μόσχα ευθύνεται για την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα

Εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς πόσιμο νερό

Η επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που βρίσκονται στις όχθες του Δνείπερου βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα. Αστυνομικοί και στρατιώτες μεταφέρουν μέσα σε βάρκες και στα χέρια ηλικιωμένους ανθρώπους προκειμένου να τους οδηγήσουν σε ασφαλές καταφύγιο.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό. Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί drone και κάνει ρίψεις μπουκαλιών νερού από αέρος στις πληγείσες περιοχές.

Βερολίνο: Ανακοίνωσε μεγάλη βοήθεια στην Ουκρανία για τις πλημμύρες, μετά την καταστροφή στο φράγμα της Καχόβκα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς να συμμετάσχουν άμεσα στις επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους και δήλωσε σοκαρισμένος από την απουσία του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού από την περιοχή.

«Κάθε άτομο που πεθαίνει εκεί είναι μια ετυμηγορία για την υπάρχουσα διεθνή αρχιτεκτονική και τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν ξεχάσει πώς να σώζουν ζωές», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και συνέχισε: «Αν δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός στην περιοχή της καταστροφής τώρα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου, ότι είναι ανίκανος να λειτουργήσει. Όλες οι σχετικές εκκλήσεις από την Ουκρανία και την κυβέρνησή μας είναι σε ισχύ».

Σε 9 περιοχές εστιάζονται οι επιχειρήσεις

Τα νερά συνεχίζουν να ανεβαίνουν με τους κατοίκους να σκαρφαλώνουν σε στέγες και δέντρα για να βρουν καταφύγιο. Στις εικόνες που έρχονται από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα κάτοικοι επιχειρούν να διαφύγουν από τις πλημμυρισμένες περιοχές. Ταυτόχρονα προσπαθούν να σώσουν σκυλιά, γάτες και άλλα ζώα που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Ήδη χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή ενώ οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε 9 τμήματα στις όχθες του ποταμού Δνείπερου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ