Συναγερμός για την αλλαντίαση στο Μπορντό: Χαροπαλεύει ο σύζυγος της Ελληνίδας – Δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα πιθανά θύματα

Μια Ελληνίδα 32 ετών, κάτοικος Παρισιού, πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό της Γαλλίας, όπου είχε μεταβεί για Σαββατοκύριακο με τον σύζυγό της. Ο σύζυγός της  νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, ενώ αναζητούνται και άλλα πιθανά θύματα. Οι αναλύσεις έδειξαν «έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας συντήρησης» από τον υπεύθυνο του wine bar.

Αλλαντίαση: Πώς να αποφύγουμε την σπάνια, αλλά επικίνδυνη ασθένεια – Τα κρούσματα στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει η Le Parisien, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος “Tchin Tchin wine bar”, παραδέχτηκε ότι πέταξε μερικές σαρδέλες από την παρτίδα γιατί δεν μύριζαν σωστά.

«Ομολογώ ότι είχα μια παρτίδα σαρδέλες και όταν άνοιξα έπρεπε να πετάξω μερικές που είχαν έντονη μυρωδιά. Οι υπόλοιπες φαίνονταν καλές για να σερβιριστούν στους πελάτες. Είμαι συντετριμμένος για αυτούς τους πελάτες αν αποδειχθεί ότι αρρώστησαν στο μπαρ μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το wine bar έχει κλείσει με απόφαση των γαλλικών αρχών καθώς διεξάγονται έρευνες μετά την δηλητηρίαση από τοξίνη αλλαντίασης τουλάχιστον δέκα ανθρώπων. Τα θύματα είχαν φάει όλα κουτάκια με σπιτικές σαρδέλες στο wine bar του, την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού επιβεβαίωσαν «μια πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας διατήρησης» των κονσερβοποιημένων προϊόντων, ανακοίνωσε ο Τιερί Τουζέ, αναπληρωτής διευθυντής. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σερβιρίστηκαν εννέα βάζα, που αντιπροσώπευαν περίπου 25 πιθανούς καταναλωτές.

«Ο εστιάτορας επιβεβαίωσε ότι όταν άνοιξαν τα βάζα, υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και δεν υπήρχε κενό», υπογράμμισε ο Τιερί Τουζέ. Η νομαρχία απαγόρευσε στον διευθυντή την παραγωγή νέων προϊόντων «μέχρι νεοτέρας» και διέταξε «ενδελεχή καθαρισμό» του bar-restaurant, το οποίο παρέμεινε κλειστό.

Οι ποινές που αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης

Εάν και σε αυτό το στάδιο, δεν έχει υποβληθεί καταγγελία και δεν έχει ξεκινήσει νομική έρευνα, ο εστιάτορας κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά. «Εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για τη συντήρηση των τροφίμων και ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παρέμβασης στα εν λόγω τρόφιμα και της “ζημίας που παρατηρήθηκε στα θύματα”, η εισαγγελία θα μπορεί να ασκήσει δίωξη για ακούσιες επιθέσεις κατά της ζωής», επιβεβαιώνει η δικηγόρος Anna Caresche.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα δικαστήρια θα μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη στον εστιάτορα για «ακούσια ανθρωποκτονία» ή/και «ακούσια τραύματα». Στη συνέχεια, ο εστιάτορας θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Σε περίπτωση «προφανώς εσκεμμένης παραβίασης», η ποινή αυτή μπορεί να είναι έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «μια σειρά από πρόστιμα που προβλέπονται στον Κώδικα Καταναλωτή ή σε συγκεκριμένα κείμενα που ισχύουν για τους εστιάτορες», συνεχίζει η Caresche. Τα δικαστήρια θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν «απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και διαχείρισης εστιατορίου», εξηγεί.

Δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί όλα τα θύματα

Ο φάκελος «μπορεί να είναι μακρύς», προειδοποιεί η δικηγόρος, γιατί όλα τα θύματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί και η έρευνα θα απαιτήσει «μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση των θυμάτων». Η εισαγγελία θα μπορούσε, ωστόσο, να ανοίξει δικαστική έρευνα «τις επόμενες ημέρες», εκτιμά η Caresche.

Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι Γάλλοι, Αμερικανοί, Καναδοί, Γερμανοί και Έλληνες, καθώς στο Μπορντό αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλοί τουρίστες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ